Quantcast
Инфекциозна болница обвини Мангъров в лъжи за ваксинираните | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / COVID-19

Инфекциозна болница обвини Мангъров в лъжи за ваксинираните

И от "Токуда" го опровергаха, че нямат починал ваксиниран пациент
Обновена
12 975
 БНТ
И след опровержението на началничката си, Мангъров не се отказва от думите си.

Инфекциозна болница опроверга по всички параграфи Атанас Мангъров след участието му в дискусия за ваксините в ефира на Би Ти Ви.

В диспута Мангъров подхвърли без никакви подробности, че са имали ваксинирани пациенти, които са заразени с COVID-19 и са починали. "От началото на ваксинацията в Инфекциозна болница няма пациенти, които да са били ваксинирани и да са починали", обяви днес пред Би Ти Ви директорът на болницата проф. Татяна Червенякова. Мангъров е началник на COVID клиниката в Инфекциозна болница и активно съветва гражданите да не се ваксинират.

След изявлението на Червенякова, Мангъров не се отказа от твърденията си и на свой ред я обвини в лъжа, посочвайки, че последният ваксиниран пациент, който е бил лекуван в Инфекциозна болница, е починал преди 3 дни в реанимацията на болница "Токуда". От "Токуда" обаче също го опровергаха. "Във връзка със запитвания от журналисти и поради засиления обществен интерес по темата, Ви информираме, че в лечебното заведение няма пациент, прехвърлен от Инфекциозна болница в реанимацията на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда, който да е бил ваксиниран и да е починал от Ковид-19", гласи официалното им съобщение.

В събота известният лекар бе принуден да признае, че в COVID-отделението му има почти само неваксинирани пациенти - според него 30 от поверените му болни са неваксинирани, а един е ваксиниран. От болницата обаче го поправиха и по този въпрос - сред хоспитализираните няма ваксинирани, единственият настанен там човек с ваксина е придружител на свой близък. "В петък, 10 септември, в отделението е имало 37 пациенти. Четирима от тях са изписани. Приетите в отделението са в тежко и средно тежко състояние. В отделението има ваксиниран, но той е придружител на неваксиниран пациент в тежко състояние", обясни проф. Червенякова.

МЗ има данни, които показват, че над 90% от хоспитализираните в момента са неваксинирани, но въпреки това необяснимо не включва тази информация в регулярните справки за заразените и починалите. Именно тези справки биха оказали влияние върху нагласите на хората да се ваксинират и могат да спасят животи в следващите месеци. Вместо да ги огласява достатъчно публично, министерството ги поднася избирателно само при директен въпрос в телевизионните участия на различни негови представители.

Няколко дни след изявлението на Мангъров не е известно и прокуратурата да се е задействала по отношение на разпространяването на невярна информация, която може да предизвика паника у населението. Миналата година, в началото на пандемията, държавното обвинение доста скоростно повдигна подобно обвинение срещу председателката на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова за твърденията й, че има недостиг на лекарства - нещо, което напълно отговаряше на истината. Впоследствие обвинението срещу Сербезова бе свалено.

 

Видеото, в което Мангъров казва, че в Инфекциозна болница има починали ваксинирани пациенти - нещо, което бе категорично опровергано.

 
Доц. Мангъров за броя ваксинирани пациенти в Инфекциозната болница в София

Само 1 от над 30 хоспитализирани в лечебното заведение е имунизиран

Posted by bTV Новините on Sunday, September 12, 2021

 

Още

Туристическият бранш иска задължителен ковид сертификат

23.09.2021

6027
Кацаров към антиваксърите: Утре ще искате да ви лекуват

20.09.2021

Обновена

3384
В Англия могат да ваксинират деца и без родителско съгласие

16.09.2021

2060