facebook
twitter

Горещи новини

Среднистите стават по-необходими от висшистите

В бъдеще най-търсени на пазара на труда ще са продавачите, секретарите и шофьорите на камиони и автобуси
2287
Илияна Кирилова

Хора с висше образование ще трябва да упражняват професии, които изискват средно. Такава е прогнозата на социалното министерство, съобщава Нова телевизия.

Само в следващите 13 години на пазара на труда ще има недостиг от  94 000 души със средно професионално образование.

Най-търсени ще са продавачите – над 162 000 и секретарите – 121 000.  Ще има глад за шофьори на камиони и автобуси – над 105 000 работни места.

„Има много сериозен ръст в икономиката, инвестира се много, нуждата от персонал става все по-голяма”, коментира Александър Георгиев, мениджър на фирма за подбор на персонал.

По думите му по-трудно се намират нискоквалифицираните кадри, защото много от тях са напуснали страната и работят същото, но в чужбина.

76

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Дошло е време и за реформа на училищните изпити
След 3 г. университетите ще включват в бала и оценки от 10-и клас

25.03.2019

Йоана Петрова

169
1/5 от младите висшисти работят като продавачи

06.01.2019

1170 36

Коментари

Страници

Solace

Ъхъ. Обслужващ персонал...

торбаЛан

Що, за нови по две хиляди адвокати на година няма ли да има места? Да не говорим за нивото на подготвеност на т.нар. висшисти, дето не могат да решат задача за пети клас.

Трябва да се затегнат условията за завършване на университет и нещата сами ще си дойдат на мястото. Ама пък университетите ще зареват, че нямат студенти.

TheBoss

Срамна работа няма. 

Дзопино

така е.

 

Но има работа която носи повече пари и повече удовлетворение. Не знам какво работиш но навит ли си да си чистачка за 300 лева?  не е срамно. ама приятно ли е? щастлив ли ще си ако имаш мозък за учен? 

 

Как успяхме за 30 години да направим така че българите  ако искат да работят в българия да могат да стават секретарки или келнери? 

dissidentbg

Дължи се на емиграцията. Според статистиката, 62% от емигриралите от България са хора със средно образование.

 

А това, че висшисти трябва да работят работа под нивото на образованието им, е резултат от политиката на България и на ЕС. На България е предопределено да е държава от "колониален" тип.

TheBoss

Всеки си прави изборите и си носи последствията. Никой на никого не му е обещавал да работи това точно което поиска срещу желаната заплата даваща му възможност да е малък принц. Когато няма това което искаш, правиш нужното - работиш какво има или решаваш проблема по друг начин. Да чакаш на държавата обаче да ти плаща заплатата е поведение на камунист лузер.

dissidentbg

Така е. Народа на България дава пари за да образова желаещите. А те, след като получат образование, правят своя избор и напускат България.

 

Защо не се инвестира в България и не се строят съвременни заводи и предприятия? Защото няма квалифицирани хора, които да работят в тях. Квалифицираните работят в чужбина.

TheBoss

Родителите на емигриралите деца не плащат ли и те данъци ? Да не  намекваш,че образованието трябва да бъде свързано със закрепостяване до изплащане на вложеното ? 

Работните места се създават от малкия и среден бизнес, не се създават от държавата. Държавата може и трябва само да помага за това. 

19namo

Каква държава?

Augereau

Ей го още един, дето много иска да има "съвременни заводи", ама не би работил в тях. Около Пловдив се настроиха десетки "съвременни заводи", само че желаещите за работа там не са кой знае колко - хората предпочитат офисната работа в София. Ама малко се плащало в заводите. Ми малко се плаща я, то в заводите в цял свят се плаща малко, вие сега ли се усетихте, че в заводите се плаща малко (освен в мега-хипер-ултра хай тек заводите с гига-макси-ултра добавена стойност, които всяка страна иска, но десетина страни в света реално имат).  

Тони Йорданов

  Значи трябва да изметем престъпната шайка от властта. Да върнем държавата на хората.

Тони Йорданов

На тея работилници край Пловдив "съвременни заводи" ли им казваш.

19namo

В заводите може и да се плаща малко, но се печели много добре.

Логично е- чуждият инвеститор не е в България заради българите, а за максимална печалба. Е, и допълнителни благини от европейски програми.

fierсe
снимка на fierсe

на държавата чакат „калинките“ дъбосе, другите се оправяме въпреки държавата!

volog2

Не малко висшисти работят в Лидъл, Кауфланд или Метро. И са доволни и заплатите им са добри.  Не са (само) те виновни, че са се насочили когато са били на 18 години  към “администрация”, “икономика на транспорта” и подобни щуротии. Поне са се налудували в Студентски град

Дзопино

Айде пак да се упражниме. Доволни ли са от постиженията си? Удовлетворени ли са от кариерните възможности и развитие? Или са доволни че имат пари ядене и да живеят? щото има разлика. Ако нямаше разлика нямаше всичко дето има акъл да заминава в чужбина. 

Ivo Georgiev 2
снимка на Ivo Georgiev 2

Вологчо, ти какво бачкаш и какво си завършил? Защото аз съм завършил една от тези твои "щуротии"- Икономика на транспорта в УНСС. Не съм се налудувал в Студентски град, ами съм ходил на лекции и упражнения и съм си вземал изпитите. Сега си работя по специалността, и не съжалявам за нито една минута, прекарана в университета, или на работното си място.

volog2

Оооо, в тия компании възможности за растеж много - стига да поискаш. Но не е задължително всеки да гони “кариерното развитие”. Да има да ядеш и да живееш - не е малко.

Виждаш ли Иво - не съжаляваш. Както и много други.

Не виждам защо човек трябва да се стряска от подобни статии. Срамна работа няма. 

PlaNed
снимка на PlaNed

В бъдеще най-търсени на пазара на труда ще са продавачите, секретарите и шофьорите на камиони и автобуси

Пропуснали са "берачи на банани"!

Sine_metu

Оставете личните си впечатления.

Фактът е 400 000 незаети места в само три професии.

Личните си впечатления запазете за въпроса кой ще ни лекува?

 

Без продавачи и секретарки ще преживеем някак

Св. Ихтамнетий
снимка на Св. Ихтамнетий

Хора с висше образование ще трябва да упражняват професии, които изискват средно. Такава е прогнозата на социалното министерство

По- точно хора с дипломи за висше образование ще работят като продавачи, шофьори и пр.

Щото толкова им е висшето образование.

Те и сега работят, особено такива дето са завършили политология, теология и пр.

dissidentbg

Всишето образование в България беше и все още, в някои области, е на високо ниво. Но неграмотните винаги се отнасят към висшистите с пренебрежение. Т Живков ги наричаше чантаджии.

 

Преди дни публикуваха изследване за нивото на щастие по държави, но не знаете че българска е шефка на западната фирма провела изследването. Българи работя навсякъде по Света в най-престижни фирми и повечето от тях са с дипломи от България.

 

Висшистите в България са 13.5% от населението. От емигриралите 24% са висшисти. Което означава, че ... 

bay Dragan

Аз пък мисля , че с тия магистрали , магистраладжииките също можем да причислим към търсените професии.

rorik

==Как успяхме за 30 години да направим така че българите  ако искат да работят в българия да могат да стават секретарки или келнери? ==

 

Нямаше и един процент от завършилите по соца да работят като инженери.

Да преписваш конструктивна и технологична документация създадена в някой научен институт , да я разпечатваш и размножаваш   в съответните технологични и конструктивни отдели не е работа на инженери.

PlaNed
снимка на PlaNed

Баба ти се е пошегувала!

Не е хубаво да се излагаш така..., от сутринта

Кире

А и циганите не щат да бачкат за тия пари, а отиват в Германия. Надница на час в кланица е 20-25 евро (ся разправят, че румънци подбивали цените). Верно, тежка работа, ама легална. Дори общината може да ти помогне с намирането на жилище и установяване. Щото и там търсят като луди такива кадри. 

 

Вие си разправяйте от какво има нужда страната, обаче казвайте и за кви пари става дума. Щото, докато има алтернатива на пътуване, няма да излезе сметката. Единствено затваряне на границите може да спаси останалото от България. Затуй, бегайте докато е време!

Johnny2965

Не разбрах, направената констатация (в заглавието на материала) нещо добро или нещо лошо е?

И за кого?

Sapienti_sat

По думите му по-трудно се намират нискоквалифицираните кадри

 

А в т.н. "народно събрание"?

dissidentbg

Знаете ли ка беше по времето на Тодор Живков?

Официално бе "диктатура на пролетариата". Затова работещите в заводи получаваха много по-високи заплати от висшистите. А за това докъде се стигна с такава политика, всеки знае.

 

Без образован народ, една държава се превръща в слуга на други държави.

 

"Около Пловдив се настроиха десетки "съвременни заводи", само че желаещите за работа там не са кой знае колко"

 

НЯМАТЕ представа от съвременни заводи. Около Пловдив се построиха работилници в които работят предимно цигани. Познавам англичанка, която има подобен "завод" и много добре зная каква е дейността на завода.

Augereau

НЯМАТЕ представа от съвременни заводи. Около Пловдив се построиха работилници в които работят предимно цигани. Познавам англичанка, която има подобен "завод" и много добре зная каква е дейността на завода.

 

Нищо не познаваш ти. Само изтъркани лозунги и  глупости на едро - познавам тоя, познавам оня. Аз пък съм роден в Пловдив. Самият факт, че познаваш собственика на завод ми говори пределно ясно за какъв цех става въпрос. На сериозните заводи няма как да им познаваш собственика, защото са листнати на борсата акционерни дружества. 

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×