Медия без
политическа реклама

Българските евродепутати социалисти не гласуваха срещу Русия

Документът, приет с огромно мнозинство, призовава всички държави в ЕС да приемат твърди мерки срещу престъпната политика на Москва

23 Ноем. 2022Обновена
Европейският парламент в Страсбург
Уикипедия
Европейският парламент в Страсбург

С голямо мнозинство Европейският парламент прие резолюция, която "признава Русия за държава, спонсорираща тероризма, и за държава, която използва средства за тероризъм". Документът, който настоява и за специален международен трибунал за руските престъпления, получи подкрепа от всички големи парламентарни групи, след като пет от тях внесоха свои варианти, но накрая се обединиха около един. Резултатът бе 494 гласа "за", 58 "против" и 44 въздържали се. 109 евродепутати не участваха във вота.

Отделни депутати обаче не спазиха политическата дисциплина и не се присъединиха към резолюцията, каквито бяха петимата български членове на групата на социалистите и демократите. Резолюцията бе подкрепена от десетима наши представители. Не са гласували Ева Майдел (ГЕРБ/ЕНП) и Андрей Слабаков (ВМРО/ЕКР). Основанията за острата оценка по отношение на Русия е, "че действията, предприети от руските и марионетните сили, отговарят на определението за тероризъм, прието от ЕС, Съвета за сигурност на ООН и Общото събрание на ООН"

Тъй като резолюцията има препоръчителен характер, "призовава ЕС и неговите държави членки да разработят правна рамка на ЕС за посочване на държави като спонсори на тероризма и държави, които използват средства за тероризъм, което би довело до редица значителни ограничителни мерки срещу тези държави и би имало дълбоки ограничителни последици за отношенията на ЕС с тези държави"
Настоява се ЕС и неговите държави-членки да предприемат действия за започване на цялостна международна изолация на Руската федерация, включително по отношение на членството на Русия в международни организации и органи като Съвета за сигурност на ООН, и да се въздържат от провеждане на официални мероприятия на територията на Руската федерация. Призовава се за по-нататъшно намаляване на дипломатическите отношения с Русия и за свеждане до необходимия минимум на контактите с нейните официални представители на всички равнища. Заедно с това се отправя призив към държавите членки на ЕС да закрият и забранят свързаните с руската държава институции като Руските центрове за наука и култура и организациите и сдруженията на руската диаспора, които работят под егидата и ръководството на руските дипломатически мисии.

Иска се от Съвета на ЕС да включи Групата "Вагнер" и 141-ви специален моторизиран полк, известни също като "кадировци", както и други финансирани от Русия въоръжени групи, милиции и проксита, като например действащите в окупираните територии на Украйна, в списъка на ЕС на лицата, групите и образуванията, участващи в терористични актове (терористичен списък на ЕС).

Ще се ускори работата по деветия пакет от санкции и ще се предприемат мерки срещу държавите, които се опитват да помогнат на Русия да заобиколи наложените санкции Ще бъде разширин списъкът на лицата, срещу които са насочени санкциите, като включи в него лицата, участвали в принудителните депортации, принудителните осиновявания на украински деца, незаконните "референдуми" в Луганска, Херсонска, Запорожка и Донецка област и незаконните "избори" в Крим и Севастопол, както и всички членове на партиите от Държавната дума, които заемат длъжности в изборни парламенти на всички равнища, включително на регионално и общинско равнище.

Резолюцията призовава за незабавно и пълно ембарго върху вноса в ЕС на руски изкопаеми горива и уран, както и държавите членки да забранят публичното използване и показване на символи, свързани с руската военна агресия

Настоява се за бързи целеви санкции срещу лица, отговорни за корупция по високите етажи на властта в Русия и Беларус, както и срещу техните поддръжници и бенефициери в ЕС. Призовава се за конфискацията на замразените от ЕС руски активи и използването им за преодоляване на различните последици от руската агресия срещу Украйна. Държавите от ЕС трябва да продължат да предоставят закрила и временен подслон на руснаците, които са преследвани заради противопоставянето си на режима.

ЗЕЛЕНСКИ ПРИВЕТСТВА

Украинският президент Володимир Зеленски приветства днешното решение на Европейския парламент да обяви Русия за държава, спонсор на тероризма. 

"Русия трябва да бъде изолирана на всички нива и да бъде подведена под отговорност, за да се сложи край на отдавна провежданата от нея политика на тероризъм в Украйна и по целия свят", написа той в "Туитър".

РУСИЯ ГНЕВНО ОМАЛОВАЖАВА

Резолюцията няма никаква юридическа сила, заяви председателят на парламентарната комисия по международни въпроси Леонид Слуцки.

"Никаква юридическа сила няма", каза той пред журналисти.

Европейският парламент вече е "пряк политически спонсор на терористичната и укрофашистка хунта в Украйна, а Русия се бори с международния тероризъм в различни части на света", каза Слуцки. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата