Quantcast

Медия без
политическа реклама

Здравният министър забрани износа на инсулин

МЗ установи тревожно изоставане в изпълнението на е-рецепти

02 Ноем. 2023Обновена
Pixabay

Министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков издаде заповед, с която се забранява износът на инсулинови медикаменти. Заповедта влиза в сила от днес, 2 ноември и ще важи до 31 декември 2023 г., съобщи здравното министерство, след като ключови депутати призоваха да се чуе призивът на пациенти и техни близки.

В заповедта освен инсулини и аналози, със забрана за износ са и други понижаващи кръвната захар лекарства, както и антибиотиците, предназначени за системна употреба в детска възраст, посочват от МЗ.

С оглед на зачестилите сигнали за липса на медикаментите в аптечната мрежа, Министерството на здравеопазването изиска справка от „Информационно обслужване“ АД за предписаните и отпуснати лекарствени продукти с електронна рецепта. Данните са изключително тревожни, като показват чувствително изоставане в броя на отпуснатите лекарствени продукти, спрямо предписаните. За някои от тях изпълнението е 0%, 24% и 42%. Средният процент на изпълнение на електронните предписания е 59%.

Основната цел на настоящата заповед е да бъдат обезпечени нуждите на българските пациенти и да бъде преодоляна липсата или недостига на жизненоважни лекарствени продукти. Срокът за действие на забраната, както и конкретните лекарствени продукти са определени при стриктно спазване на принципа за пропорционалност, с цел опазване здравето на населението и при съблюдаване на забраната за произволна дискриминация или покрито ограничение на търговията между държавите-членки на Европейския съюз, уверяват от МЗ.

Чуваемост има и по другия горещ проблем в здравеопазването - проблемите с е-рецептите. Министър Хинков ще инициира обща среща между Българския лекарски съюз, Български фармацевтичен съюз, както и други заинтересовани организации. Целта на срещата ще бъде в рамките на един конструктивен диалог да се потърсят механизми за преодоляване на различията на страните, засегнати в процеса и търсенето на консенсус в полза на пациента, уточняват от министерството.

 

ПРЕДИСТОРИЯ

Вчера пациенти и техни близки излязоха с отворено писмо към институциите по повод липсата на инсулини Фиасп и Тресиба. "Тази борба за всяка капчица инсулин не може да продължава. Не може в 21-ви век да сме подложени на геноцид заради лобита, печалби и реекспорт. Не може заради интересите на шепа фирми да ни превръщате в заложници. Ние не сме просто статистика. Зад всяка цифра строи човешки живот", пише в писмото. Около 40 000 са болните от диабет тип 1 у нас, а от тип 2 пациентите са около 110 000. "Без инсулин няма живот. След 96 часа без инсулин, настъпват тежки, фатални и необратими усложнения", написа Елица Сиракова, майка на 11-годишно момче с диабет.

В реакция на писмото двама ключови депутати - първо председателят на здравната комисия проф. Костадин Ангелов (ГЕРБ), а днес и Делян Пеевски, настояха спешно да се забрани износът на инсулин.

"Прекратете незабавно изкуствената криза с недостига на инсулин. Всяко забавяне води непредвидими последици за хиляди пациенти, половината от които са деца", призовава Пеевски, цитиран във "Фейсбук" профила на ДПС. Пеевски настоява временно да бъде спрян паралелният износ на лекарства за лечение на животозастрашаващи заболявания, сред които и инсулин.

"Всяко забавяне на забраната води след себе си непредвидими последици. Най-опасно от всички бездействия е бездействието по отношение на здравето на хората", пише Пеевски в писмо до министъра. Това е грубо погазване както на Хипократовата клетва за всеки един медик, така и за клетвата, която полага всеки български министър и депутат, допълва депутатът.

Същото призова и Ангелов, който поиска и в спешен порядък министърът да докладва в здравната комисия за предприетите мерки.