Медия без
политическа реклама

Eврокомисар идва в България, за да договаря боеприпаси за Украйна

Тиери Бретон обяви проект, включващ 15 производители в 11 държави-членки на ЕС

13 Март 2023Обновена
ЕПА/БГНЕС

Еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон пристига в сряда в България за среща с отбранителната индустрия, съобщиха от Европейската комисия за БНТ. Целта на посещението е насърчи оръжейния бранш да увеличи бързо производствения си капацитет, за да има боеприпаси за Украйна.

Миналата седмица на неформалната среща на военните министри в Стокхолм беше обсъждан план за увеличаване на финансирането за боеприпаси за Украйна с още 2 млрд. евро. Бретон и дипломат номер едно на Европа Жозеп Борел обявиха, че ЕС ще отговори готви координирано на нуждите на украинската армия, която страда от липса на муниции.

Военният министър Димитър Стоянов обяви подкрепа за схемата на Европейския съюз за закупуването и предаването на Украйна на боеприпаси за 2 млрд. евро. Той обаче не уточни дали България ще участва със снаряди от арсеналите си или от бъдещо военно производство.

 

Планът включва незабавно предоставяне на боеприпаси от наличните национални запаси, консолидиране на търсенето чрез съвместен договор на ЕС от името на държавите-членки и масово увеличаване на производствения капацитет в самия ЕС.

Очаква се Бретон да посети 11 страни членки с отбранителна индустрия, за да ги прикани да увеличат бързо производството си. В петък той ще бъде в Чехия. 

Две трети от страните от НАТО са изчерпали потенциала си по въпроса за доставките на оръжие за Украйна, твърди американският вестник The New York Times, позовавайки се на представители на Алианса.

Войната в Украйна увеличи драстично вноса на оръжие в Европа, но тенденциите започнаха по-рано, още при конфликта около Крим. В периода 2018-2022 г. европейският внос се е увеличил с 47% в сравнение с предходните пет години, докато световните трансфери са се свили с 5%. За разлика от Европа, на останалите континенти вносът е намалял през последните пет години. Всичко това констатира междувременно доклад Стокхолмския международен институт за изследване на мира (SIPRI), цитиран от БГНЕС.

"Европейските държави или вече са поръчали, или планират да поръчат оръжия, вариращи от подводници до бойни самолети, от безпилотни самолети до противотанкови ракети, от пушки до радари. Разглежда се всичко, защото идеята е да се укрепи военният капацитет чрез целия спектър от налични военни технологии", коментира Питер Веземан, старши изследовател в SIPRI.

Самата Украйна до миналата година беше незначителен вносител на оръжия. Но през 2022 г. бързо се превърна в третата по големина оръжейна дестинация в света, след Катар и Индия. Вносът на Украйна, включително даренията, е нараснал повече от 60 пъти през миналата година.  Доставките за са предимно на оръжие от складове. Сред тях: около 230 артилерийски единици от САЩ, 280 полски бронирани машини, повече от 7000 британски противотанкови ракети, както и повече новопроизведени единици, като например противовъздушни системи.

Въпреки че е трудно да се определи стойността заради непрозрачността на много договори, според SIPRI световната търговия с оръжие възлиза на над 100 млрд. долара годишно. Китай продължава да харчи много за армията си, но все повече произвежда оръжията си на местно ниво, след като преди това внасяше много от Русия. Петте най-големи износители в света през последните пет години остават Съединените щати (40 %), Русия (16 %), Франция (11 %), Китай (5 %) и Германия (4 %). Значителен спад при вноса е отбелязан в Африка (-40%), Северна и Южна Америка (-20%), а също така в Азия (-7%) и Близкия изток (-9%).

Ключови думи:

оръжие, износ на оръжие

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?