facebook
twitter

Горещи новини

ГЕРБ се отказа от амнистия на дълговете на мюфтийството

Задълженията към НАП и НОИ ще бъдат разсрочени, съобщи Цветан Цветанов
9586
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Дълговете на вероизповеданията - над 8 млн. лв., от които 99% са на мюфтийството, няма да бъдат опростени, а разсрочени, обявиха от ГЕРБ.

"Предлагаме в Закона за вероизповеданията да няма амнистиране на дълговете към 31 декември 2018 г., а да има отсрочване", каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на брифинг в Народното събрание във връзка със Закона за вероизповеданията, цитиран от „Фокус“. За целта ще бъдат внесени поправки в закона между двете му четения.

„Има много спекулации, че се говори за опрощаване на задължения, които са натрупани от всички вероизповедания към 31 декември 2018. Темата излезе извън обхвата на всички вероизповедания. Тук искам категорично да заявя: по никакъв повод нито ПП ГЕРБ, нито ПГ на ГЕРБ, нито МС имат някаква договорка или извиване на страна с ДПС“, каза още Цветанов.

Точно когато данъчните са взели мерки срещу задлъжнялото с над 8 млн. лв. към държавата Главно мюфтийство, финансовият министър Владислав Горанов реши да обезсмисли труда им, като предложи данъчна амнистия. 

Основната причина за огромния дълг към държавата е лошото стопанисване на имуществото на вероизповеданието. Друга причина бил големият данък смет, който плащали джамиите - само софийската имала задължение от 600 хил. лв. към Столичната община. Според представители на мюфтийството то разполага с 4700 имота, които му носят около 30 млн. лв. годишно. 

"Задълженията на вероизповеданията остават дължими и върху тях се начислява лихва – те са обезпечени с имущество", каза Горанов на брифинг в Народното събрание.

По думите му периодът на отсрочка ще бъде така изчислен, че да даде възможност средствата, отделяни по силата на Закона за вероизповеданията да бъдат достатъчни за финансиране на дейността на отделните вероизповедания, така и да бъдат като източник на погасяване на задълженията. Горанов обърна внимание, че така субсидията ще може да се получава в по-голямата си част.

„Именно това е целта на дебата от последните седмици и месеци. Ако сме имали за цел веднага законът да сработи за всички вероизповедания, то тези, които имат по-големи задължения бързо трябваше да ги покрият. На практика законът щеше да бъде ефективно прилаган след година-две за някои вероизповедания“, допълни още Горанов. Той посочи, че отсрочката е съществуващ способ. „Това не е някаква иновация. Ще даде възможност Закона за вероизповеданията веднага да изпълни основната си цел – финансирането на възнагражденията на свещенослужителите от различните вероизповедания да могат да бъдат осигурени частично, така както беше разговорът по време на КСНС“, допълни Горанов.

Попитан дали премиерът Борисов е решил ГЕРБ да направи такова предложение, министърът на финансите заяви, че лидерът на партията заедно с парламентарната група участва във взимането на всички решения. „Първоначалното предложение за амнистиране дойде в съвместен анализ между ПГ на ГЕРБ и експерти от Министерството на финансите. „Промяната в подобно решение идва на база на обществените реакции и дебата, като крайната цел отново е законът да стане работещ“, допълни финансовият министър. 

106

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Цветан Цветанов сложи носия за 150 чевермета в Златоград

04.05.2019

13892 47
Go Down Tsetso

22.04.2019

Иво Балев

856
Борисов пак скастри Цветанов от Брюксел

12.04.2019

Таня Петкова

2961 11

Коментари

Страници

Meto_ot_Interneto

Общеcтвеното мнение все пак работи. Видяха, че мръсните им номера не минават пред хората.

Augereau

Да бе да, работело общественото мнение - те източиха няколко милиарда и въпреки всичкия медиен и обществен шум никой не пострада, ама ти си вярвай, че общественото мнение играе някаква роля.  

 

Изобщо не става въпрос за мижавите 8 милиона - цялата постановка за пореден път е с цел предизборно негнетяване на напрежението, за да може турците чинно да гласуват за ДПС, малоумните псевдопатриоти (граждани) да гласуват за малоумните псевдопатриоти (политици), а ГЕРБ да покажат, че слушат народа. Поредната елементарна, но безотказно работеща схема. 

 

buratinob

Не знам!

До утре има много време!

Пък и отсрочването може да е за 200-300 години.

wreckage
снимка на wreckage

кво беше, боят, солта и...тези три неща.

Ад мин

Тцъ! По герберски вариантът е боят, солта и...тези пет хубави неща. Последното три пъти...

Тъкмо написах заявление да регистрирам къщето като джамия и ме порезАха. Ама наистина до довечер време бол

last

 

Шубето е голям страх... Ту ЦВ.ЦВ., ту Фандъчката...Ред е на Б.Б.

 

УмноКрасивЧуств...

Ужааааааст! Ся като не опростим дълговете на мюфтийството се задават радикалност и край с етническия мир. Знам го щото ени герберунгели цяла седмица посветиха да освеомяват обществеността, че е така докато се мажат взаимно с шербет с ходжата.

Антей

И ние ужааааст! А ко ша праим с Възродителния процесссссс?!

Казуса
снимка на Казуса

Правилно отбелязва Мето - общественото мнение работи. Лека-полека се движим напред.

Това е най-същественото.

paragraph39

/:/ ГЕРБ се отказа от амнистия на дълговете на мюфтийството

..........................................................................................................................

А ще се откаже ли ГЕРБ от погасяването по Давност/10-годишна/ на тези дългове на Мюфтийството към държавата?!

Или после ГЕРБ ще се позове и ще си "избърши ръцете", като Пилат Понтийски, на изтекла погасителна Давност?

А?!

 

левъ

И да се откажат и да не се откажат - намеренията им станаха ясни!

mi6osp.

Хъм, кръгом и пак напред.

Към предсрочни избори.

Когато каже Доган.

Santana

Идиоти, сър!

mi6osp.

Не.

Управление на принципа "Ако мине."

Вече 10 г.

Доц.Трътлев

Мюфтийството този дълг няма да го плати. Я поради давност или неякаква друга причина. Засега номерът с с предварително дадените 5 милиона на църквата заради 80 милионния дълг на мюфтийството и седянката на патриарха и мюфтията при Боко не мина. Ибори идват.

Samnenie

Тцъ, тцъ и сега какво правим с кворума? Утече се!

ablepsia

имат някаква договорка или извиване на страна с ДПС

 

На коя страна се е извил с ДПС Цъфтанът на българското слово?

 

Няма ли поне един словесен в ГРОП да му затвори устата на тоз безсловесник?

Stern

Е, засега общественото мнение е по-важно за герберухите от прегръдкта с Доган.

Да видин докога.

 

Ама какво ще стане с нац.сигурност и етническия мир? Нали Цвъки каза, че опростяването на милионите е заради нац.сигурност?

wreckage
снимка на wreckage

националната сигурност треа да прояви разбиране.

duch

ЦЦ танцува супер в политиката ту 2 напред ту едно назад, а кото сменят ритъма 1 напред 1 назад и се върти като пумпал ))))

Iezuit
снимка на Iezuit

Иди си - ела си, ти си нашто прасИ - игра за деца до 2 години и гербаджии.😁

Памфуций
снимка на Памфуций

Боку се вслушва в народа - сезон 3, епизод 20

Шлифера

Абе още вчера го казах, че щом народа гракна бай Ху ще нареди двойно да се сбират сметките.....и най важното байХУ  вече нема да е участвал във възродителния процес като "командир на батальон", а е бил засегнат и е участвал като партизанин в защита на турките.....ноооо до довечера може и друго да се тълкува ....зависи от вятъра!!!!!

vasilevil

Видяха дебелият и се врътнаха!Възмутиха се даже и гробарите!

slavabg

Дали народа гракна, дали Корни? Ако тя не беше ви го навряла в очите, сигурно щеше да си мине и замине като всичко останало 😆

УмноКрасивЧуств...

Чакам с нетърпение проучвания от последните пет-шест дни за рейтинга на ГЕРБ, и особенно за рейтинга на политик Цецо. Не разни Екзакти Фейкзакти. 

Гларyс

Трагедията на България е, че алтернативата на бостаните са другарите от БСП, а нямаме армия даже за читав преврат...

Simplified Solu...
снимка на Simplified Solutions 2

и особенно за рейтинга на политик Цецо.

Никакъв шанс. Рейтингът на политик Цецо е класифицирана информация.

slavabg

Тц, още не е измислен метод по който да се определи  рейтинг цвичка 😆

Sapienti_sat

Е сега к'во шъ праим с етническия мир?

Забравих, кой внесе тоя законопроект? Май, по изключение не беше поелият този ангажимент Ръб ъл! 🐾

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×