Медия без
политическа реклама

Париж 2024 изгони всички руски и беларуски доброволци

Независимо че първоначално са били одобрени, те отпадат заради опасения за сигурността на игрите

03 Май 2024
В края на март бе представено облеклото на доброволците в Париж 2024, които ще се разпознават лесно по олимпийските обекти
Paris2024.org
В края на март бе представено облеклото на доброволците в Париж 2024, които ще се разпознават лесно по олимпийските обекти

Одобрени вече доброволци от руски и беларуски произход - някои от които дори живеещи във Франция, бяха отхвърлени от оргкомитета на олимпийските игри в Париж 2024. Всички са получили идентични писма, че не са преминали проверката за тяхното минало.

Позовавайки се на кодекса за вътрешна сигурност на Франция, оргкомитетът отказа да назове точната причина за отказите, като обяви, че е бил информиран за решението от длъжностните лица, извършващи проверките. Но източници от службите за сигурност дават да се разбере, че решението е заради опасения за сигурността на игрите.

"Съжаляваме да ви информираме, че не можем да ви причисляваме повече сред доброволците за Париж 2024 - гласи писмото до одобрените преди това доброволци от руски и беларуски произпод. - Преценката за вас е неблагоприятна, според кодекса за вътрешна сигурност. Няма да получавате повече съобщения от нашите служби".

На фона на войната на Русия (подпомагана от Беларус) срещу Украйна, МОК реши все пак да допусне на олимпийските игри руски и беларуски спортисти само в индивидуалните дисциплини, и то като неутрални и след ред рестриктивни изисквания. Но френските служби за сигурност имат притеснения, че Москва може да попречи по някакъв начин на нормалното протичане на състезанията. 

За доброволци кандидатстваха стотици хиляди хора от цял свят, а от тях бяха избрани общо 45 000, сред които и такива с руски и беларуски произход - повечето живеещи в чужбина, но и такива от самите Русия и Беларус.

През март френският вътрешен министър Жералд Дарманен обяви, че са били проверени общо 380 000 човека, свързани по някакъв начин с игрите, като са били отстранени общо 902-ма съмнителни.

Тогава не бе съобщено дали сред отстранените има доброволци, нито дали има лица от руски и беларуски произход. Сега не се обявява колко доброволци са задраскани от списъците. Но вече има реакция от Кремъл.

"Може само да изразим съжаление за това решение, защото сред феновете и гостите на олимпиадата ще има много рускоговорящи хора. Ще има и много руснаци, които живеят в други държави и ще идат във Франция. В случая организаторите се скъпят откъм гостоприемство и лишават тези гости от помощта на доброволци, които биха могли да им помогнат, за да направят престоя им във френската столица по-приятен", заяви прессекретарят на Путин Дмитрий Песков.

Марк Галеоти, френски експерт по руските служби за сигурност, смята, че Франция играе на сигурно. „Да, винаги ще има дилема - дали да бъдем предпазливи и в крайна сметка да изключим дори онези, които са напълно невинни, или да бъдем щедри и да рискуваме да пуснем руски шпиони.“

„Внезапното решение за изключване на вече одобрени олимпийски доброволци от Русия и Беларус е не само необичайно, но също така кара човек да се чуди за това какъв е бил първоначалния процес на проверка. Или излиза наяве нова информация за доброволците, или дискриминацията надига грозната си глава", коментира пък Джулс Бойкоф, преподавател на по политически науки в Тихоокеанския университет в Орегон.

Ключови думи:

Париж 2024

Още по темата