Медия без
политическа реклама

Фирмата на ПП за медицински хеликоптери безславно се закрива

"Хели мед" така и не можа да задвижи поръчката за купуване на машини за спешна помощ по въздух

26 Дек. 2022
България Хели Мед Сървис

Държавното дружество "България Хели Мед Сървис", което трябваше да оперира с бъдещите медицински хеликоптери, ще бъде закрито след провала на поръчката. Така съвсем угасва надеждата до няколко години България да се избави от срамното положение да е единствената членка на ЕС без спешна помощ по въздух.

Проектът на решение за закриване на фирмата, създадена преди само няколко месеца, е публикуван за обществено обсъждане в последния работен ден преди празниците. "Изминалите месеци от създаването на търговското дружество „България Хели Мед Сървиз“ ЕАД, на което е възложено извършването на услуга от общ икономически интерес – полети за осигуряване на въздушен транспорт за нуждите на спешната медицинска помощ, не дават оптимистична перспектива за реализацията на този изключително важен за държавата и обществото проект", коментират от служебното правителство.

Идеята на служебния кабинет е задачата да бъде прехвърлена на съществуващо дружество - Държавният авиационен оператор. "Държавният авиационен оператор притежава добре развита структура. Има натрупан сериозен дългогодишен опит. Със своите самолети и хеликоптери, той и към момента може да изпълнява определени полети за нуждите на МЗ. Прибавяйки към своя флот хеликоптери за спешна медицинска помощ, с много по-малки разходи на публични средства, ресурси и персонал, ДАО може успешно да изпълнява зададените функции по HEMS, в сравнение с нов оператор, започвайки своето изграждане отначало", посочват вносителите.

"България Хели Мед Сървис" е търговско дружество, създадено към Министерство на транспорта и съобщенията, което трябваше да бъде лицензирано като авиационен оператор. Към момента то трябваше да е осигурило един медицински хеликоптер под наем и да е започнало обучение на пилоти и парамедици. Както "Сега" писа обаче, всяко начинание претърпя провал.

Хроника на този провал:

Колко трябва да си некадърен, за да провалиш подготвяна с години обществена поръчка за осигуряване на медицински хеликоптери?

Фирмата бе създадена в последните дни на правителството на четворната коалиция, като новината за нея дойде със скандал, след като се оказа, че в деня на решението на МС депутатът от ПП Георги Гвоздейков напуска мястото си в парламента, за да оглави новата структура. След като картите за бъдещето на Гвоздейков бяха разкрити, опозицията го заподозря в конфликт на интереси. Самото дружество бе учредено с капитал от 3 млн. лв. по решение на кабинета "Петков". По данни на фирмения регистър в момента във фирмата се осигуряват 5 лица. За Агенцията за публични предприятия, където се публикуват отчетите на държавните дружества, тази фирма не съществува. Тя не се открива в списъка с дружества под шапката на транспортното министерство, няма и данни за подаван отчет. Има обаче редовно поддържан профил във "Фейсбук".

Тежък скандал предизвика решението на депутата от "Продължаваме промяната" Георги Гвоздейков да напусне парламента. От опозицията го обвиниха, че се подготвя да оглави току-що сформираното държавно дружество "Държавен медицински въздухоплавателен оператор".

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата