facebook
twitter

Горещи новини

Теменужка Петкова: Няма да правим отстъпки за "Белене"

1714
Илияна Кирилова

България няма да прави никакви отстъпки по отношение на проекта за изграждане на втората атомна централа в Белене. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова, съобщи БГНЕС.

На 19-ти август изтича крайният срок, в който трябва да бъдат подадени оферти в обявения от правителството конкурс. Към момента интерес са заявили корейска, китайска и руска компании. Освен това по проекта се интересува и американската Дженерал Електрик.

Държавата няма да променя условията на конкурса и няма да правим компромиси и отстъпки, допълни Петкова. Плановете са стратегическият инвеститор да бъде избран до догодина. Петкова съобщи още, че страната работи усилено с Европейската комисия за спасяването на ТЕЦ „Марица Изток 2”.

32

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Пълната либерализация на пазара ще вдигне цените на тока
Петкова: Няма да има дефицит на природен газ в България

14.11.2019

510 7
НПО-то на Цветан Цветанов разкритикува „Белене“ и „Турски поток“

13.11.2019

1017 20

Коментари

Страници

bay Dragan

Може да има интерес:

"След това Борисов е понечил да отвори нови теми, като АЕЦ “ Белене “ и газопроводи и транзит на газ, при което Медведев според руската медия, е обяснил на Борисов, че България е проиграла всичките си шансове и че ако той наистина иска да постигне нещо в международната политика е по-добре да погледне собствената си страна и нейните интереси, отколкото да се мазни на всички и всеки, който му обещава да направи нещо за България, докато си гледа собствените си интереси."

                                                                          Тюрменистан , преди дни

 

Туткалчев
снимка на Туткалчев

Това ми се струва невероятно. 

Fake news!

Наистина и проруската пропаганда често пъти не отстъпва по тъпота на антируската. 

bay Dragan
С.Славов

работи усилено с Европейската комисия за спасяването 

 

Да не забравят и Берое

protor

Санкции по руснаците и ако някой нормален инвеститор кандиса - добре, ако не - закривай! Реакторите - изкуствен риф в Поморийския залив. Така ще се отървем най-тънко.

hamel

назло маме отморожу уши

Пичаги сме отсекъде! Неспа?

Krasimir Chenov

Няма да има нормален инвеститор! Това не е нормален енергиен проект, това хъб. Единствения хъб който българската клептокрация успя реално да изгради. През този хъб текат пари на българските и руските данъкоплатци и се разпределят в джобовете на олигарсите от двете страни. Проектът Белене е "възроден" през 2002 г. от правителството на Сакскобурготски. До днес това са 17 години дрейф. Никакво движение освен на парични потоци в различни посоки. Така ще обикалят насам натам с куфарчета още няколко години, докато спре кранчето. После ще си направят друг хъб. 

Туткалчев
снимка на Туткалчев

ако някой нормален инвеститор кандиса

 

Като на американските "Марици" ли? 

С гаранциите за изкупуване на ток на яки цени за 20 години? 

Ja! Yes! Oui! 

hamel

Това ми се струва невероятно. 

Fake news!

Тути, и на мен ми се стори така. Айфончикът не е кораф. Но кой знае. Интересно, ако е вярно, кво е ответил Баце

Туткалчев
снимка на Туткалчев

Хамеле, руснаците изобщо не говорят в този стил. 

Още повече, че нещата и с "Белене", и с "Турски поток" си вървят. 

Защо ще говорят по този начин? 

сталкер пустиняк

Че тази АЕЦ Белене не беше ли някакъв гьол? 

Krasimir Chenov

Ми иди да видиш! Беше и си Е !

mi6osp.

Хъм, ако Дженерал Електрик предложи да ни построи АЕЦ за 20 млрд долара, ще отстъпим и няма за откажем толкова изгодна оферта.

ББ не е в позицията да отказва на САЩ.

TheExperience

 Докато Холивуд прави филми за Чернобил, американската “Уестингхаус” фалира… (тя щеше да строи 7-ми блок)

Японският собственик на „Уестингхаус” реши да поиска фалита на компанията.

Бордът на японската корпорация „Тошиба” (Toshiba Corp.)  одобри подаване на молба за защита от кредиторите по глава 11 за фалита в САЩ от американския ядрен разработчик „Уестингхаус” (Westinghouse Electric Co), след като предупреди за обезценка на активи на стойност 6,2 милиарда долара, съобщава „Никей” (Nikkei).

Заради проблемите на на щатската компания акциите на „Тошиба” се сринаха с 60% от декември насам.

Днес те поскъпнаха с  над 1% в Токио.

Още вчера „Ройтерс” (Reuters) обяви, че американската корпорация, която искаше да строи 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй” в България, ще подаде молба в съд в САЩ да бъде обявена във фалит, в опит на нейния японски собственик да ограничи загубите от строежа на две атомни електроцентрали в Грузия и Южна Каролина.

Този ход ще предизвика сложни преговори между японския концерн, американската компания, кредиторите и правителствата на САЩ и Япония, като се има предвид мащаба на операциите на „Уестингхаус” и американските държавни гаранции за заеми за нови ядрени реактори. Ядреният разработчик ще търси защита от кредиторите за задължения в размер на 9,8 млрд. долара.

„Тошиба” купи щатската компания за 5,40 милиарда долара през 2006 г. Сделката изглеждаше обещаваща навремето. Ядреният разработчик получи пакет от данъчни облекчения и започна строежа на първата атомна електроцентрала в САЩ от аварията в „Три майл айлънд” (Three Mile Island) през 1979 г. насам.

Разходите обаче рязко скочиха заради въвеждането на нови правила за безопасност след трагедията във Фукушима през 2011 г. В сривът на цените на природния газ направи ядрената енергия по-малко конкурентна.

От компанията „Саудърн” (Southern Co), която е най-големият инвеститор в АЕЦ „Вогтъл” в Грузия обявиха, че ще търсят обезщетение от „Уестингхаус” и „Тошиба”.

https://www.informiran.net/%D0%B4%D0%BE%D0%BA%D0%B...

Калорифер

TheExperience -

 

Я сега си отвори интернета и провери кога точно е "подадена молбата" за защита от кредиторите.
Също така, молби се подаваха по съветско време - в нормалния свят не се молят за такива неща.

Гласът

Докато Холивуд прави филми за Чернобил, американската “Уестингхаус” фалира… (тя щеше да строи 7-ми блок)

Американската Уестингхаус не се занимава с ядрена енергетика от 20 години. 

Krasimir Chenov

Трол продуктът ти се основава на едно АКО. Да , но ако ! И докато се опитваш да отклониш вниманието на публиката в посока лошия запад , през аец Белене изтекоха вече няколко МЛРД. лева в джобовете на български и руски олигарси! Какво е участието на американски компании в Проекта Белене? А какво е участието на руски компании в Проекта Белене? Може и да напишеш истината АКО любовта към Кремъл ти позволи!

ПГеоргиев
"Петкова съобщи още, че страната работи усилено с Европейската комисия за спасяването на ТЕЦ „Марица Изток 2”. Преди кАде година време писах, че съдбата на МИ2 е решена. Хроника на една предизвестена смърт. И това ми го каза отговорен фактор от централата. С тези емисии, които от 5 евро на тон станаха 25 евро, няма спасение. МИ изхвърля ежедневно стотици хиляди тона. "Гигантска загуба от 332 млн. лв. отчита държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" за 2018 г. Подобен негативен резултат вероятно е абсолютен рекорд в корпоративната история на България. Сумата е над половината от приходите, които има въглищната централа за миналата година.", според Капитал от май тази година. Не знам от какви фондове се покриват тези загуби, за да се държи цената на тока за бита. Може би от тока за корпоративни клиенти, който скача на повече от 80 евро за мВт/ч, докато Германия, Чехия, Швейцария, все "по-бедни" от нас страни, плащат по 45 евро. Но тази бомба ще избухне и дано не е  точно преди студено време, че майка плаче, заедно с децата и старците. А Белене го мотат още и сякаш нарочно нашите галфони правят спънки за построяването му.  
Stern

Както не направихте отстъпки за ефовете ли?

Ако наистина няма да има клаузи за изкупуване на тока и каквато и да е ангажираност на държавата, очаквайте само Росатом да кандиса. И то при по-неизгодна оферта, отколкото когато Той спря руските проекти.

Ако кандисат другите, значи има изненади, за които ще разберем след 10 г., а Той и Теменужката Му ще са се спотаили някъде на тихо.

И, разбира се, има вариант GE да заложи на ЕА солидарност и да ни убеди, че централата трябва да е хем скъпа, хем после задължително скъпо да им купуваме тока десетилетия.

hamel

ако Дженерал Електрик предложи да ни построи АЕЦ за 20 млрд долара

Е, ако се спрат до тук - пак добре. Но, деньги вперед!

https://www.youtube.com/watch?v=289K-5cf9-c

hamel

Спомням си, как Европата отряза Русия по ЮП. Наште стратези, Миндевци, Минчевци, Иван Кръстевци, там имаше един НБУ-шец - забрайх го - ся имаме позиции да извийм ръцете на Жужо (а бе даровити преговарящи). Жужо каза - ОК, ни щете, ни щете! Същите ревнаха - ама как нали сме братя! И целата им такова - омекнА

Та и тая другарка - щела да бъде твърда!? Русия, дрогарко, зор нема

Туткалчев
снимка на Туткалчев

 И то при по-неизгодна оферта, отколкото когато Той спря руските проекти.

 

Теменушка вече обясни - не повече от 10 млрд. евро. 

Цената през 2009 г. беше 4 млрд.

Диагностик

Защо ми се струва, че на снимката теменужката изглежда наедряла?

Много тежък отрасъл е енергетиката. Утре ще разберем каква е вероятността да имаме ток от Белене или ще си останем с гьола.

Туткалчев
снимка на Туткалчев

Та и тая другарка - щела да бъде твърда!? Русия, дрогарко, зор нема

 

Хамеле, аз това го прочитам по-скоро като предупреждение към останалите, а не към Русия.

След Парижкото споразумение, изискващо закриването на тецовете по света, всички (освен злокачествените либерасти и непеошки) са наясно, че бъдещето на световната енергетика е в два основни източника:

1. Ядрена енергетика;

2. Генерация от възобновяеми източници. 

Унгария защо строи нова голяма мощност, като и сега атомната енергия в страната е 50.6% от генерираната електроенергия? Англия защо планира да построи 8 нови ядрени реактора? 

 

Така че всички биха могли да кандисат и при липса на държавни гаранции. 

Въпросът е какви ще бъдат темповете на отказ от ТЕЦ в региона. 

JollyRoger's

При съотношение дълг/активи 17:1 и липсващи 38 билки доларес в официалния баланс General Electric е за предпочитане... Ако не фалира до края на годината. Теменужке, ти си знаеш...🎃🎃🎃

paragraph39

Български народни мъдрости:

"Който нож вади другиму, сам пада в него!"...

"Бавната кучка планина издига!"...

"Три пъти режи, един път кажи!"...

 

TheExperience

Нейно счетоводителство теменужка е наред за поредния судуджукорастки гейт.

ИвКо

 Наште стратези,  ...

Малтинчо никак не е за изпускане от списъка, па и един някакъв професор по експертизъма Късчиев, дето смени плочата и каза преди ден-два по телевизора, че не трябва да се строи Белене щото Росатом се занимавала и със военни разработки и от парите дето сме щели да дадем за Белене Росатом щел да произведе оръжия с които да нападне България. Няма ги вече ония изцепки дето България била в земетръсна област, а Румъния и Тудрция не били такива, токът щял да бъде непродаваем, Белене била от чернобилски тип и още други такива ми ти работи.

 

ПП. Ще мисе наште да са сключили споразумение с краварите от типа ние ще ви вземем ефките на каквато и цена да ни предложите, но в замяна на това няма да взимате отношение по въпроса с АЕЦ "Белене".

seyko

Теменугата страда от мистериоза, което е сериозно инфекциозно заболяване, а

 

 

  нейния край води до фатални случаи. Най доброто лечение е със  триметоприм.

ppipi7766

И Теменужка ще пляска руснаците докато не ѝ направят централата.😂

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×