facebook
twitter

Горещи новини

Чиновници масово теглят пиратски софтуер, обяви хакерът Кристиян Бойков

ГДБОП видя в разкритията хибридно мероприятие
1660
Pixabay

Белият хакер Кристиян Бойков, който проби бази данни на НАП, разкри, че много чиновници използват на служебните си компютри пиратски програми.

"Градивно пиратство... Или иначе казано половината държавна администрация използва пиратски софтуер и съдържание, което нарушава авторските права на сумати компании", написа Бойков в профила си във Фейсбук. 

Той назовава и конкретни структури - държавното дружество "Информационно обслужване", Министерството на транспорта, Министерството на отбраната и др., чиито служители теглели файлове за възрастни и нелегален софтуер.

 

"За тяхно голямо съжаление има софтуер, чрез който може да се прави регулярен мониторинг на Bittorent протокола (протоколът, който всички ние използваме, за да теглим торенти от интернет). Този протокол е публичен, документацията и информацията също. Hаистина не знам кое е по-тревожно – това, че се сваля и използва пиратски, т.е. незаконен софтуер за стотици хиляди левове, или това, че държавните чиновници гледат извратено порно на работните си места.

Нека вземем за пример Информационно обслужване, стожерът на информационните технологии в България. За случаен период от 30 дни, може да се види как от общо 9 IP адреса, тяхна собственост, се сваля пиратски софтуер като Microsoft Office ProPlus 2013 и 2016, Google SketchUp Pro 2015, Microsoft Project Professional, множество нелегални активатори за Windows и любимото ми – платената версия на JetBrains PHPStorm 2019.03 IDE, което е един от най-популярните софтуери за програмиране.

Става по- интересно, от други държавни събнети, част от AS12564 Council of Ministers (включително прокуратурата и съдилищата), се свалят пиратски версии на VMware vCenter и VMware Workstation Pro, който се използва за виртуализация на машини. А какво ще виртуализират? Е как... цели 5 различни пиратски версии на Microsoft Windows Server 2008, 2012 и 2016 – RTM и Standard, за да си правят активни директории и да си хостват готините системи. За чиновниците пък свалят всякакви варианти на Microsoft Office пакет – 2007, 2013, 2016 и прочие, като се абстрахирам от всякаквото готино порно, което явно консумират - транс, гей, хентай, че даже и „примиъм порно“ и пиратските игри, които не са никак малко...

Наистина не разбирам защо я има тая мизерна практика с пиратстването в държавната администрация, при положение, че се дават луди пари от ЗОП-ове за лицензи. Последна информация, която четох от медиите, беше за поръчки по 60-70 милиона за всякакви лицензи на Microsoft Windows операционни системи

P.S Данните не са събирани пряко от мой софтуер, а от руска компания, която отговаря за правата на компаниите в киноиндустрията по цял свят - peertrace.com", посочва Кристиян Бойков в поста си.

И трите посочени от Бойков ведомства, запитани от Би Ти Ви, увериха, че ползват само лицензирани компютърни програми.  

Пред Нова телевизия пък ръководителят на специализирания отдел "Киберпрестъпност" в ГДБОП Явор Колев обяви публикуването на данните за "хибридно мероприятие". "Това са данни на руски сайт. Касае се за едно хибридно мероприятие. Не се учудвам, че инструмент е лице, обвиняемо за кибертероризъм", коментира Колев. "Това е случай, който внимателно ще бъде проверен - тъй като не можем да се позоваваме на руски сайт, който има претенциите да защитава правата на американски компании, които са от творческите индустрии", каза още той. В ГДБОП нямат данни в министерство на отбраната и в министерство на транспорта да се използва нелегален софтуер. "Държавната администрация е с напълно легализиран софтуер от повече от 20 години", допълва Колев. 

14

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Шефът на "ТАД груп" е освободен срещу 100 000 лв. гаранция

27.02.2020

1203 4
400 хиляди изборни фантоми ще „участват“ в местния вот

15.10.2019

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

662 3
Грешка в решението на съда прати шефа на "Тад груп" в ареста

09.08.2019

МАРТИН ГЕОРГИЕВ

10237 11

Коментари

Ракурс
снимка на Ракурс

Ама другарко пък Пешо пикай в женската тоалетна....

Няма бял хакер демек  благороден убиец законен крадец..так далее

Banana Joe
снимка на Banana Joe

Откак натопи шефа си пак станал бял :-)))

Иначе служебният компютър е като служебната кола.

Докато не му отнемеш user привилегиите и не го оставиш

да браузва само 5-6 предварително разрешени сайтове.

След което на работното място настъпва депресия.ехе

скайспирит

Бойче, пращай най-известният хакер с юридическа диплома да разджурка и обърне файловете, току виж някой забравен лиценз се появил. ?

Pifa

Тегленето на порно не е незаконно, за разлика от от хакнатия софтуер.

Stern

Чудно ми е коя калинка от държавната администрация ще успее да се справи с конфигуриране и работа с  виртуална машина?

И това за порното не схващам как са го нюхнали чрез анализ на торенти; то не си ли тече направо в браузъра?

Luckbox

Ценителите-колекционери си го свалят. :)

Banana Joe
снимка на Banana Joe

За да вкараме държавния "служител" в работен режим :

                   А. Пускаме ***депресия.ехе***

Run:            gpedit.msc

Disable Windows Installer -> нанайсоси инсталацес на .exe

Enable Proxy Settings        -> нанайсоси интернет извън whitelist

                   Б. Прочитаме му 10 пъти превенция_на_суицид.txt

                   В. Изчакваме докато влезе в Acceptance

                   Г. Караме го да работи  ⚒

 

Заб. Задължително му взимаме мобилния телефон и му го връщаме след края на

                                                          Работния ден

 

 

                           

 

 

 

geo_19

P.S Данните не са събирани пряко от мой софтуер, а от руска компания, която отговаря за правата на компаниите в киноиндустрията по цял свят - peertrace.com", посочва Кристиян Бойков в поста си.

-----

Поредната хибридна руска аткака срещу доблестното българско чиновничество.

az_ti
Решили са да ги свалят и тестват, преди да похарчат държавните пари за лиценз ;) . Кристоанчо ,ти защо не даваше паролата на работния ти коюпютър? Заради порното или не лицензирания софтуер? Питам само, за един приятел от Русия
Nashenec

Цялата ни администрация е в пиратство в момента - използва се MS Office след изтичане на платения лиценз за него. Не говоря за всякакви други програми, които могат да се намерят по компютрите в администрацията - Замунда и подобните имат изключително голям принос за обогатяване на софта за администрацията.

Banana Joe
снимка на Banana Joe

За Open Office няма лицензи, няма и кльопачка, съответно :-)))

 

В горната рецепта съм пропуснал деинсталиране на пасиансите и Minesweeper :-)))

Но държавните пиявици и без това нямат пари за IT администратори,

както Поливачко Белошапков доказа ;-))))

blackthorne

Сега, всички ликове от статията водят към фб. Не, че сте единствени. Дали има вероятност, някои ваши читатели да нямат фб, или да го избягват?

Giacomo Grelli
снимка на Giacomo Grelli

Той назовава и конкретни структури - държавното дружество "Информационно обслужване", Министерството на транспорта, Министерството на отбраната и др., чиито служители теглели файлове за възрастни и нелегален софтуер.

Какви ли ще са тез файлове за възрастни?:

-Ръководство за отглеждане на седемточкови калинки в административни условия

-Наръчник на цветаря, любител на магнолиите

-Консумацията на суджук и филе ''Елена''- полезна или вредна?

-Мъжът и ръката интимно.В работни условия

И накрая екзистенциалния въпрос:В края на всеки файл има ли ''хепи-енд''?Сиреч булката и младоженецът/ците вземат ли се?

 

Предводител на ...

Това са данни на руски сайт. Касае се за едно хибридно мероприятие

Несъмнено.

Апропо, сума ведомства са все още с XP и джиткат онлайн. 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×