Медия без
политическа реклама

ВСУ унищожиха най-модерния руски изтребител Су-57

Гордостта на руската военна авиация е ударен на летище на 589 км от фронта

09 Юни 2024
Су-57
УНИАН
Су-57

Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) унищожиха най-съвременния и скъп руски изтребител Су-57, съобщи Главното управление на разузнаването на украинското министерство на отбраната. Това е първият поразен такъв боен самолет в историята.

В съобщението на сайта на разузанаването се отбелязва, че "на 8 юни, на територията на летище "Ахтубинск" в Астраханска област на Русия, разположено на 589 км от фронтовата линия, е бил поразен многоцелеви изтребител на държавата-агресор Су-57".

За доказателство се привеждат спътникови снимки на мястото, на което е бил бойният самолет и се съобщава: "На снимките се вижда, че на 7 юни Су-57 стои цял, а на 8 юни около него вече има кратери от експлозии и характерни петна от пожар, възникнал в резултат на огневото поражение."

Отбелязва се, че Су-57 е най-съвременният изтребител от 5-о поколение и гордостта на руската авиация, който може да изстрелба ракети X-59 and X-69.

Първият му полет е извършен на 29 януари 2010 г. и от него има само няколко на въоръжение в руската армия. Единичната му цена варира между $40 млн. и $100 млн., в зависимост от допълнителното му въоръжение и оборудване.

Ключови думи:

Су-57