facebook
twitter

Горещи новини

Прокуратурата: Кабелното пиратство е нанесло щети за десетки милиони

МВР не трябва да носи отговорност за спрените излъчвания на тв и интернет, смята Младен Маринов
5055
СНИМКА: ИЛИЯНА КИРИЛОВА

Само за 2-3 месеца три телевизии - Би Ти Ви, Нова и НВО, са загубили 10.5 млн. лв. заради това, че български кабелни оператори не са им плащали авторски права. Това съобщи на пресконференция говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова в обобщение на акция срещу нарушения на интелектуалната собственост, проведена вчера в Южна България, пише "Дневник".

Акцията, проведена с участието на "Европол", е по жалба на телевизиите, а общо 700 хил. абонати са гледали пиратското съдържание, някои от клиентите били "необявени" и върху техните такси кабелните оператори не са плащали данъци, обясни Арнаудова.

В операцията са се включили и служители на Националната агенция за приходите и Комисията за регулиране на съобщенията. Така прокуратурата узнала, че съобщителният регулатор разполага с изключително добра техника, която позволява в незабавен порядък да установи коя кабелна телевизия какви програми излъчва в определен момент и да се установи дали носителите на авторското право са дали разрешения за излъчването, даде разяснение Арнаудова по акцията.

Засега няма повдигнати обвинения, защото прокуратурата иска да установи с по-голяма точност каква е щетата за носителите на авторските права и на бюджета и през какъв период от време е продължавало престъплението.

Вчерашната операция е обхванала Бургас, Кърджали, Кюстендил, Благоевград, Петрич, Сандански и Дупница. Предстоят проверки и в други райони на страната.

Представител на "Европол" заяви, че операцията е най-голямата в Европа за този тип престъпление. Българските експерти по киберпрестъпност ще бъдат поканени за обучители на "Европол" по темата.

"Операцията е свързана с противодействие на интелектуалното пиратство, което за България е сериозен проблем", коментира по-рано вътрешният министър Младен Маринов по повод акцията на МВР в офиси на кабелни оператори в няколко градове в страната, предаде БГНЕС. Според Маринов акциите не са "показни", а "колегите си вършат работата съвместно с прокуратурата". "Има и представители на Европол", коментира още вътрешният министър.

Той припомни, че ако страната ни не противодейства ефективно срещу нарушаване правото на интелектуална собственост, има опасност тя отново да бъде вкарана в т. нар. „Наказателен списък 301“ на САЩ, а това пряко ще повлияе върху всички останали процедури, включително и върху визовия режим за българските граждани.

Маринов каза, че "МВР не би следвало да носи отговорност заради спрените доставки на интернет и телевизия в страната.

"Вината не е в нас, да се обърнат към оператора", посочи министърът. Увери, че властите ще продължат "с противодействието на този вид престъпна дейност, защото тя дава лош имидж България пред света".

26

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Първите дни на акция "Зима" започнаха с над 17 000 фиша

13.11.2019

607 4
Въпреки високите температури - полицията с акция "Зима"

06.11.2019

510 4
МВР предупреди за солени глоби в акция "Зима"

Коментари

Бончо Генчев
снимка на Бончо Генчев

И мутрите във властта са голям проблем, но какво от това.

Nashenec

Ама ако тази тема ги интересува да вземат да започнат от съветниците от политкабинета на министъра в МОН. Там има един дето още 2014-2015 г. показваше по телевизията как се прави това краденето на дужди неща и представянето за свои.

Gitcho
снимка на Gitcho

Ето това чаках, от вчера го чакам като новина. Мутренските методи за разбиване на фирми и завлядяването им е в ход. И то се замаскира по "защита на авторските права". Използва се пак прокуратурата. Вчера бяха затворени офиси на Кабел САТ Запад. Взета е цялата техника. Защото "нарушавали права на една телевизия", която е наречена НОВА. Абсурда стига до там, че е спряна цялата интернет свързаност на този доставчик, който той предоставя на клиентите си. НЯМА НИКАKЪВ ИНТЕРНЕТ! Този ISP e аут по доставката на тази услуга. Някой може ли да ми обясни, защо заради една телевизия се спира целия интернет трафик? Всички, които получават услугата от този доставчик в момента нямат интернет!? Каква е връзката с "интелектуалната собственост"? Имат претенци НОВА, ами да я спрат на доставчика и толкоз. Да им спрат всички телевизии, но интернета???? Пълен правен абсурд. На какво основание конфискуваш цялата техника? Някой от герберастките тролове ще ми отговори ли?

скайспирит

Аз напоследък тотално съм игнорирал холивудския ерзац и се насочих към руски неща, та нинджите на явор колев може да пропуснат моята врата или IP. 

Руснаците наляха много пари и предлагат нелоши филми и сериали като заснемане и история. Даже американската БТВ се поусетиха, и от време на време пускат в късните часове руски комедиен сериал. 😁 

редник

От години не гледам телевизия, та да питам - Нова не се ли излъчва ефирно, т.е. безплатно, и, ако е така - как са нарушени правата ѝ?...    

ARTU

Кабелвните оператори имат един много полезен ход - да излъчват само заявено съдържание - аз например у дома не гледам спорт или ефирни. Да си плащам само това, което гледам. НОВА и сие д.г.д.

Интервал

Щетите (по-скоро възможни печалби) за милиони, са несравнимо по-важни от убийствата, грабежите и корупцията във властта.
Иначе, гледането на телевизор, отдавна се е превърнало в интересна форма на мазохизъм, придружена с трайни(надявам се, обратими) умствени увреждания.

Нафарфор

след като вече им изтече икономическият живот на кабеларките, решиха да ги ударят. 30 години безконтролно грабене, а днес с измити ръце. пък ако сравните собствениците преди 20г и сегашните, ще ви стане ясно.

вила

Абе и министера на финасите е нанеесъл лично щети за 14,6 млн. лева,ама де топки де?Пък и  ти си го назначи казва да си трайм!?

маргаритка2

Той припомни, че ако страната ни не противодейства ефективно срещу нарушаване правото на интелектуална собственост, има опасност тя отново да бъде вкарана в т. нар. „Наказателен списък 301“ на САЩ, а това пряко ще повлияе върху всички останали процедури, включително и върху визовия режим за българските граждани.

Редно е някой да го успокои човека - визовия режим за български граждани е сон шон жмо от десетилетия.

 

Не го промени даже ВЕС /Великия европейски съюз/, така че и да се пъне и да не се - нищо няма да последва, поне по отношение на гражданите.

 

 

rodopska_gaida

Това е прочистване на конкуренцията пред Виваком и А1
Най- големите оператори са най-големите крадци, защото укриват по няколкостотин хиляди абонати.
Броят на абонатите не се отчита по касовите апарати на касите, а по декларации, които операторите подават в КРС

Мога само да ви подам тема за размисъл.
Таксите към телевизиите, които операторите плащат, са на базата на абонат на месец

Само таксата за каналите на 5 телевизии: Нова, БТВ, Дискавъри, Виасат и Диема са 10 лева на на абонат, на месец. Това е цена без ДДС
А отговорете ми как големият оператор формира смешно ниската си месечна такса за телевизия, ако не укрива абонати, като имате предвид, че и за останалите 100 и кусур излъчвани програми се заплаща такса на месечна база?

Само че укрити 200 000 абонати по 20 лв. са 4 000 000
Булсатком облъчва гастарбайтерите в цяла Европа при все, че правата за излъчване на телевизиите се заплащат за излъчване на територията на България.
И ред други подобни и интересни подробности

Само че телевизиите не натискат големите оператори при все, че знаят за броя укрити абонати, защото те те им набавят така нужната голяма аудитория от зрители. Срещу тях не ритат. Защото ако хипотетично предположим, че Булсатком или Виваком спрат излъчването на канлите на НОВА и моментално рекламодателите ще си пренасочат средствата другаде.

Мръсна клиентелистка държавичка.

Леля_Стойка_III

Тя и прокуратурата нанася вреди за десетки милиони, ама ...

PlaNed
снимка на PlaNed

Евала на ИЛИЯНА КИРИЛОВА за подходящата снимка!

На Арнаудова да не се е явил лично Гела?

baykata

В операцията са се включили и служители на Националната агенция за приходите и Комисията за регулиране на съобщенията. Така прокуратурата узнала, че съобщителният регулатор разполага с изключително добра техника, която позволява в незабавен порядък да установи коя кабелна телевизия какви програми излъчва в определен момент и да се установи дали носителите на авторското право са дали разрешения за излъчването, даде разяснение Арнаудова по акцията.

 

При тези факти , някой ще трябва да обяснява ,  защо беше нужна подобна акция на жандармерия и ГДБОП.

  А това ако е вярно: https://frognews.bg/novini/adv-vasilev-korporativn... , дължат още много отговори. А аз сега трябва да обяснявам на сина , защо няма интернет.

Елемент Э
снимка на Елемент Э
Тези тъпанари от МВР е трябвало профилактично да наблюдават и санкционират, а не сега да оставят хората без телевизия. Абсолютно показни действия са това. Къде са спали досега?????
fierсe
снимка на fierсe

тука пирамидата е обърната наопъки!

вместо телевизиите да плащат за разпространението им,

защото ако няма кой да ги види, кой ще им плаща за рекламите,

кабелджията трябва да им плаща?!?

освен това, кабелджията е задължен по закон да вкара в мрежата

ефирните програми в района си.

обаче, по другия закон го задължават да им плаща за авторските права,

което е нонсенс, след като е длъжен да ги излъчва!

Интервал

fierсe, интересно, не знаех, че кабеларките са задължени да излъчват тая помия и често съм се чудил защо го правят. Особено, че роднини и приятели, които ползват кабелна, предимно критикуват и изключително рядко гледат въпросните телевизии. Сега нещата придобиват смисъл, както и гласуването на закона, който ги задължава, така и вече осъществения стремеж на видните ни "бизнесмени" да придобият почти всички ефирни телевизии.

fierсe
снимка на fierсe

не се чуди, така е!

и кабелджиите са прави, че поне за задължителните

телевизии в пакета им не трябва да плащат авторски!

Интервал

Мда, разбирам. Очертава се домус-тв да е все по-изявен стожер на авторските права и борец срещу пиратството. Отсега нататък никакви щети и пропуснати печалби! Имат си и нужните бухал.. инструменти.

Neopol

"Би Ти Ви, Нова и НВО, са загубили 10.5 млн. лв. заради това, че български кабелни оператори не са им плащали ...общо 700 хил. абонати са гледали пиратското съдържание".

Да приемем за момент тези числа. Кво излиза ? При средно 13 лв. плащане от абонат на месец за обикновено около 140 програми, то общото плащане от 700 000 абоната е 9 100 000 лв. на месец или Би Ти Ви, Нова и НВО искат да им се плаща на трите, колкото на останалите 137 програми. Не им липсва самочувствие и най-вече алчност.

fierсe
снимка на fierсe

освен това предлагат програмите си само в пакет, не можеш да избереш една или две

и ако евентуално се съгласят на подобно нещо, цената е по висока от пакета!

да не говорим, че пакетът им струва в пъти повече от тези на дискъвъри или нешенъл джеографик например!

но и кабелджиите са си виновни,защото не могат да се обединят ида им кажат - или си плашате, или ви спираме,

остават само задължителните по закона!

 

zumer

Хубаво е и да проверят колко прокурори и висши полицаи са се възполвали от услугите на проверяваните кабеларки.

 

bobacko

Да не стане както обикновенно прокуратурата да нанесе щети за милиони. От Страсбург

Shaaban_bin_Robert
Повечето съвременни телевизори имат връзка с интернет. Като изкарат Лудогорец ТВ от пакета, в браузъра на телевизора се пише:  https://nova.bg/live/ и voilà. С Босфор ТВ работата е малко по-сложна, че voyo е платен, но и на това му се намира колая.
onzitam

Всички съвременни телевизори, дори и да нямат връзка с интернет имат вграден приемник за цифрова ефирна телевизия. Слагаш си една стайна антена и гледаш НОВА и БТВ напълно безплатно.

Anarion
Айде 3 - 0 за цензурата... Цитирам по памет : у нас с кражбите се борят крадците, хем не дребните а тия по върховете. А, да: също така отбелязах, че назначените бизнесмени отсега почват да събират кинти за Партията - кърмилница. Айде трийте пак, да се намирате на работа, ДВПМД

Влез или се регистрирай за да коментираш

×