Quantcast
Б. Жотева не знае защо България е 111-а по свобода на словото | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Медии

Б. Жотева не знае защо България е 111-а по свобода на словото

"Въпросът за цифровизацията е стар като Адам и Ева", заяви председателката на СЕМ
Обновена
8 633
 БНТ
Бетина Жотева

Новоизбраната председателка на СЕМ Бетина Жотева заяви, че й е обидна класацията на България по свобода на словото, направена от международната организация „Репортери без граници“.

В интервю по БНТ тя постави днес под съмнение обективността на базираната в Париж организация. "Бих помолила "Репортери без граници" да ни обясни как е изчислила, че България е при Того и Гана по отношение на свободата на медиите“, каза тя. Според нея трябва да е ясна извадката - колко души и какви хора са питани, какви въпроси са им били зададени, за да се стигне до този извод. „Това (111-то) място е обидно за голяма част от журналистите у нас“, отбеляза Жотева, която пропусна, че един от упреците, съпроводили тазгодишната класация, е, че след назначаването на новото ръководство на БНТ националната телевизия е преминала от неутрална към проправителствена позиция. За назначаването на Емил Кошлуков за генерален директор на БНТ отговорност носи СЕМ, включително и Жотева. По нейни впечатления имало и "мухлясали и алкохолизирани журналисти", заради които допусна, че България е на 111-о място. Докато говореше, Жотева натрапчиво придърпваше сакото си, приглаждаше си косата и току подскачаше на креслото. 

Новото медийно законодателство, което трябваше да бъде готово до края на март съгласно единодушно решение на парламента в края на миналата година, в момента буксува. Ревизираната Директива за аудиовизуалните медийни услуги трябва да бъде транспонирана до септември, но няма такава готовност.

„Работата на сформираните работни групи за промяна в медийното законодателство е още далеч от етап внасяне на проектозакон“, каза Жотева. По темата бяха съставени три работни групи, като една бе предложена от Комисията за култура и медии на Народното събрание, но от яунари не се е събирала. Тя е под председателството на Емил Кошлуков. По-интензивно е работила групата към Министерството на културата, но и тя не се справи навреме със задачата. Третата също е към Министерството на културата и би трябвало да служи за връзка с Министерството на финансите.

„Непрекъснато се сблъскваме с Министерството на финансите“, оплака се Жотева. „Вчера се случи 4-5 пъти по време на една от трите работни групи, в които участвам“, каза тя. Жотева цитира члена на СЕМ София Владимирова, според която има един слон в стаята и никой не говори за него. Слонът са 30-те милиона, които БНТ трябва да даде за цифровото разпространение. Според председателката на СЕМ въпреки големия дълг едва ли ще се стигне дотам програмата на БНТ да спре цифровото ефирно излъчване. БТК е сега собственик на НУРТС, но със старите хора в мениджмънта, стана ясно още от разговора. На въпроса на водещия за цифровизацията Жотева отвърна: не рови с длетото тънко, както се пееше в една стара градска песен. Въпросът за цифровизацията е стар като Адам и Ева. 

Бетина Жотева изрази съжаление, че една от шестте програми на цифровия мултиплекс - Bulgaria ON AIR - е прекратила ефирното си излъчване. Според самия оператор това е временна мярка. Програмата липсвала на зрителите, които нямат договор с кабелен оператор.

Около 150 хиляди души не могат да си позволят кабелна телевизия и гледат шестте ефирни програми. Сега свалената програма им липсва, каза Жотева. Досега на мултиплекса се излъчваха три програми на БНТ, bTV, NОVA и Bulgaria ON AIR.

Бетина Жотева определи като глупаво и манипулативно твърдението, че след въвеждане на новото законодателство СЕМ ще затваря сайтове и ще регулира написаното в тях. Ние ще наблюдаваме аудиовизуално съдържание, посочи тя. Но поради безпаричие СЕМ няма в момента капацитет да прави обширен мониторинг. СЕМ дори нямал пари да преведе 70-страничен доклад от английски на един от европейските медийни надзорни органи.

 

Още

СЕМ отстрани двама от петимата кандидати за шеф на БНР

13.10.2021

1420
СЕМ допусна всички кандидати до конкурса за шеф на БНР

06.10.2021

279
КПКОНПИ установи несъвместимост при най-новия член на СЕМ

29.09.2021

Обновена

2876