Медия без
политическа реклама

Манфред Вебер подкрепя орязване на фондове за държави без върховенство на правото

26 Апр. 2019
ЕПА/БГНЕС
Манфред Вебер

Манфред Вебер, който е кандидатът на Европейската народна партия (ЕНП) за председател на Европейската комисия, подкрепя идеята за орязване на европейските фондове за държави, които не спазват стандартите за върховенство на закона, съобщи БНР.

Европарламентът прие през януари законопроетк по този въпрос, като той бе сметнат за инструмент за борба със заплахите за независимостта на съдилищата и с корупцията в страни като Унгария, Румъния и Полша.

В публикувано днес интервю Вебер признава, че настоящите правила за съблюдение на правовия ред в Евросъюза „не са могли да възпрепятстват последните събития в Унгария, Полша и Румъния“. Той отхвръли аргумента, че финансови санкции могат да засилят евроскептиците в засегнатите държави. „Много хора в Полша, Румъния и други страни изискват от своите правителства да пазят демократичните свободи и институции“, сочи Манфред Вебер.

Кандидатът на ЕНП намекна за „перспектива“ за членство на Украйна в ЕС, но каза, че ще прекрати преговорите за присъединяване с Турция, ако бъде избран на поста шеф на ЕК.

„Украйна има да извърви дълъг път, членство днес не е осъществимо, всеки знае това. Но трябва да има европейска перспектива“, отбеляза баварският политик. 

Още по темата