Медия без
политическа реклама

Срещата на AstraZeneca с ЕК завърши без резултат

Компанията не била обвързана с договор да достави препарата в определен срок

28 Яну. 2021Обновена
Паскал Сорио
БГНЕС
Паскал Сорио

Представители на фармацевтичната компания AstraZeneca в крайна сметка се видяха късно снощи с представители на ЕК, на която двете страни обсъдиха доставките на ваксини срещу Covid-19, съобщи Шпигел. Уви, ЕК не постигна пробив в разговорите, съобщи здравната еврокомисарка Стела Кириакидис. Все пак тя благодари на главния изпълнителен директор на AstraZeneca Паскал Сорио за конструктивния тон.

ЕС продължава да иска от компанията да предостави допълнителни обяснения относно съобщението си за намаляване на доставките на ваксини за ЕС с 60%. До март компанията трябваше да достави 80 млн. дози, но количествата бяха коригирани на 31 млн. дози заради проблеми с производството в един от големите европейски заводи на компанията.

Европейският съюз заяви по-рано тази седмица, че AstraZeneca "възнамерява да достави значително по-малко дози от договорените". Служителите на ЕС се притесняват, че забавянето на ваксинационния план може да застраши възстановяването от пандемията. За компенсация англо-шведската компания предложи на ЕС да изтегли напред доставките на ваксината си през февруари с една седмица - от 15-и на 7-и. 

Ситуацията обаче се нажежи допълнително, след като вчера стана ясно, че в интервю за няколко европейски издания  във вторник главният изпълнителен директор на AstraZeneca Паскал Сорио казва, че компанията му се е съгласила да положи всички усилия, за да достави дозите, които страните от ЕС са поръчали, но не е ангажирана по договор да направи това в определен срок. Той заяви още, че на Брюксел е отнело три пъти повече време от Лондон, за да подпише сделката. ''Първо беше подписан договор с Обединеното кралство. Три месеца по-късно Европейският съюз поиска ваксините да бъдат доставени по едно и също време с тези в Обединеното кралство, но AstraZeneca не успя да поеме този ангажимент'', каза той. "Уговорката ни с Европейския съюз няма договорна ангажираност. По принцип казахме, че ще се опитаме да направим всичко възможно, но не можем да гарантираме, че ще успеем", допълни Сорио. Освен това твърди, че в завода им в Белгия има проблем с количествата култивирани ваксини. 

Думите му предизвикаха бурна реакция. "Европа инвестира милиарди, за да помогне за разработването на първите в света ваксини срещу Covid-19. И сега компаниите трябва да спазват задълженията си", каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по време на виртуална среща на Световния икономически форум. Анонимен източник от ЕК се изказва пред няколко западноевропейски медии, че Сорио твърди неверни неща и че договорът предвижда гъвкавост. 

Брюксел заплаши вчера да наложи контрол върху износа на ваксини, произведени в рамките на ЕС. Ако това се случи, ще се засегне износът на произвежданата в завод в Белгия ваксина на Pfizer/BioNTech, изнасяна и за Великобритания, припомня Би Би Си.

У НАС

България няма да бъде засегната от очакваното орязване с 60% на планираните доставки към ЕС от ваксината на АстраЗенека за първото тримесечие, уточниха вчера от здравно министерство. Страната ни е планирала основните количества за след март месец и няма да пострада от намаленото производство в първите три месеца на годината. МЗ публикува и точните количества, които страната ни очаква през февруари, като те не са занижени спрямо първоначалния график. България през февруари чака три доставки на общо 261 997 дози. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата