Медия без
политическа реклама

Унгария "продаде" на ЕС съдебната си реформа за 22 млрд. евро

Премиерът Виктор Орбан отстъпи, за да си върне достъпа до еврофондовете

04 Май 2023
Унгарският парламент подкрепи със 151 от 199 гласа съдебната реформа
assets.telex.hu/
Унгарският парламент подкрепи със 151 от 199 гласа съдебната реформа

Унгарският парламент прие реформа за подобряване на независимостта на съдебната система, за да отблокира милиарди евро от фондовете на ЕС, замразени от Брюксел заради корупция и опасения, свързани с върховенството на закона.

"Парламентът прие изменения в унгарските закони за правосъдието в съответствие със споразумението с Европейската комисия", написа в Туитър говорителят на правителството Золтан Ковач.

През декември Европейската комисия замрази почти 22 млрд. евро от кохезионните фондове на ЕС за Унгария за периода 2021-2027 г., като заяви, че Будапеща не успява да изпълни европейските стандарти за върховенство на закона.

"Унгария вече е изпълнила ангажиментите си по отношение на правораздаването", написа във Фейсбук министърката на правосъдието Юдит Варга. "Очакваме от Брюксел да изплати дължимите на Унгария средства от ЕС".

Будапеща се надява да усвои най-напред 13,2 млрд. евро от 22-те млрд. евро кохезионни фондове, които ѝ се полагат за настоящия програмен период.

Брюксел също така блокира достъпа на Унгария до средства за възстановяване от коронавирус на стойност 5,8 млрд. евро.


В сряда унгарските законодатели одобриха реформата с огромно мнозинство, като 151 от 199 депутати гласуваха "за". Тя трябва да влезе в сила на 1 юни.

Според правителството законът отговаря на няколко съдебни искания, отправени от Брюксел, и връща страната в съответствие с европейското право.

Той възстановява независимостта и правомощията на Националния съдебен съвет (НСС) и отменя промените, въведени от премиера Виктор Орбан, които според ЕС са подкопали независимостта на съдебната система в Будапеща.

Ще бъдат ограничени и възможностите на правителството да обжалва съдебни решения пред Конституционния съд. Предвижда се също така да бъде възстановено правомощието на съдиите да се обръщат към Съда на Европейския съюз, когато имат съмнения за законосъобразността на съдебни решения, засягащи европейското право. Правителството на Орбан беше отнело това правомощие.

Брюксел отдавна е обезпокоен от потенциалната злоупотреба със средства от ЕС и корупцията в Унгария, като наложи строга пътна карта, състояща се от 27 "супер етапа". Необходими са допълнителни реформи, за да се отблокират останалите спрени средства от ЕС.

Будапеща спешно се нуждае от пари, тъй като се бори с най-високата инфлация в блока, която през март надхвърли 25 %.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Унгария, съдебна реформа

Още по темата