Quantcast

Медия без
политическа реклама

БНТ предизвика шумен антисемитски скандал

Редакторите на предаването "Последният печели" са освободени заради разпространен цитат със спорно авторство на Боби Фишер

24 Февр. 2021ОбновенаТАНЯ ПЕТКОВА
Снимка: БНТ

В БНТ се развихри шумен скандал, свързан с предаването на Орлин Горанов "Последният печели", в което снощи той направи възмутително антисемитско изказване, базирано на фалшиви факти. То отекна до най-високо дипломатическо ниво и предизвика реакции както от посолството на Израел в София, така и от Министерството на външните работи.

Епизодът е от 23 февруари, а днес във Фейсбук много известни българи публикуваха отворено писмо до шефа на държавната телевизия Емил Кошлуков, до СЕМ, до прокуратурата и до по-големите медии, в което заявяват:

"Тиражираните в ефира на националната телевизия антисемитски клишета не само дълбоко уронват престижа на евреите като общност, но и съдържат отрицание на Холокоста, което водещият Горанов особено подчерта! Този текст уронва също така престижа на нас, българските граждани, които по традиция се стремим България да бъде територия на толерантност, религиозна и етническа търпимост и сме доказали, че това е възможно, включително в най-мрачни времена."

Ето и текста, който Горанов цитира и който твърди, че е изказване на легендарния шахматист Боби Фишер:

"Евреите не обичат да работят. А това е едно от нещата, което евреите много мразеха в Хитлеровите концентрационни лагери. Никога не е имало газови камери. Това са глупости! Но когато отидете в лагер, там има надпис: Арбайт махт фрай. На български: Работата ви прави свободни. Но евреите не вярват на това. Те вярват, че вие трябва да свършите цялата работа, а те прибират печалбата.Това е проблемът с евреите."

"Цитатът беше приписан на шахматиста Боби Фишер (известен с омраза към Америка и евреите), но е с напълно недоказана автентичност. Ние изразяване своето възмущение от това предаване, с което не само се насажда расизъм и антисемитизъм сред най-широка публика, но и се проповядва открито отрицание на Холокоста. Ние искаме да зададем публично следния въпрос: Кому беше необходима тази груба антисемитска демонстрация по националната телевизия? Надяваме се отговорните инстанции и прокуратурата да вземат бързи мерки за наказанието на виновните", се посочва още в отвореното писмо.

Авторите съобщават още, че цитатът е взет от въображаемо интервю с Фишер от блог на американския ултраекстремист и антисемит Джей Би Кембъл (JB Campbell), свален от мрежата заради антисемитизъм.

Всъщност въпросът към участника в "Последният печели" беше: "Кой шахматист има еврейски корени, което не му пречи да се изказва остро срещу евреите?". Един от участниците предположи, че е Боби Фишер още преди да чуе финала на въпроса. Веднага след това Горанов цитира т. нар. изказване на Фишер, отнасящо се до евреите.

Видеозаписът на самия епизод от 23 февруари по обед бе свален от сайта на телевизията.

 

НАКАЗАНИЯ

Няколко часа по-късно генералният директор Емил Кошлуков пусна официална позиция на страницата си във Фейсбук, в която няколко пъти се извинява на засегнатите страни и заявява, че ще наложи най-тежките наказания на всички виновни за допусната грешка. Не става ясно обаче каква ще е съдбата на воденото от Орлин Горанов предаване-викторина.

"Незабавно са предприети действия за изясняване на ситуацията, изискани са обяснения от екипа на предаването, което е външна продукция, както и от отговорните служители в телевизията по обработката и допускането на съдържание в ефир", декларира Кошлуков.

После допълва: "Ясно заявявам, че ефирът на БНТ не е и няма да бъде трибуна за подобни грозни и неверни инсинуации, нито за насаждане на омраза и разпалване на вражда. В предаването "Последният печели", от 23.02.2021 година в ефира на обществената телевизия е излъчен недопустим цитат, който съдържа реч на омразата и клевети.

Цитатът на Боби Фишер е яростно антисемистки, отрича съществуването на Холокоста, историческите факти за газовите камери в концлагерите на фашистка Германия и е недопустим опит да се оправдае изтреблението на милиони невинни евреи. Подобни човеконенавистни изявления трябва да бъдат заклеймявани категорично.

В лично качество и от името на Българската национална телевизия поднасям най-дълбоки извинения на засегнатите страни. Такива думи категорично нямат място в ефира на обществената телевизия и на нито една медия."

В предаването „Последният печели“, от 23.02.2021 година в ефира на обществената телевизия е излъчен недопустим цитат,...

Posted by Emil Koshlukov on Wednesday, February 24, 2021

 

Водещият на "Последният печели" по БНТ Орлин Горанов поднесе извинения на еврейската общност заради гафа в предаването от 23 февруари. Изявлението му беше излъчено в 19:00 ч., преди да бъде пуснат нов епизод на запис. 

Горанов обяви, че екипът на предаването "осъзнава направената грешка и неудачния начин", по който е поднесен въпросът, свързан с гросмайстора. Той обаче заявява, че липсата на какъвто и да е собствен коментар от негова страна е част от стилистиката на куиз шоуто. 

Целият екип на "Последният печели" е санкциониран, а редакторският екип, отговорен за въпросите в епизода, е освободен веднага, каза Орлин Горанов. 

"В нито един момент не сме имали друга цел освен даването на информация, свързана с въпросите", каза той, като потвърди, че екипът на шоуто осъжда всички форми на антисемитизъм, ксенофобия и насаждане на омраза. 

Горанов посочи, че предаването не е целяло да омаловажи "една от най-големите трагедии на ХХ век - създаването на лагерите на смъртта и Холокоста", а да спомогне за "самоусъвършенстването и натрупването на знания, водещи до по-богата обща култура". Според неговото обяснение, използваният цитат на Боби Фишер бил взет от негово интервю за унгарско радио от края на 90-те години. 

В записа, който е публично достъпен в YouTube, Фишер отново влиза в яростен монолог на тема омразата си към евреите. В интервюто обаче не присъстват същите фрази, които бяха вкарани в сценария на шоуто "Последният печели" от 23 февруари, отбелязва сайтът "Булевард България". Водещият на тогавашния разговор всъщност прекъсва антисемитската тирада на Фишер и казва, че "е много тъжно, че е толкова повреден в ума си". 

 

РЕАКЦИИ

Часове по-късно от израелското посолство разпространиха гневно официално становище:

"Посолството на Израел в България е потресено от отвратителните антисемитски коментари, направени в предаването "Последният печели" на БНТ на 23 февруари 2021. В прeдaвaнeтo вoдeщият Oрлин Гoрaнoв cи пoзвoли в нaй-глeдaнoтo тeлeвизиoннo врeмe дa изрeцитирa бeзкритичнo aнтиceмитcки пacквил, c кoйтo зaceгнa нe caмo вcички eврeи, нo и пoругa пaмeттa нa унищoжeнитe в лaгeритe нa cмърттa пo врeмeтo нa Хoлoкocтa.

Отричането на Холокоста е престъпление и трябва да се разглежда като такова. Очакваме БНТ да направи необходимите изводи, както и публично да осъди тези скандални коментари, подклаждащи антисемитизма и речта на омразата."

Не закъсня и реакцията от Външно министерство. Представи я националният координатор за борба с антисемитизма Георг Георгиев чрез официално изявление:

"Като национален координатор за борба с антисемитизма изразявам възмущение от направеното изказване с антисемитска насоченост, излъчено на 23 февруари 2021 г. в предаването "Последният печели" по Българската национална телевизия.

Езикът на омразата във всички негови форми няма място в българското публично пространство и негова арена не следва да бъде най-гледаното време на национална медия. Антисемитизмът е исторически изключен от традиционно толерантния характер на българите.

Тиражирането на тези, свързани с отрицанието на един от мрачните периоди в човешката история, е оскърбление към паметта на милионите невинни жертви.

Категорично се противопоставям на всеки опит за пренаписване на историята. Незнанието е опасно, а изопачаването и премълчаването на истината имат потенциала да засегнат демократичните ценности, които отстояваме като народ."

Още по темата

ОЩЕ ОТ МЕДИИ

"Медиапул" спечели делото по безпрецедентния иск за 1 млн. лв.

12 Яну. 2024

С тежки глоби ПП-ДБ вкарват социалните мрежи в борбата с троловете

12 Февр. 2024

Германия разкри огромна проруска дезинформация в Х

29 Яну. 2024

''Кулоарна полиция'' следи кой депутат с кой репортер говори

02 Февр. 2024

БСП закрива партийната си телевизия

22 Яну. 2024