Медия без
политическа реклама

Мнозинството в СЕМ блокира искане за оставката на Соня Момчилова

С внушенията си за Буча председателят на съвета ни поставя в срамната ситуация да се разграничаваме от нея, коментира колегата й Симона Велева

Булфото
Соня Момчилова

Представителите на президента Румен Радев и на ГЕРБ в Съвета за електронни медии осуетиха опит в дневния ред на днешното заседание да бъде включена точка с искане председателят на СЕМ Соня Момчилова да подаде оставка. Предложението бе направено от члена на регулатора и бивш водещ в "Дарик радио" Пролет Велкова и бе подкрепено от колегата й и юрист Симова Велева. През м.г. те станаха част от СЕМ от квотата на Народното събрание с номинации от "Демократична България" и "Продължаваме промяната". Основание за искането е скорошно изказване на Момчилова в интервю, че зверствата на Русия в Буча били украинска пропаганда. Думите на Момчилова бяха, че освен руска пропаганда, в българските медии се наблюдава и "пропаганда в обратна посока". Като примери за това тя даде публикациите "за заболяване на Путин, че бил умрял, за Буча и т.н". Два дни след интервюто на Момчилова СЕМ излезе на сайта си с доста отвлечена позиция за разграничаване от Момчилова, от която дори не ставаше ясно във връзка с какво се прави.

Днес обаче в СЕМ се разразиха доста по-разгорещени страсти. "Натрупалите се събития налагат отново да поискам оставката на г-жа Момчилова. Основанието са вашите позиции, изрявани нееднократно, уронващи тежко авторитета на СЕМ. Тези позиции влизат в конфликт с духа на Закона за радиото и телевизията, копрометират не само позицията на председателя на СЕМ, но и на всички останали членове на регулатора. Компрометират вече опасно и самата идея за регулация. Тези позиции бяха осъдени от правозащитници, журналисти и предизвикаха скандал с три държави - Украйна, САЩ и България чрез позиция на МВнР", мотивира се Велкова.

"За пореден път в интервю на председателя на СЕМ не се защитават позиции, които съветът е приел, а се внушават послания, които СЕМ не припознава. Това ни поставя в срамната ситуация съветът да се разграничава от своя председател или да го оборва", допълни Симона Велева. Тя коментира още, че "проблемът е как се представя и как се изпълняват функциите на председателя и как се представят позициите на съвета, как се защитават тези позиции". Велева попита директно Момчилова каква всъщност е нейната позиция относно Буча и дали отрича, че е имало руско нападение и зверства и какво се крие зад думите й за "пропаганда в обратна посока". 

С гласовете на самата Момчилова, на Габриела Наплатанова и на Галина Георгиева предложението Момчилова да бъде призована да подаде оставка бе отхвърлено. Момчилова и Наплатанова бяха назначени през 2022 г. от държавния глава, а Георгиева е член на СЕМ от 2019 г. след номинация на ГЕРБ и с подкрепата на ДПС. 

Момчилова отговори, че няма да подаде оставка и с нищо не показа, че се срамува от думите си за Буча. Тя каза още, че няма да се оправдава, но все пак взима думата, тъй като дължи обяснение на колегите си. Председателят на регулатора заяви, че по време на интервюто въпросът за дезинформацията й бил зададен не само като член на СЕМ, а и в лично качество и като журналист. "И тогава аз казах това, което са казали и още много хора- че в една война истината първа пада поразена и че има двупосочна дезинформация. Мисля, че това е най-нормалното нещо, което мога да кажа като журналист", обобщи Момчилова. Тя каза още, че само е споменала името "Буча" и че "нищо повече не съм допълнила". "По тази тема имаше много интерпретации, вариации, спекулации, затова я посочих", завърши председателят на СЕМ.           

След интервюто на Момчилова на 19 юни посолствата на Украйна и САЩ разпространиха позиции относно думите й за Буча. Украинското посолство коментира, че счита изявленията на Момчилова по повод Бучанската трагедия за неприемливи и манипулативни. "Категорично настояваме, че е недопустимо изопачаването на фактите в условията на широкомащабната въоръжена агресия на Русия срещу Украйна. Трагедията в Буча беше призната от международната общност с приемането на декларация, към която Република България официално се присъедини през април 2023 г. След деокупацията на Буча през пролетта на 2022 г. международните експерти регистрираха 1400 убийства (включително 37 деца), множество факти на изнасилвания, мъчения и други военни престъпления. Към момента се разследват почти 11 000 военни престъпления в Киевска област", пишеше в коментара на Украйна относно внушенията на Момчилова. 

След Украйна посолството на САЩ призова българите да не се подлъгват от лъжите на руската пропаганда. "Машината за дезинформация на Кремъл се задвижва с пълна скорост, като отрича Русия да е атакувала цивилни. Когато украинските сили освободиха град Буча, те откриха, че там е имало клане. Стотици мъже, жени и деца са убити безразборно от руските сили. Тези действия са част от кампания на широко разпространено и систематично насилие срещу цивилни граждани. Не се заблуждавайте от лъжите", написаха от посолството на САЩ.

Това не е първият случай, в който Пролет Велкова и Симона Велева искат оставката на Момчилова. Предишния път основанията бяха за разпространяване на  "антидемократична пропаганда" и "кремълски опорни точки". Искането им отново не бе прието с гласовете на самата Момчилова, Наплатанова и Георгиева.

Ключови думи:

СЕМ, Соня Момчилова

Още по темата