Медия без
политическа реклама

Политиката разболява, твърди изследване

01 Окт. 2019
Pixabay

Когато включите канала за новини, вероятно ще видите политици, които говорят за местни или световни проблеми. Ако се почувствате разтревожени, болни или загубите съня си заради нещата, които гледате или четете, не сте сами. Изследване, публикувано в списание „Plos One“, което разглежда физическото и емоционално последствие от следенето на новини и участието в политически дебати, твърди, че политиката причинява на хората безсъние и тревожност, предаде БГНЕС.

Кевин Смит, политолог от Университета в Небраска в САЩ, който също е и автор на изследването, се фокусира върху американското общество по време на президентските избори през 2016 г. Той интервюира 800 души в продължение на една година и открива, че 40% от участниците са били стресирани от политиката.

Проучването разкрива, че 20% са разрушили приятелства заради политически разногласия. Един на всеки пети участник твърди, че се чувства уморен. Около 4% от хората казват, че са имали мисли за самоубийство заради политиката. Освен това 11,5% съобщават, че политиката е повлияла неблагоприятно на физическото им здраве; 31,8% заявяват, че излагането в медии на различни гледни точки, противоречащи на личните им убеждения, ги вбесява; 29,3% твърдят, че губят самообладание в резултат на политиката, а 22,1% признават, че се интересуват твърде много от това кой печели и кой губи.

"Стресът е иреално явление, което може да има катастрофални последици за здравето. Ако политиката допринася значително за нивата на стрес сред американските възрастни, тогава да, тя има истински негативен ефект върху здравето", твърди Смит.

Ключови думи:

изследване, САЩ, политика

Още по темата