Quantcast

Медия без
политическа реклама

Чиновници масово теглят пиратски софтуер, обяви хакерът Кристиян Бойков

ГДБОП видя в разкритията хибридно мероприятие

07 Дек. 2019Обновена
Pixabay

Белият хакер Кристиян Бойков, който проби бази данни на НАП, разкри, че много чиновници използват на служебните си компютри пиратски програми.

"Градивно пиратство... Или иначе казано половината държавна администрация използва пиратски софтуер и съдържание, което нарушава авторските права на сумати компании", написа Бойков в профила си във Фейсбук. 

Той назовава и конкретни структури - държавното дружество "Информационно обслужване", Министерството на транспорта, Министерството на отбраната и др., чиито служители теглели файлове за възрастни и нелегален софтуер.

 

"За тяхно голямо съжаление има софтуер, чрез който може да се прави регулярен мониторинг на Bittorent протокола (протоколът, който всички ние използваме, за да теглим торенти от интернет). Този протокол е публичен, документацията и информацията също. Hаистина не знам кое е по-тревожно – това, че се сваля и използва пиратски, т.е. незаконен софтуер за стотици хиляди левове, или това, че държавните чиновници гледат извратено порно на работните си места.

Нека вземем за пример Информационно обслужване, стожерът на информационните технологии в България. За случаен период от 30 дни, може да се види как от общо 9 IP адреса, тяхна собственост, се сваля пиратски софтуер като Microsoft Office ProPlus 2013 и 2016, Google SketchUp Pro 2015, Microsoft Project Professional, множество нелегални активатори за Windows и любимото ми – платената версия на JetBrains PHPStorm 2019.03 IDE, което е един от най-популярните софтуери за програмиране.

Става по- интересно, от други държавни събнети, част от AS12564 Council of Ministers (включително прокуратурата и съдилищата), се свалят пиратски версии на VMware vCenter и VMware Workstation Pro, който се използва за виртуализация на машини. А какво ще виртуализират? Е как... цели 5 различни пиратски версии на Microsoft Windows Server 2008, 2012 и 2016 – RTM и Standard, за да си правят активни директории и да си хостват готините системи. За чиновниците пък свалят всякакви варианти на Microsoft Office пакет – 2007, 2013, 2016 и прочие, като се абстрахирам от всякаквото готино порно, което явно консумират - транс, гей, хентай, че даже и „примиъм порно“ и пиратските игри, които не са никак малко...

Наистина не разбирам защо я има тая мизерна практика с пиратстването в държавната администрация, при положение, че се дават луди пари от ЗОП-ове за лицензи. Последна информация, която четох от медиите, беше за поръчки по 60-70 милиона за всякакви лицензи на Microsoft Windows операционни системи

P.S Данните не са събирани пряко от мой софтуер, а от руска компания, която отговаря за правата на компаниите в киноиндустрията по цял свят - peertrace.com", посочва Кристиян Бойков в поста си.

И трите посочени от Бойков ведомства, запитани от Би Ти Ви, увериха, че ползват само лицензирани компютърни програми.  

Пред Нова телевизия пък ръководителят на специализирания отдел "Киберпрестъпност" в ГДБОП Явор Колев обяви публикуването на данните за "хибридно мероприятие". "Това са данни на руски сайт. Касае се за едно хибридно мероприятие. Не се учудвам, че инструмент е лице, обвиняемо за кибертероризъм", коментира Колев. "Това е случай, който внимателно ще бъде проверен - тъй като не можем да се позоваваме на руски сайт, който има претенциите да защитава правата на американски компании, които са от творческите индустрии", каза още той. В ГДБОП нямат данни в министерство на отбраната и в министерство на транспорта да се използва нелегален софтуер. "Държавната администрация е с напълно легализиран софтуер от повече от 20 години", допълва Колев. 

Още по темата