Quantcast
"Орион" прелетя над Луната | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Технологии

"Орион" прелетя над Луната

Обновена
2 863
 БГНЕС
Изастрелването на ''Орион'' от космичесия център на НАСА във Флорида.

Корабът ''Орион'' от програмата ''Артемида'' на НАСА прелетя на 130 км над обратната страна на Луната в 15,00 ч. българско време. Заради половинчасово прекъсване в комуникацията, ръководителите на полета в Хюстън не са разполагали с информация дали стартирането на двигателите, което е ключов момент от полета, е преминало успешно, докато капсулата не е излязла от сянката на Луната, на разстояние 370 000 км от Земята. Камерите на капсулата са изпратили и снимка на Земята - малка бледосиня точка, обградена от мрак.

По-малко от час по-късно "Орион" премина над Море на спокойствието, където Нийл Армстронг и Бъз Олдрин кацат на 20 юли 1969 г.  Включването на двигателите се налага за да може капсулата да мине в по-висока орбита на Луната.

"Орион" ще прекара близо седмица в лунна орбита, преди да се отправи към Земята. Планирано е на 11 декември тя да се приводни в Тихия океан, край бреговете на Сан Диего.

Учените от проекта "Артемида" заявиха, че досега мисията е "надхвърлила очакванията" им от старта си миналата седмица. "Бяха наистина вълнуващи няколко дни както за екипа, така и за космическия кораб, докато наблюдавахме работата на системата в космоса'', каза Джим Гефър от НАСА.

"Орион'' е първият изследователски космически кораб за последните 50 години, който напуска ниската земна орбита и е изпратен на Луната, припомня Би Би Си. Това е и най-мощният космически апарат, познат на човечеството. Мисията "Артемида'' започна в сряда от космическия център ''Кенеди'' във Флорида. Капсулата ''Орион'' вече изпрати няколко селфита по време на своето пътуване.

Очаква се през 2025 г. астронавти на НАСА да кацнат на лунната повърхност с кораба "Старшип" на "СпейсЕкс".

 

Още

Астронавти на НАСА излязоха на космическа разходка

04.12.2022

Обновена

1902
Космическият кораб "Орион" надмина рекорд на "Аполо 13"

27.11.2022

4682
НАСА изстреля ракета към Луната

16.11.2022

3006