Медия без
политическа реклама

Зеленски пусна закона за по-ниска мобилизационна възраст

02 Апр. 2024
Украинският президент издаде укази за закона за мобилизацията и за електронния регистър за подлежащите на военна служба

Президентът на Украйна Володимир Зеленски подписа днес закона, който намалява възрастта за военна мобилизация от 27 на 25 години, предадоха световните агенции. Това се случва в момент, в който въоръжените сили страдат от недостиг на хора, за да се противопоставят на руската инвазия.

Законът, който беше гласуван преди година от депутатите и който беше в очакване досега да бъде обнародван от президента, влиза в сила утре.

Украинското правителство трябва после в срок до шест месеца да приведе в съответствие различни нормативни текстове в страната с новите изисквания на възрастта за мобилизация.

Мобилизирането в армията поражда от месеци дебати в Украйна, отбелязва Франс прес, предаде БТА.

Украинската армия понесе загуби, но размерите им се пазят в тайна. Днес армията среща трудности в намирането на доброволци за разлика от началото на конфликта преди повече от две години.

Върховната Рада гласува на първо четене през февруари серия от мерки, предназначени да улеснят мобилизацията, след като проект на нормативен акт в тази насока, подготвен от правителството, беше върнат за пренаписване няколко седмици по-рано.

Днес Зеленски подписа и закона за електронния регистър за подлежащите на военна служба. 

Регистърът ще събира всевъзможни данни за наборниците без тяхно съгласие, включително и персонална информация. Всеки наборник, подлежащ на военна служба и резервист ще има военно-отчетен документ в електронен формат. Законът бе доста критикуван в Украйна. Регистърът ще се попълва с всякаква информация - от телефонния му номер до данни излизанията му зад граница. 

Зеленски заяви през декември 2023 г., че армията му е предложила да мобилизира допълнително до 500 000 души, но после този брой беше намален от новия армейски ръководител Олександър Сирски.

Още по темата