Медия без
политическа реклама

Украинският парламент прие нов закон за мобилизацията

11 Апр. 2024
EPA/BGNES
Според новия закон мъжете на възраст от 18 до 60 години трябва да обновят военните си книжки

Върховната рада на Украйна прие нов закон за мобилизацията на въоръжените сили на Украйна. За да влезе в сила, трябва да бъде подписан от президента Зеленски. 

Главната цел на закона е да постави под отчет всички подлежащи на военна служба и да обнови данните им. Това ще опрости за властта процеса на мобилизация, тъй като военните окръжия ще имат актуална информация за потенциалните новобранци. 

Според закона украинските граждани трябва сами да отидат във военното окръжие, за да получат военните си книжки. Т.е. служителите на военните окръжия няма да ги издирват по улиците, както често се случва сега, отбелязва руската редакция на Би Би Си. 

Мъжете между 18-60 години са длъжни в течение на 60 дни да обновят военните си документи в окръжието, в центровете за административни услуги или във военния електронен регистър на наборниците. 

Мъжете трябва да носят постоянно военните си книжки и да ги представят при поискване от полицията или служители на окръжията. 

Без тези документи украинците зад граница няма да могат да оформят паспортите си и да получат консулски услуги. 

Вместо срочна служба казонът предвижда "базова военна подготовка" за гражданите. Тя може да бъде проведена във вуз или в тренировъчни центрове на армията. Подготовката ще започне от 1 септември 2025 г. 

Който се отклонява от мобилизация, ще има проблем със закона. В частност законът предлага да се даде право на окръжията да лишават чрез съдебно дело отклонилите се от шофьорска книжка. Предвижда се и съществено увеличение на глобите. Окръжието може да поиска от полицията да арестува отклонилия се от мобилизация. Ако това е невъзможно, окръжието праща писмо на отклонилия се, писмото се смята за връчено, дори и човекът да не го е получил. 

Който не е минал военна подготовка или военна служба, няма да може да започне държавна работа, в прокуратурата и полицията. 

Не е ясно кога президентът ще подпише новия закон. Предишният, с който намали възрастта за мобилизация от 27 на 25 години, изчакваше 1 година. 
 

Ключови думи:

мобилизация в Украйна

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?