Quantcast
Експерт: Мит е, че легионела идва от климатиците | СЕГА
facebook
twitter

Горещи новини

Експерт: Мит е, че легионела идва от климатиците

2527
Илияна Кирилова

Легионелата - бактерията, която според британски публикации е причинила смъртта на двама туристи, летували в „Слънчев бряг”, може да се зароди във водната инсталация на всеки дом, ако дълго не сме я ползвали, обясни пред Нова телевизия проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Според него публикациите в британските медии са прибързани. Освен това било мит, че бактерията може да се разпространи чрез съвременните климатици. „Нашите климатици вкъщи и в хотелите са безопасни по отношение на легионелата”, обясни проф. Кантарджиев.

„Когато температурите са високи, а студената вода във водопровода не е достатъчно студена и топлата не е достатъчно гореща, при една температура от 22 до 34 градуса се размножават тези микроорганизими. Става когато е застояла водата, защото инсталацията не е неползвана 5-6 дни. Съветвам хората, когато се връщат от море, да източват водата няколко минути и да не присъстват в помещението”, заяви проф. Кантарджиев.

В Европейския съюз за миналата година са регистрирани 11 343 болни от легионерска болест, 700 от тях са починали. „Около 7,5% е смъртността при една тежка лятна пневмония. Това на практика е легионелна пневмония”, обясни Кантарджиев.

Според британската преса са взети проби от водата, където са били отседнали заразените туристи, и те са били отрицателни за легионела. От здравно министерство пък обявиха, че са правени тестове в началото на сезона, които също са били отрицателни.

9

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Кантарджиев: Смъртността от Covid-19 очаквано се увеличава

12.08.2020

2862 20
Кантарджиев: Берем плодовете на масовите събирания и баловете

08.07.2020

2178 28
Кантарджиев зарязва медицината, залавя се с пантомима

06.07.2020

ФАЛШИМЕНТ ПЕТРОВ

10255 6

Коментари

JollyRoger's

Царкиронела ще да ги е тръшнала бритите...

TheExperience

Мит е, че легионела идва от климатиците

Тодоре, мит е, че в подмандатната територия са останали елементи от профилактичната медицина, още повече след като ветеринарни лекари от БАБХ се грижат за здравето на дечицата...

IT призрак

""Става когато е застояла водата, защото инсталацията не е неползвана 5-6 дни.

Някой да ми обясни какъв е смисълът в това изречение!?

Slava
снимка на Slava

3

Пет., 23/08/2019 - 09:44 (нов)

IT призрак

""Става когато е застояла водата, защото инсталацията не е неползвана 5-6 дни.

Някой да ми обясни какъв е смисълът в това изречение!?

 

Обяснено е

 

при една температура от 22 до 34 градуса се размножават тези микроорганизими.

 

Рано сутрин студената вода у дома е топла. Докато не се пуснат душове, перални, не идва студена. А когато жилището не се ползва няколко дни....

 

 

The Rowdy American
снимка на The Rowdy American

--- Става когато е застояла водата, защото инсталацията не е неползвана 5-6 дни.

--- Някой да ми обясни какъв е смисълът в това изречение!?

Просто е. "Не е неползвана" = "ползвана е". Значи смисълът е:

Става когато е застояла водата, защото инсталацията  е ползвана 5-6 дни.

?

 

Дежурния

За някои неща е добре да се внимава с кликбейт заглавията, а и със злоупотреба с понятието "експерт". Рискът от разпространение на легионерска болест от съвременните климатици е малък, но с важното уточнение ако с тях се борави както трябва. Ако не - изобщо не е малък риска. И не е добре в такива случаи да се пляска първото прочетено в интернет за болестта - климатиците. Риск има и от водопроводната мрежа, както е споменато, от недобре поддържани басейни, фонтани, инсталации за топла вода - слънчеви или други,... .... Очевидно болестта е дошла от някъде и ако това някъде не бъде изчистено, ще има и следващи случаи. Затварянето на очите за такива неща винаги струва скъпо накрая.

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Проф Кантарджиев е събрал чуден екип от отдадени специалисти, извършват изследвания (научни), изследват проби от цялата страна, пътуват при опасни случаи до огнищата, отзовават се и на конкретни медицински случаи. Ползвали сме се, знаем, благодарим.

 

И в случая е прав.

Ние сме си виновни, явно не сме обърнали внимание, когато някога ни е предупредил за легионелата.

Но и един човек, дори един институт, не могат да разпространят истината до всекиго.

Това е работа на държавата, с нейните безбройни чиновници по РИОСите и общинските здравни заведения.

 

 

Аз си знам, челегионелата се въди по канализациите и по мръсни водопроводи, това е световен проблем.

Преди 20 години един немец от Ерланген искаше да ни възложи да се съсредоточим върху него и да допринесем с някое и друго предложение. Не му насмогнахме ?

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Това, което обществеността не знае, е, че на Националния център по заразни и паразитни болести с директор професор Тодор Кантарджиев държавата е отредила мизерен бюджет. Нямат някои основни консумативи. Когато си на зор и ти трябва не просто микробиологичен анализ, но и качествен съвет за стратегия на терапията, трябва да им носиш резултати от изследвания в търговските лаборатории, които не винаги са надеждни.

А хората от НЦЗПБ са не лаборанти, ами учени. Биха могли да организират отлични анализи, ако да биха имали база и консумативи. Веднъж като ходих при тях с ранев секрет, съответната сътрудничка после ходила да проси от друг институт, от свои познати колеги съответния консуматив.

 

Да са живи и здрави, колкото са читави -- сиреч суперяки!

kaily
снимка на kaily

Ми то всички отходни води се вливат в морето, интересно що няма повече случаи

Влез или се регистрирай за да коментираш