Медия без
политическа реклама

Тексасци опасаха с бодлива тел Рио Гранде

Щатът не допуска федералните граничари до мексиканската граница

28 Яну. 2024
На практика Тексас строи "три линии на отбрана" по Рио Гранде

Националната гвардия на Тексас завзе част от американско-мексиканската граница и така напълно блокира федералните агенти от Граничния патрул, съобщи CNN

Епицентърът на враждата между тексаските и федералните власти е градчето Ийгъл Пас - там тече спорът за юрисдикцията над тази част от границата между САЩ и Мексико.

Конфликтът се изостри на 10 януари, когато властите в Тексас ефективно блокираха достъпа на агенти на американския граничен патрул до 2,5-километрова зона в Ийгъл Пас, в която се наблюдаваше рязко увеличение на броя на преминаващите мигранти. На тази дата Тексас отказа на граничния патрул достъп до няколко мили от границата и започна да издига телената ограда, за да затвори достъпа до парка Шелби, прилежащото голф игрище и зоната под моста на входното пристанище, която федералните агенти са използвали като място за изчакване на мигрантите.

На 12 януари, след като щатските власти на Тексас "завземат и обезопасяват Шелби Парк", две деца и една майка се удавиха в близката част на Рио Гранде. Властите на Тексас и САЩ се обвиняват взаимно, че са допринесли за трагедията.

"Изпълняващият длъжността началник на граничния патрул се отзова на входната врата на Шелби парк, която при пристигането му беше затворена", пише в жалба до Върховния съд на САЩ. През заключената врата федералните служители казват на трима гвардейци от Националната гвардия на Тексас (НГТ), че трима мигранти са се удавили, а двама са в беда от американската страна на реката. 

Тексаският патрул обяснява на граничния патрул, че "им е наредено да не пускат граничния патрул през портата и да не дават достъп на граничния патрул до Шелби парк".

На 15 януари администрацията на Байдън подаде заявление до Върховния съд, включващо подробности за удавянията на мигранти на 12 януари. Министерството на вътрешната сигурност на САЩ определя 17 януари като краен срок, в който властите в Тексас трябва да прекратят блокадата и да позволят на федералните агенти да възобновят операциите си в района. Ако Тексас не се съгласи да спази условията до края на деня, Министерството на вътрешните работи заяви, че ще "отнесе въпроса до Министерството на правосъдието за предприемане на съответните действия". 

Главният прокурор на Тексас Кен Пакстън отговаря, че "Тексас няма да се предаде". Тексаският военен департамент не е пречил на граничния патрул да спасява мигранти, но федералните просто са нямали дори лодка да извършат това, казва Пакстън. Тексас започва да арестува мигранти и да ги обвинява в "престъпно нахлуване". 

На 22 януари Върховният съд на САЩ отсъжда с 5-4 гласа в полза на Вашингтон - разпорежда се граничните патрули да премахнат бодливата тел по границата. Министерството на вътрешната сигурност приветства решението на Върховния съд.

Губернаторът на Тексас обаче заяви, че няма да отстъпи. Той обвини президента Байдън, че не е изпълнил конституционното си задължение да защитава границите на страната. "Като прахосва долари на данъкоплатците, за да разкъса инфраструктурата за сигурност на границата на Тексас, президентът Байдън подмами нелегалните имигранти да се отклонят от 28-те легални входни точки по южната граница на този щат - мостове, където никой не се дави - и да навлязат в опасните води на Рио Гранде", написа губернаторът Абът.

На 26 януари, петък изтече вторият краен срок, поставен от Министерството на вътрешната сигурност, в който Тексас трябва да се съгласи да отвори напълно спорните части на района на Шелби Парк за федералните гранични патрули.

Ключови думи:

Тексас, Рио Гранде