Quantcast

Медия без
политическа реклама

Случаят с топлата вода в ИСУЛ съвсем се заплете

Всякакви институции се втурнаха да проверяват болницата след сигнал на родители

16 Ноем. 2023Обновена
БГНЕС
В детската онкохематология се лекуват някои от най-тежките случаи у нас.

Детската онкохематология в ключовата УМБАЛ "Царица Йоанна" (ИСУЛ) в София работи от месеци без топла вода - издевателство над тежко болните деца, които се лекуват в нея. Това се разбра от емоционален пост на Ани Стоянова - основател на фондация "Даная", която наред с други каузи се бори за нормално детско здравеопазване. Стоянова обясни, че поради всеобщото бездействие по случая доброволци ще купят проточни бойлери и електрически кани на клиниката.

Постът на Стоянова предизвика бърза развръзка - горещата вода в клиниката потече, за всеобща изненада на родители и пациенти. От последвалите обяснения на ръководството на болницата и на "Топлофикация" случаят се заплете още повече, а родители заподозряха лечебното заведение, че нарочно е пестило удобството за децата. Вдигнатият шум мобилизира всички отговорни институции на проверка - МЗ, "Топлофикация", РЗИ и т.н. От всички съобщения имаше потвърждения, че днес топла вода в клиниката има, но всяко от тях даваше различен етап на решението - според едни фактори то предстои, според други е на финала, а според трети - е приключено.

Като цяло, обясненията навеждат на хипотеза, че външна фирма е настройвала абонатната станция на болницата да работи в разрез с указанията на "Топлофикация", освен това е съществувал обективен проблем с отоплителната система заради отдалечеността на клиниката в рамките на болницата. Ролята на болничното ръководство на този етап остава неясна, като от предложените версии трудно може да се разбере дали в нейните действия или бездействие става дума за безхаберие, умишлени действия за пестене на разходи или напротив - ръководството е положило добросъвестни усилия да реши проблема.

 

Версията на ИСУЛ

ИСУЛ категорично отрече родителските съмнения за умишлен тормоз. Оттам обясниха, че проблемът с топлата вода е свързан с времето на идване на топлата вода до чешмите. "Тя никога не е спирана. През лятото, когато действително имаше проблем с топлата вода, са сменени стари кранове, които го предизвикваха. Към днешна дата проблем с наличието на топла вода не съществува", твърдят от болницата. Според тях обаче трябва да се изчака да се източи водата в тръбите, тъй като тръбопроводът е много дълъг. "Чисто териториално, Клиниката по детска клинична хематология и онкология е в най-отдалечената точка на сградата на болницата. Тъй като сградата на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ е строена преди 87 години, изградената водопроводна система е строена по стара технология, при която, за да стигне от точка А до точка Б, водата изминава дълъг път. В новите сгради този проблем се избягва, като се изграждат рециркулационни тръби, за да може водата да циркулира в тях непрекъснато", обясняват от ИСУЛ.

За този проблем са предприети действия преди няколко месеца - решението на проблема е да се добави рециркулационна тръба и в тази клиника, твърдят от болницата. Според тях е въпрос на кратък срок този проект да бъде финализиран. "Обвинението, че умишлено е спирана топлата вода на Клиниката по детска клинична хематология и онкология е чудовищно и не отговаря на истината. Това е удар към цялата болница, чиито специалисти денонощно се грижат за здравето на само на децата с онкохематологични заболявания, но и на всички пациенти в нея", коментират оттам.

Обясненията на ИСУЛ обаче повдигат въпроса как днес топлата вода потече нормално от чешмите в отделението, ако ремонтът тепърва ще се финализира. Поражда и недоумение защо въпросът бе решен чак след като се вдигна шум. Според Ани Стоянова днес просто е бил завъртян един кран. "Болницата пести от топла вода за деца с онкологични заболявания. Да оставите тези деца и майки без топла вода в продължение на месеци е престъпление", коментира тя след днешното развитие на нещата.

 

Проверката на "Топлофикация"

Светлина върху случая даде и "Топлофикация". От нейните обяснения се разбра, че преди месец е имало проверка в болницата след сигнал на родител на дете до Столичната община. Констатирано е, че топлоподаването до сградата е в норма и липсата на топла вода се дължи на неизградена линия за рециркулация на топлата вода, потвърждават и оттам. Проверката обаче установява, че абонатната станция, захранваща болницата се поддържа и управлява от външна фирма, която настройва параметрите й съгласно инструкциите, дадени от болницата, в разрез с инструкциите, давани от "Топлофикация София". Днес след шумотевицата е направена поредна проверка и среща с техническия екип на болницата, като отново са дадени предписания за действия, които заведението трябва да предприеме, обясниха от дружеството.

 

Какво установи Министерството на здравеопазването

Министерството ще извърши специална проверка за абонатната станция, на която е монтирана система за мониторинг и управление на топлоподаването от външна фирма. Това е същата система, за която "Топлофикация" казва, че е в разрез с инструкциите на дружеството. Това оставя съмнение, че системата може би е ограничавала топлоподаването.

Такава проверка вече е извършена и от РЗИ. Инспекторът от столичната инспекция не е установил липса на течаща топла вода в клиниката, но поради дългото разстояние от абонатната станция дотам, крановете трябва да бъдат отворени за по-дълго време.

Проведена е консултация със специалист-инженер, който е представил становище и чертежна схема за изграждане на циркулационен кръг и помпа от абонатната станция до най-близкия вертикален кран, с цел преодоляване на голямата дистанция от абонатната станция до Клиниката. Предстои представители на специализирана фирма да проведат среща с ръководството на лечебното заведение и да сключат договор за ремонт в най-близки срокове по гореописаните технологични дейности, посочват от МЗ. Така излиза, че ремонт тепърва ще се прави, докато според лечебното заведение той вече е на финалната права.

 

Какво се случи по-рано

"В детската онкохематология в ИСУЛ няма топла вода от лятото. В това отделение се лекуват едни от най-тежките случаи, децата и майките им живеят там с месеци, подложени на огромна болка. В пълна изолация", разказа Ани Стоянова. Според нея, болницата прехвърля топката на "Топлофикация", а тя на Столичната община и обратно, а министерството на здравеопазването не реагира. След среща с ръководството на болницата, от фондацията обявяват, че ще закупят колкото проточни бойлери в необходимо за отделението.

Това не е първият такъв сигнал. През лятото имаше кампания за дарения за ремонт на помещения, които да разширят капацитета на детската УНГ клиника в същата болница. Тя има едва 11 легла, за които през юни чакаха около 200 деца от цяла България. Заради големия брой пациенти, болницата ползва и допълнителни помещения, които обаче са в окаяно състояние - без тоалетни, топла вода.