Медия без
политическа реклама

Танева: От две седмици няма нови случаи на африканска чума

Правителството отпусна 28 млн. лв. за изплащане на обезщетения и компенсации на засегнатите стопанства

28 Авг. 2019
Илияна Кирилова

Министерският съвет прие постановление, с което се отпускат 28 млн. лева на Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ) за изплащане на обезщетения, компенсации и всички разходи, свързани с прилагането на мерките за борба с африканската чума по свинете от БАБХ. 

„Тези средства са част от общо прогнозни разходи в размер на близо 23 млн. евро, които са поискани и представени на Европейската комисия на 14 август. Тези средства ще бъдат, след съответните одити и проверка, съфинансирани от ЕК очаквано около 75%”, обясни земеделският министър Десислава Танева. 

Средствата ще бъдат изплащани за компенсации на засегнатите животни, за разходите по дезинфекция, за унищожените суровини, фуражи и всичко, свързано с прилагането на мерките за борба с африканска чума по свинете, поясни Танева и добави: „По отношение на изплащането на подпомагането на личните стопанства в размер на 300 лева на почистено лично стопанство или двор, има създадена организация БАБХ след 1 септември на място по съответните списъци и подадени заявления да започне изплащането”.

По думите ѝ, освен тези 28 млн. лева, за още 1 млн. лева ще се направи корекция по бюджета на МЗХГ за предоставяне на средствата за това изплащане. „Както и допълнително, ако се наложи и е необходимо, ние сме в готовност за вземането на съответните решения”, посочи тя.

Тя добави, че към днешна дата са регистрирани общо 33 огнища на африканска чума по домашни свине. „В последните две седмици нямаме нито едно новорегистрирано огнище при домашните свине. За целия месец август имаме 5 огнища. За сравнение - през месец юли те бяха 28. Очевидна е тенденцията на рязък спад. Надяваме се наистина тази тенденция да продължи и да нямаме повече регистрирани огнища”, посочи Танева.

Тя разказа, че при дивите свине случаите са 52 и добави: „Във връзка с тези случаи са обвени общо 43 инфектирани зони в 10 области към настоящия момент”.

„И в момента, от снощи, тече помощна комисия на европейски експерти на ЕК. Днес са на терен в Северна България за проверка и ревизиране на начина на прилагане на мерките за борба с африканската чума по свинете. Ще продължи 3 дни и с всички препоръки, които получим, безспорно, ще се съобразим”, заяви Танева.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата