facebook
twitter

Горещи новини

И баниците масово се оказаха с палма вместо със сирене

Тровим децата си заради стотинки, констатират "Активни потребители"
4516
Илияна Кирилова

Баниците на пазара са пълни със заместващи продукти, вредни за здравето, а сиренето е само на етикета. Това е печалният извод от последното изследване на "Активни потребители", което отбелязва своеобразен рекорд - от проверените проби нито една не е показала наличие на истинско сирене.

От 15 анализирани проби „баници със сирене“ в нито една не открихме сирене – в 1 не открихме пълнеж, в 3 установихме извара, в 7 сиренето е заместено изцяло с палмов продукт, а в 4 частично, констатират от организацията. Баничките са купени от тайни клиенти в различни квартали на София с цел да се определи качеството на сиренето, влагано в баничките и за да се намери отговор на два въпроса - дали в закуската се влага сирене или извара и какво е качеството на сиренето в баничките, т.е. дали това е класическото за страната бяло саламурено сирене.

От закупените 15 проби банички със сирене в една изобщо не е открит пълнеж. Възможно е да не е влаган такъв или „сиренето“ да се е стопило напълно при изпичането, предполагат "Активни потребители". Останалите 14 са анализирани чрез метод за разделяне и визуализация на белтъци. Резултатите показват, че 3 (от 14) банички съдържат извара. В други 2 проби се открива смес от извара и сирене. Наличието на извара не вреди на здравето на консуматорите но в случая представлява търговска измама. Производителите декларират на етикета съдържание на сирене, а на практика влагат извара, която има различни вкусови и хранителни стойности.

След първият етап на изследването остават 11 проби банички, в които пълнежа притежава привидни характеристики на сирене. Тези проби са подложени на допълнителен химичен анализ за идентификация на мазнините.  Крайните резултати от тестването показват, че всички 11 проби съдържат палмово масло в различни съотношение. Казано по друг начин във всички банички е вложен имитиращ млечен продукт вместо саламурено сирене.

В 4 от продуктите дeлът на палмовата мазнина варира от 26 до 80%. Останалите 7 закуски са със 100% съдържание на палмова мазнина. Последните не отговарят на нито един от критериите за сирене. Технологията по която се произвеждат е коренно различна, а суровините представляват смес от индустриално добити млечни протеини, палмова мазнина, вода, емулгатори и други технологични добавки – така наречените Е-номера.

В крайна сметка от започналите изследването 15 проби, в нито една не беше открито класическо бяло саламурено сирене, заключават от организацията. "Консумацията на имитиращи млечни продукти представлява директна заплаха за здравето на потребителите. Те съдържат високи нива на палмово масло, включително наситена палматинова киселина и вероятно частично хидрогенирани мастни киселини. Тези компоненти увреждат сърдечно-съдовата система и увеличават риска от инфаркти и инсулти. В много страни по света влагането на частично хидрогенираните мазнини в храните е забранено", изтъкват оттам.

Имитиращите продукти трябва да бъдат маркирани като такива и продавани на отделни щандове в магазините, за да не бъдат бъркани с оригиналите. Въпреки това поредица изследвания на потребителската организация показват, че имитиращи продукти масово се продават у нас без съответния етикет.

Допитване на "Активни потребители" до собственици и готвачи в хотели и ресторанти показва, че голяма част от суровините не се купуват от нормалната търговска мрежа. Те се придобиват от фирми доставчици и складове на едро. Много от марките предлагани от тези търговци са неизвестни за потребителите, които нямат достъп до подобни обекти. Много често в складовете на едро се предлагат на много ниски цени нискокачествени имитиращи продукти. Тези „храни“ се сглобяват от отпадъчни суровини, и/или с използването на спорни технологии. Поради ниското качество и влошените вкусови свойства те нямат шанс на нормалния пазар, но заради цената се предпочитат от много ресторанти и кухни майки. За съжаление сред обичайните потребители на такива ментета са детските градини, училища, хотели, ресторанти, ведомствени столове на фирми и държавни служби и др. Складовете и доставчиците на едро, продаващи имитиращи храни, формират в България паралелна търговска мрежа, неизвестна за обикновения гражданин. Именно през тази мрежа се доставя „сиренето“ за баничките от изследването.

Според Министерството на земеделието и храните през миналата 2018 г. в България са произведени 57 814 тона краве сирене, от което 23.4% (13 502 тона) са имитиращи продукти. Пак според тях при другите сирена и кашкавалите ментета няма. Според друга статистика обаче в България през 2017 г. млечния сектор е внесъл 12 000 тона растителни мазнини. При оползотворяване на тази суровина се получават минимум 24 000 тона готово сирене. Дори тази проста сметка показва, че някъде по веригата се губят поне 10 000 тона ментета. Няма кой да обясни къде са изчезнали минимум 10000 тона фалшиво сирене и кашкавал, възмущават се от "Активни потребители". И заключават, че поне част от загубеното менте-сирене навярно е изядено с баничките. Друга част вероятно сме изяли под формата на шопска салата в ресторантите. За съжаление, друга част може би е отишла в детските градини и училищата и е увредила здравето на децата. А ако вложим в баничката истинско сирене, цената й ще се повиши с 20 стотинки - тровим децата си заради тези стотинки, коментира пред Би Ти Ви Сергей Иванов от организацията.

87

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Повечето марки шоколад у нас не отговарят на европейските стандарти

14.12.2019

1788 32
"Активни потребители": Случаят със салмонелата е за прокурор
БАБХ пропуснала 7 предупреждения за салмонела

09.12.2019

293 3

Коментари

Страници

bay Dragan

Така ще е докато не вкарат поне един в затвора.

Предводител на ...

Ена стандартна тава дебел горещ српски бурек - арна истинска баница - чини 4 лева. Ей къдей Цариброд, Стрезимировци, Неготин, Босилеград.

 

Апропо, гаден е само вкусът и съставът на патрьотичната българска баница. Шокира неизвестният в коя да е друга баничарница аброуд въпрос: "Да Ви я стопля ли?". Неотдавна в "реномираната верига" баничарници Ни-Кай ми се обясни начумерено, че е абсолютно нахалство да искам топла баница в 7:50 сутринта.

 

Hasta la vista

Ма не знаеш ли, че баничките са топли само между 2 и 3 часа сутринта? Тръгнал си да търсиш топла баница в осем без десет!  Ми чисто нахалство си е!

sega_reader

... адвокат, общински съветник, зам министър, премиер ?

Дохс_Читем

И после как да вярваш на поговорката за това, че не е луд този, който яде баницата?

Biberkov

Като няма какво да се яде - ще се пие, и "те тава'а ..."

Gautama
снимка на Gautama

Във връзка с материала се сетих за две сентенции:

"Докато има телета, ще има и касапи" и "Спасението на давещите се е в ръцете на самите давещи се".

Кой Ви кара да ядете явно некачествена храна? Откажете се от купешката скапаната баница и си я направете в къщи. Лесно е ( особено с готови кори). Да, отнема малко време. Да, понякога може да купите и скапани продукти. Но като цяло, от приготвянето на храна в къщи се спестяват пари, повишава се качеството на хранене и се подобрява здравето.

 

 

Hasta la vista

А какво ти гарантира, че онова сирене, което ще "вложиш" в баницата, купено от кварталния супер/хипер маркет не е менте, въпреки че навсякъде пише, че продуктите са им автентични...

Aniki

Нищо не ти го гарантира(бдс стандартът на миро мършата не струва), но при всички положения шансът е по-малък. 

Libеrtа
снимка на Libеrtа

Нияо не ти гарантира и за сиренето, затова си го правя сама. Доставят ми млеко и ето ти сирене, кашкавал, масло....

виждащ

Нормално , пазарна икономика.

Максимизиране на печалбата

Всеки си гледа интереса

Кой как се урЕди

Вие за тия пари какво искате бе

Evasion

Както писа колега по-горе - а дубрютру! За това - само баница с праз!

Wolf ACE

Нали искахме чист капитализъм - ей го, на!

volog2

Ни най-малко не се учудвам. Аз не ги ям отдавна, още когато почнаха да слагат извара (ех какъв хубав продукт беше в сравнение със сегашните палмови гадости). Също и в ресторант никакви сирена и “млечни” продукти. 

Miranda
снимка на Miranda

При нас има магазин на "Софийска баница", много са добри, целият квартал си купува оттам, ние също.

Може би изследваните са основно за баниците от многолистно тесто, там си е изкуственяк отвсякъде.

Hasta la vista

Miranda, мислиш ли, че "Софийска баница" е имунизирана срещу ментета? Просто си яла баницата, без да усетиш, че си погълнала сума ти палмово масло...Хубаво, че не е изкочила някоя маймуна от вътре, че да покаже какво ядеш...

Johnny2965

А кой уважаващ себе си човек си купува готови банички? И въобще т.нар. улична храна?

Michael_P

Абсолютно точно.

Miranda
снимка на Miranda

Ами , Джони, много е вкусна баницата при нас, наистина.

Не от малките банички, а тези на килограм, бюрек.

Моите хора не обичат масло, аз моята баница я правя с масло.

Хапнат малко и не искат повече..

Купешката е с олио.Признавам, и аз много я обичам.

А  най-вкусните малки банички съм хапвала на павилиончето на Автогара юг, супер са !

Иначе, не купувам от места, които не са проверени.

Johnny2965

Миранда,

Вкусът е едно, полезността и здравословността са други неща. И аз от време на време си купувам чипс - но от онзи,  произведен във Великобритания, с ръчен труд, който "Лидъл" от време на време пуска в продажба. И го правя не защото е полезен, а защото е вкусен. А тестените изделия ги ограничавам - особено от типа на баниците - съчетанието на мазнини и въглехидрати не е най-добрата храна.

KaraKoliu

Нали искахме чист капитализъм - ей го, на!

Да бе, капитализъм. Това е неизтребимия български порив към далаверата и мошеничеството. Историческия период и полето на изява са само подробности. https://youtu.be/INDvMIOp1zg?t=502

Готино е и запознанството в 12 мин.: "Приятно ми е, Теменужка Николова". Но това е друга тема, за която също не обичаме да говорим.

Delius
снимка на Delius

Стига сте ревали, бе, комуняги.

 

Нали искахте по-малко държава в бизнеса и навсякъде?

 

Нали БДС задушаваше честния предприемач?

 

Нали държавата беше лош стопанин?

 

Нали 45 години стигаха?

 

Е.

 

Като не щете демократични баници, има синички банани.

 

Набивайте и трайко китанчев.

 

И "Долу БКП", да'н забрайте.

sega_reader

Така си ги омешал нещата, че е станал миш маш. Едното противоречи на другото.

Но карай, и такива мнения трябва да има, да не заспи народа пред компютрите.

nottheone

читателю, нищо не си разбрал от поста на Delius

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

Разбираме много добре поста на Делиус, само дето не си спомням някой някога да е твърдял . че

не трябва да има регулация на храните.

Впрочем това, което обяснява Команчът за баничките , надхвърля темата за прекрасния соц и гнилия капитализъм.Прочее няма нищо лощо в използването на палмово масло в баничките, стига да са спазени санитарните норми и да е обявено , така щото клиентите да го знаят.

Delius
снимка на Delius

Тогава, любезни г-не, в онез черни червени времена, имаше КОНТРОЛ.

 

Свиреп.

 

Качествен, административен, партиен, повсеместен.

 

И крадливите магазинерски и далавераджийски душици, колчем биваха сгащени в крачка, заминаваха в дългосрочна командировка при бай Ставри.

 

Плюс обелване до голо от имотец и насъбрани благинки. Дето най боли.

 

После... знаем.

 

Дойде свободата.

 

С бананите и вкусните баници...

 

Над магазинерската уличка изгря синьото слънце.

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

Да, имаше конрол, който хващаше сто и му се изплъзваха хиляда. И се крадеше масово по месторабота. Не знам за вас кой е познавал месар или зарзаватчия по онова време.

Delius
снимка на Delius

"хващаше сто и му се изплъзваха хиляда"

 

Берекет версин и за стоте.

 

Днес колко са хванали, любезни?

 

И за къде?

Яна

До бонго-бонго

Колега, контролът по прилагането на БДС(стария, а не сегашния смехотворен) е прилаган при производството, а не при търговията с продуктите. Прилаган е от държавен контролен орган върху държавни предприятия. Така че, липсва материален стимул за далавера. Освен всичко друго при неспазване на тогавашните стандарти БДС е имало административни санкции за ръковоството на съответното предпирятие придружени с неприятни последици в кариерно развитие(може би не за всички, но както е казано "страх лозе пази" за останалите). След като нямаш личен материален интерес да правиш нарушение, защо да се занимаваш с това? Сега би имало смисъл от жестоки материални санкции и може би наказателна отговорност за някои, които съвсем се оливат. Но като имам пред вид повсеместната корупция не мисля, че и това би свършило работа. Може би само възможност за огласяване имената на фирмите, които ни тровят. Това би довело до съсипването на бизнеса им и би ги стимулирало все пак да имат някаква мярка. Но трябва да се променят закони, а това не е в приоритетите на парламентарните ни калинки.

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

Защо до мен, а не до другаря-носталгик, който зачеркна темата с магазинерите, м? 

 

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×