Медия без
политическа реклама

Започнаха тържествата за платинения юбилей на кралица Елизабет II

02 Юни 2022
БГНЕС

Обединеното кралство организира големи тържества за платинения юбилей на кралица Елизабет II, които започват днес и ще продължат до неделя. 96-годишната кралица е първият британски монарх в историята, достигнал платинен юбилей, отбелязвайки 70 години на трона.

Кралица Елизабет е коронясана на 6 февруари 1952 г. след смъртта на баща й крал Джордж VI. Тържествата за юбилея ще включват всичко - от традиционен парад до звезден концерт с участието на Даяна Рос.

Принц Хари и съпругата му Меган ще се присъединят към членовете на кралското семейство, за да гледат парада от стая в Бъкингамския дворец, съобщиха говорители. Братът на Хари, принц Уилям, и съпругата му Кейт, заедно с трите им деца, ще гледат парада от балкона на Бъкингамския дворец заедно с кралица Елизабет II. Тъй като вече не са висши кралски особи, Хари и Меган нямат право да се появяват на балкона, съгласно решение, взето по-рано тази година от кралицата.

Принц Чарлз, наследникът на трона, ще приеме кралски поздрав преди началото на парада и ще инспектира войските от името на кралицата. Към него ще се присъединят неговият син принц Уилям и сестра му принцеса Ан.

Кралицата ще приеме поздрав от кавалерията, докато минава покрай Бъкингамския дворец на връщане от парада. Това е първият път в 70-годишното управление на Елизабет, в което тя ще приеме поздрав от балкона на Бъкингамския дворец и за първи път принц Чарлз ще застане вместо нея на парада.

 

Още по темата