Медия без
политическа реклама

В Индонезия има опасност от ново цунами

Броят на жертвите достигна 281

24 Дек. 2018
EПА/БГНЕС

Броят на жертвите на вълната цунами в Индонезия достигна 281, ранени са 1016 души, а 57 са безследно изчезнали, предадоха световните агенции. Очаква се тези цифри да нараснат с постъпването на информация от засегнатите райони, отбелязва Асошиейтед прес.

Властите в Индонезия предупредиха за опасност от поредно изригване на вулкана Анак Кракатау. Към местните и туристите в района на Зондския проток е отправено предупреждение да стоят далеч от брега и по възможност, на по-високо място.

Цунамито помете островите Ява и Суматра в събота вечерта местно време, без предупреждение. Смята се, че то е било предизвикано от свличане на голяма част от южния склон на вулканичния остров Анак Кракатау в океана, отбелязва Ройтерс. Няма система за ранно предупреждение, способна да засече цунами, предизвикано от свличане на земни маси в океана.

Това е второто смъртоносно цунами, засегнало Индонезия тази година. Цунамито на остров Сулавеси по-рано тази година обаче беше предшествано от земетресение, което даде известно предупреждение. В случая с цунамито през уикенда такова нямаше и вълната отнесе в океана сгради и посетители на концерт. Катастрофата събуди спомени за смъртоносното цунами в Индийския океан на 26 декември 2004 г., което отне живота на 226 000 души в 14 страни.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Индонезия, цунами

Още по темата