Quantcast

Медия без
политическа реклама

Русия призна за седми пожертван генерал в Украйна

Генерал-майор Владимир Завадски бе заместник-командир на 14-ти армейски корпус на Северния флот на Русия

04 Дек. 2023
Министерство на отбраната на РФ
Владимир Завадски (1975-2023)

Заместник-командирът на 14-ти армейски корпус на Северния флот на Русия, генерал-майор Владимир Завадски, е загинал в зоната на бойните действия в Украйна, съобщи в канала си в "Телеграм" губернаторът на руската Воронежка област Александър Гусев, цитиран от ТАСС и БТА.

"На своя боен пост в зоната на провеждането на специалната военна операция е загинал заместник-командирът на 14-ти армейски корпус на Северния флот генерал-майор Владимир Завадски ... До август 2021 г. той командваше 4-та гвардейска Кантемировска танкова дивизия, с която Воронежка област има отдавнашни добри отношения", написа губернаторът.

Предполага се, че 55-годишният генерал се е натъкнал на мина в Харковска област на 28 ноември. Официалното съобщение за гибелта му е пуснато със закъснение.

Разследващият сайт "АйСторис" съобщи, че Завадски е седмият генерал-майор, чиято гибел във войната в Украйна е потвърдена досега от Русия, посочва Ройтерс. Общо 12 руски генерали и адмирали досега са били убити в зоната на бойните действия, допълва агенцията.

С развитието на войната в Украйна все по-редки стават случаите на гибел на руски висши офицери в боевете, за които военни анализатори твърдят, че се дължат на прехващането от Украйна на незащитени комуникационни канали на руската армия, посочва Ройтерс, цитирана от БТА.

Ключови думи:

убит руски генерал