facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Медии

Б. Жотева не знае защо България е 111-а по свобода на словото

"Въпросът за цифровизацията е стар като Адам и Ева", заяви председателката на СЕМ
Обновена
8 601
 БНТ
Бетина Жотева

Новоизбраната председателка на СЕМ Бетина Жотева заяви, че й е обидна класацията на България по свобода на словото, направена от международната организация „Репортери без граници“.

В интервю по БНТ тя постави днес под съмнение обективността на базираната в Париж организация. "Бих помолила "Репортери без граници" да ни обясни как е изчислила, че България е при Того и Гана по отношение на свободата на медиите“, каза тя. Според нея трябва да е ясна извадката - колко души и какви хора са питани, какви въпроси са им били зададени, за да се стигне до този извод. „Това (111-то) място е обидно за голяма част от журналистите у нас“, отбеляза Жотева, която пропусна, че един от упреците, съпроводили тазгодишната класация, е, че след назначаването на новото ръководство на БНТ националната телевизия е преминала от неутрална към проправителствена позиция. За назначаването на Емил Кошлуков за генерален директор на БНТ отговорност носи СЕМ, включително и Жотева. По нейни впечатления имало и "мухлясали и алкохолизирани журналисти", заради които допусна, че България е на 111-о място. Докато говореше, Жотева натрапчиво придърпваше сакото си, приглаждаше си косата и току подскачаше на креслото. 

Новото медийно законодателство, което трябваше да бъде готово до края на март съгласно единодушно решение на парламента в края на миналата година, в момента буксува. Ревизираната Директива за аудиовизуалните медийни услуги трябва да бъде транспонирана до септември, но няма такава готовност.

„Работата на сформираните работни групи за промяна в медийното законодателство е още далеч от етап внасяне на проектозакон“, каза Жотева. По темата бяха съставени три работни групи, като една бе предложена от Комисията за култура и медии на Народното събрание, но от яунари не се е събирала. Тя е под председателството на Емил Кошлуков. По-интензивно е работила групата към Министерството на културата, но и тя не се справи навреме със задачата. Третата също е към Министерството на културата и би трябвало да служи за връзка с Министерството на финансите.

„Непрекъснато се сблъскваме с Министерството на финансите“, оплака се Жотева. „Вчера се случи 4-5 пъти по време на една от трите работни групи, в които участвам“, каза тя. Жотева цитира члена на СЕМ София Владимирова, според която има един слон в стаята и никой не говори за него. Слонът са 30-те милиона, които БНТ трябва да даде за цифровото разпространение. Според председателката на СЕМ въпреки големия дълг едва ли ще се стигне дотам програмата на БНТ да спре цифровото ефирно излъчване. БТК е сега собственик на НУРТС, но със старите хора в мениджмънта, стана ясно още от разговора. На въпроса на водещия за цифровизацията Жотева отвърна: не рови с длетото тънко, както се пееше в една стара градска песен. Въпросът за цифровизацията е стар като Адам и Ева. 

Бетина Жотева изрази съжаление, че една от шестте програми на цифровия мултиплекс - Bulgaria ON AIR - е прекратила ефирното си излъчване. Според самия оператор това е временна мярка. Програмата липсвала на зрителите, които нямат договор с кабелен оператор.

Около 150 хиляди души не могат да си позволят кабелна телевизия и гледат шестте ефирни програми. Сега свалената програма им липсва, каза Жотева. Досега на мултиплекса се излъчваха три програми на БНТ, bTV, NОVA и Bulgaria ON AIR.

Бетина Жотева определи като глупаво и манипулативно твърдението, че след въвеждане на новото законодателство СЕМ ще затваря сайтове и ще регулира написаното в тях. Ние ще наблюдаваме аудиовизуално съдържание, посочи тя. Но поради безпаричие СЕМ няма в момента капацитет да прави обширен мониторинг. СЕМ дори нямал пари да преведе 70-страничен доклад от английски на един от европейските медийни надзорни органи.

 

49

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

СЕМ се сети да защити журналистите от политиците

06.08.2020

1841 11
1 г. от мандата на Кошлуков - от "визионер" до деспот

24.07.2020

СВЕТОСЛАВ СПАСОВ

5341 12
Съд отказа на бивш шеф на БНР да го върне на поста

Коментари

Страници

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Бих помолила "Репортери без граници" да ни обясни как е изчислила, че България е при Того и Гана по отношение на свободата на медиите“,

 

Някои медии даже не заслужават такова престижно място.

tonal

😁 😂😁 😁

mini96

To не им трябва обширен мониторинг когато поръчкова трябва да ударят неудобна медия!

Wolf ACE

Я, още една, дето е паднала от Марс, в случая направо в креслото на председател на СЕМ...

Гулю-гулю-гулю...

Калорифер

 

Другарко Жотева, оставете ги тез безxаберници от "РБГ", обърнете се към другаря М. Маринов. При него са пълните списъци с участниците в проучването - трите имена, ЕГН, постоянни и временни адреси.

 

марк

 

 

 

 

                           не рови с длетото тънко, както се пееше в една стара градска песен.

 

 

                                        ''Не дълбай с длетото тънко...''

VBA...

Бети е малка, за да знае тази и други песни по онова време.

 Тя сега си пее песнички за бати си бойко и други съвременни герои.

Stern

Защо пък ще ги моли? Я, давай, както си знаеш - ей, репортерчетата, вие знаете ли коя съм аз, бе? Знаете ли какво ще ви се случи, ако ми говорите така, бе?

nebenebe

Трудно е да се прецени дали тази е най-тъпата семка. И за какво е този орган, така и не ми стана ясно. Имитация, ясно, ама всичко струва пари. На нашия хал подхожда една опростена държавна структура. Че малко останаха хората дето работят. Набъбването на столицата е крайно вредно, стимулира бюрокрацията. Шопите, както вървят нещата, ще оглозгат страната. 

erkek

През деветдесетте години продавах вестници, фонокарти, картички и т.н. по морето.Сутрин в 6 .00 идваха една камара вестници от Бургас, до ранния следобед всичко свършваше.Нямаше масов интернет и напълно логично печатните издания се разграбваха .Имаше си про западни, про руски, леви, десни, вестници плюещи правителството,жълти издания,но все пак написани без да се прекрачват граници....Определено имаше свобода на словото, поне в печатните издания.Това е периода преди да дойде Мадридския мошеник.30 място по свобода на словото....

Сега от всякъде се звери Боко, реже ленти, кара джипка и хока мисирки....111 пак е добре...

 

Zmeja

Не се чуди, Бетинче. Отразяването на протестите през последните дни от централните медии ще пратят България поне 20 места по-долу в класирането.

първолета

"Според нея трябва да е ясна извадката - колко души и какви хора са питани, какви въпроси са им били зададени, за да се стигне до този извод."

Хахахаха... И поименно, Бетинче, ги искай, като в оня виц от соца за жертвите в Хирошима. 😆

PlaNed
снимка на PlaNed

Въпросът за цифровизацията е стар като Адам и Ева

Подкрепям! Въпросът е по-стар дори и от Бетина Чампоева..., а как дишаше само!

https://youtu.be/kxiOyhOj-SQ

Under_My_Thumb

👍

редник

и гледат шестте ефирни програми...

 

Мда-а, а какви реклами бяха, какви обещания - за поне 20-30 ефирни програми!

Къде са?...

Begemot
снимка на Begemot

Бетина много работи знае... Сега , не знаела за 111, за извадката не знаела. Простено й е. Тя не е по извадките. Стигне ли се  до извадка, вече не е интересно, екшъна е преди извадка, там и е на Бетина силата.

Epikur

 

  Разсмя ме, ама тя вече на възраст, бе... Още ли..???    Не се ли чуди вече как да намалява горещите вълни, сърцебиенето,главоболието, нарушенията в съня..?  Минаха онези години, когато пъшкането й пред екрана предизвикваше емоционален взрив в мъжката част, разхлабващ сетивата и грубите чувства.  Беше още Чампоева, сега е нещо отминало, отнесено от вихъра...

idunno

Чампоева ми прилича на кротал...охранен с малки мисирчета

Under_My_Thumb

Братовческата Бета пита, Оги Ст. отговаря:

Бетина е учудена. Хайде, бе...

 

Някои факти.

 

1. Трима се обаждали на генералния директор на БНР Светослав Костов да го „съветват“ Силвия Великова да бъде свалена от ефир, защото отразявала „неподходящо“ протестите срещу избирането на Иван Гешев за главен прокурор. И досега разследването не е открило кои са се обаждали. Дори не се търси.

 

2. Срещу журналисти от медии, които критикуват действия на властта и прокуратурата, се повдигат обвинения, изпращат им се проверки от НАП, КПКОНПИ, ДАНС, полиция и пр. Запорират се техни сметки и имоти.

 

3. Рекламодатели са притискани да не сключват договори с такива медии. Можем да изброим банки и фирми, които са предупредени, че ще имат проблеми, ако рекламират в определени медии.

 

4. Делян Пеевски притежава и контролира около 70 на сто от основните медии. Контролира разпространението на издания на книжен носител.

 

5. След придобиването на Нова тв от братя Домусчиеви повечето журналисти и водещи, които са изразявали по някакъв начин мнение, различно от това на Пеевски, прокуратурата и правителството – са отстранени.

 

6. Главният прокурор Иван Гешев заяви, че журналистите от Евроком Люба Кулезич и Сашо Диков периодично ходели в Белград да си презареждат батериите. Внушението е, че презареждането става при банкера Цветан Василев. Без нито едно доказателство.

 

7. Генералният директор на БНТ освободи известни имена от националната телевизия също заради тяхната гражданска позиция.

 

8. Премиерът нарече репортери „мисирки“.

 

9. Журналистът Слави Ангелов бе пребит.

 

10. Биячите на журналиста Стоян Тончев бяха освободени заради недостатъчно доказателства.

 

11. Пеевските медии нападнаха вкупом журналистката Венелина Попова, която коментира дарения на депутата от ДПС и зададе въпроси около негови фирми и произхода на парите.

 

12. Журналистът от Силистра Димитър Пецов е „профилактиран“ от местната полиция и прокуратура, повдигнато му е обвинение за намерени в колата му наркотици. „Вината“ му е, че писал как се усвояват от местната власт средства, предназначени за пострадали от извънредното положение.

 

13. Доклад на Държавния департамент на САЩ за правата на човека през 2019 г: "Запазва се безпокойството, че съществува корпоративен и политически натиск, съчетан със засилващо се и непрозрачно съсредоточаване на медийната собственост и разпространителските мрежи, както и правителствено регулиране на ресурсите и подкрепата за медиите, са нанесли сериозни вреди на медийния плурализъм“.

 

14. Хендрик Зитих, директор на Медийната програма за Югоизточна Европа на фондация „Конрад Аденауер“, на 05.04.2020: Медийната ситуация в България, от гледна точка на моя опит, е тежка. Знаете за 111-то място, последно от държавите в ЕС. Това положение през последните години не само не се подобри, но се влоши. И това е много тъжна ситуация за държава-членка на ЕС.

 

15. Член на Съвета за електронни медии (СЕМ) е Галина Георгиева. Тя е завършила филиал на УНСС във Враца със специалност "Аграрна икономика" и среден успех "Добър 3,89". Справка: сайтът на Народното събрание. Георгиева е предложена от ГЕРБ, избрана от ГЕРБ и ДПС. Предложена лично от председателя на комисията по култура и медии Вежди Рашидов.

 

Това са само част от причините да сме там, където сме. „Репортери без граници“ нямат никаква вина. Хиляди журналисти се срамуват от това. Някои от тях са преследвани и репресирани по всички начини и с всякакви средства. Заплахи, икономически натиск, нападки от проправителствени медии и пр.

 

Медийната среда в България се формира от олигарси, корумпирани политици, кръгове и лица от задкулисието. Не знаем дали в СЕМ е така, но има съмнения. Жотева не ги разсея.

 

Тя знае всичко това. Но казва друго. И това е проблем за свободното слово. СЕМ щял да се бори с фалшивите новини и медийни манипулации. По този начин ли?

 

nebenebe

Ми кажи го направо: циганска държава. Които стоят на копанята хвъргат къчове.

Luckbox

Много е забавно да се четат същите тези форумци, които по други теми се изразяват за НПО-тата като за злокачествен тумор, но не се свенят да им пригласят, когато позицията им съвпада с тяхната собствена. 

Да, България е тотална клоака, що се отнася до свобода на медиите. И да НПО-тата са важни и имат място в обществото ни. 

Under_My_Thumb

Журналистката Къдринка Къдринова, 23 юни, 2017 г. провежда конструктивен диалог:

 

"Зададох пред микрофон журналистически въпрос, свързан с темата на обсъждането, към Жотева и очаквах в отговор да получа от нея разяснение, потвърждение или опровержение. Видимо раздразнена от въпроса, Жотева не отговори на него пряко. Реакцията й пред микрофона в залата на заседанието на парламентарната комисия бе да определи като "трагедия" и "драма" журналистическите ми качества.По-нататък, докато дискусията продължаваше, Жотева се обърна към мен вече в личен план. На записа се чува как тя каза: "Подозирам, че ме вкарвате в някаква интрига."Аз я репликирах: "В нищо не ви вкарвам. Съобщих информация, която имам от първо лице."Жотева продължава: "Много внимателно! Ама много внимателно! Значи, който се е опитал да ме вкара в интрига, не е прокопсал. Много внимателно! Ама много внимателно с мен специално!"Къдринова пита: Това какво значи - заплаха ли е?Отговорът на Жотева е: "Абсолютно. Пред всички!", като след това добавя "Ако си отворите устата още веднъж за мен, ще видиш какво става!"

 

https://baricada.org/2017/06/22/betina-joteva-zaplahi-kam-jurnalist/

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=WK_uNah6CCc&feature=emb_logo

Беден Бохем
снимка на Беден Бохем

Рядко неподходяща за поста, който заема.

Отрицателната селекция в целия и блясък.

:)

kaily
снимка на kaily

Тя, ако знаеше, нямаше да я изберат на тоя пост.

gigaton

„..какви въпроси са им били зададени,..“

 

Въпросите са 87 на брой и ги има на сайта на РБГ. Дадени са формулите, методология, критериите, тежестта. Но Жотева е необходимо да следва съвета на Сгуги и да чете. Чети бре, Жотева!

https://rsf.org/en/detailed-methodology

Zvon

Погрозняла е Бетина. На вещица е замязала. Но това не е страшно. Страшното е, че дори когато е била млада и превлекателна, изкусителното й тяло е било убежище на подивели амбиции и ненаситност. Сигурен съм, че това женче винаги е ламтяло и искало - нещо като ходещ олимпийски девиз: "По-дълго, по-често, по-скъпо". Но няма я вече тълпата от влачещи се подире й ухажьори, дрънкащи на мандолина, сипещи кинти и обещания. Ще продължава да грознее, разяждана от амбиции и обладана от болни страсти. Достигна върха на чиновническа си кариера. Ще постои там година-две, ще попърди и ще потъне в забвение. Поредното лайно в целофан.


Каква жестока разлика има между омайната красота и кроткост, лъхаща от песента "Полегнала е Тодора" и излъчването идещо от тази натрапена, отвратителна, кухавелница Бетина.

https://www.youtube.com/watch?v=KlqDOGRyMKM

nebenebe

Ако тая комиция остане, поне тая вредна личност трябва да бъде разкарана от нея на първо време, т.е веднага.

......................

Ококорените  хора да кажем, не само жени де, са според мен продажни. Не знам по какъв критерий тия женоря бяха натикани в таз т.н. комиция, де назначи Кошлук за баш телевизионер. Всичко е синджир марка, по тертипа на незаслужения от нас, чувствителен БХ. БХ навярно е разбрал вече как се е чувствувал Царя под атаката на ченгетата и какви здрави нерви са нужни.

nottheone

власт или сласт?

- двете, каза бети

nebenebe

Ма тя е плашеща. Трябва голям герой да си, да се престрашиш. Една жена не е само гъз и цици. Пардон!

.............................................

Ако принудим БХ в инстинкта си за самосъхранение да разкара поне половината боклуци дето е пробутал навсякъде, ще го броим за голям успех. Стига ни дет' ша го сънуваме дълго и шъ ни вдига пулса.

wreckage
снимка на wreckage

малко известен факт е, че две од децата на Бетина Жотева се казват Того и Гана.

Того Жотеф е ф 8-клас на 1374-то СОУ с разширено изучаване на насекомите, а 24-годишната Гана е кранистка.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш