Медия без
политическа реклама

"Секс пистълс" не спират да се подиграват с кралицата

26 Май 2022

Сингълът God Save The Queen, превърнал се в знаков за британската пънк рок група "Секс пистълс" и предизвикал скандал през 1977 г., ще бъде издаден отново на 27 май, в навечерието на честванията на 70-ата годишнина на кралица Елизабет II на престола, съобщи АФП. "Един от най-търсените винилови записи в историята се завръща по лавиците", съобщи официалният акаунт в Туитър на групата и така извести преиздаването на ограничен брой колекционерски плочи.

Дебютът на сингъла, чието заглавие е заемка от британския национален химн, съвпада със сребърния юбилея на кралицата през 1977 г. Текстът на песента сравнява монархията с "фашистки режим", казва още, че кралицата "не е човешко същество". Парчето е забранено за излъчване от общественото радио и телевизия, но стига до второ място в британската класация.

По онова време звукозаписната компания "Ей енд Ем" унищожава 25 000 копия от плочата. Сега само 1977 екземпляра ще бъдат пуснати на пазара, като от страна В е парчето No Feeling. Лейбълът "Върджин" пуска и друг винил, като на обложката е портрет на Елизабет II, чийто очи и уста са закрити от надписите на заглавието и името на групата. На страна В на плочата е записана песента Did You No Wrong.

Двете нови издания ще са на пазара на 27 май, няколко дни преди планираните за периода 2-5 юни тържества за платинения юбилей на кралицата. В началото на 2022 се навършиха 70 години, откак тя заема британския престол, което ще бъде отбелязано с всенародни тържество на Острова.

"Секс пистълс" са легендарна британска пънк група, създадена през 1975 г. от предприемчивия собственик на секс шоп Малкълм Макларън. Вдъхновен от американския глем рок, той вижда в пънка златна мина, ако се популяризира сред работническата класа. В групата влизат Джони Лайдън, по-известен с псевдонима си Джони Ротън, Глен Матлок, Стив Джоунс и Пол Кук. През 1977 г. басистът Матлок е заменен от Вишъс, който обаче умира от свръхдоза наркотици само две години по-късно. Групата просъществува кратко, като през десетилетията след това прави няколко опита за възраждане.

Великобритания се подготвя за платинения юбилей на кралица Елизабет II следващата седмица, предава БНР, цитирайки АФП. Празненствата ще продължат четири дни и с тях ще бъде отбелязана 70-та годишнина от възкачването ѝ на трона.

 

Последвайте ни и в google news бутон

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?