Медия без
политическа реклама

Във Вилнюс пребиха с чук съратник на Навални

"Големият терор на малкия диктатор започна, но не се бойте", коментира Христо Грозев

13 Март 2024Обновена
Леонид Волков бе бит с чук пред дома си във Вилнюс
Леонид Волков бе бит с чук пред дома си във Вилнюс

Снощи около 22 часа местно време във Вилнюс е бил нападнат пред дома си във Вилнюс и бит с чук съратникът на Алексей Навални Леонид Волков, съобщи "Медуза". 

Прессекретарят на Навални Кира Ярмиш каза, че нападението е станало пред дома на Волков. Разбито е стъклото на колата му, напръскали го със сълзотворен газ, след което нападателят започнал да го удря с чук. 

"В момента Леонид е вкъщи, чака полицията и Спешна помощ", написа Ярмиш. Междувременно Волков е откаран в болница. 

Миналата нощ направи видеоизявление, в което казва: "Ще работим и няма да се откажем", Той добавя, че нападението, в резултат на което е със счупена ръка, е "характерен бандитски поздрав" на привържениците на Путин.

"Мъжът ме нападна в двора, удари ме по крака около 15 пъти. Кракът някак си е добре. Боли ме, като ходя... Обаче ми счупи ръката", заяви Волков в поста си в Telegram. "Буквално искаха да ме превърнат в шницел", допълни той.

"Леонид се е опитал да се защити с вратата на колата и с крака. Затова са го удряли където сварят", разказва Ярмиш.  

Журналистът Сергей Пархоменко уточнява, че 43-годишният Волков живее във вилно предградие на Вилнюс, т.е. няма как това да са случайни нападатели - улични хулигани или крадци. Явно са отишли специално заради Волков. 

Вътрешният министър на Литва Габриелюс Ландсбергис коментира в X: "Новината за нападението на Леонид Волков шокира. Съответните органи работят. Виновните ще отговарят за престъплението". 

"Нападението срещу руския опозиционер Леонид Волков, близък съюзник на покойния опозиционен лидер Алексей Навални, вероятно е организирано от Русия". Това заявиха днес литовските разузнавателни служби, предаде АФП. Все още няма заподозрени. 

Христо Грозев написа: "Големият терор на малкия диктатор започна. Активсти, журналисти и просто свободомислещи хора - бъдете внимателни. Не се бойте, но бъдете внимателни. Не опростявайте задачата на безмозъчните бандити".

Нападението става няколко дни преди президентските избори в Русия, насрочени за 15-17 март. Екипът на Навални призовава избирателите да участват в акцията "По обяд срещу Путин". Приканват се желаещите да гласуват да се явят на 17 март в 12 часа в изборните секции, за да ги задръстят с народ. Стратегията на акцията приживе поддържаше и Алексей Навални. Съратниците му я нарекоха "политическото завещание на Навални". 

На 16 февруари Управлението на затворите съобщи, че Алексей Навални е умрял в затворническа колония в Харп. Съратниците му заявиха, че е убит. В медицинското заключение, видяно от майка му, пише, че е умрял "от естествени причини". 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата