Медия без
политическа реклама

"Не си играйте с Тексас"

Потокът от нелегални мигранти по южната граница на САЩ засили недоволството от меката политика на Байдън

EPA/BGNES
225 хиляди мигранти влязоха от Мексико в Тексас само през декември

Поредното увеличаване на потока от нелегални мигранти по южната граница на САЩ засили недоволството от меката политика на администрацията на Джо Байдън. Властите в Тексас взеха проблема в свои ръце (с променлив успех) и поставиха километри бодлива тел. Върховният съд разреши на федералните агенти да я премахнат. Сега републикански губернатори и главни прокурори от други щати искат да помогнат на Тексас в борбата с федералните власти.

Миграционната криза

Американският щат Тексас има най-дългата граница с Мексико - почти две хиляди километра. Поради тази причина властите редовно се сблъскват с нелегалните мигранти, които се опитват да стигнат до САЩ от Мексико. По време на президентството на Доналд Тръмп започнаха да строят висока стена по границата, но след идването на власт на настоящия президент Джо Байдън проектът не беше завършен.

През 2021 г. губернаторът на Тексас Грег Абът обяви операция "Самотна звезда" заради миграционната криза, без да се консултира с федералното правителство. На границата бяха изпратени повече от 10 000 служители на Департамента за обществена сигурност на Тексас и на Националната гвардия на щата. Една от основните характеристики на операцията бе арестуването на мигранти без документи за навлизане в частна собственост след пресичане на границата - за една година бяха арестувани повече от 2900 души. Правозащитници смятат, че задържаните често са били малтретирани от войниците и подават жалба за дискриминация до Министерството на правосъдието, като наричат операцията "незаконна", "ксенофобска" и "расистка"

В рамките на операцията от април 2022 г. насам близо 100 000 мигранти са транспортирани с автобуси от граничните общини до градове, ръководени от демократите, като Чикаго и Ню Йорк, които сами се определиха като "градове-убежища". 

През лятото на 2023 г. властите в Тексас поставиха преградни буйове на граничната река Рио Гранде, за да затруднят преминаването на мигрантите. Министерството на правосъдието заведе дело за незаконно инсталиране на водни съоръжения, за които не е било получено специално разрешение. В резултат на това през декември Петият окръжен Апелативен съд на САЩ окончателно разпореди на местните власти да премахнат буйовете.

Според изчисленията на CNN само през декември повече от 225 хил. души са преминали незаконно държавната граница - рекорден брой от 2000 г. насам. На този фон губернаторът на Тексас Грег Абът подписа закон, който позволява на местните правоприлагащи органи да арестуват мигрантите, а на местните съдии - да подписват решението за извеждането им от страната. Очаква се законът да влезе в сила през март 2024 г. В същото време Министерството на правосъдието заяви, че законът нарушава Конституцията на САЩ.

Бодлива тел

През 2023 г. местните власти в Тексас инсталираха километри бодлива тел по границата, която пречи на граничните агенти. На няколко пъти федералните агенти трябваше да прережат жицата, за да могат да изпълняват задълженията си. Заради това главният прокурор на Тексас Кен Пакстън съди администрацията на Байдън.

"Като е прерязало телената мрежа в Тексас, федералното правителство не само незаконно е унищожило собственост, принадлежаща на щата Тексас; то също така е подкопало усилията на щата за гранична сигурност, оставяйки пропуски в граничните бариери на Тексас и подкопавайки способността на Тексас ефективно да възпира незаконното влизане на територията му", се казва в иска.

Първоначално съдът уважи иска, но след това администрацията на Байдън обжалва. През януари Върховният съд на САЩ временно разреши на агентите на Граничния патрул на САЩ да отрежат оградите от бодлива тел, които властите на Тексас бяха инсталирали по протежение на част от границата. Решението беше взето на фона на смъртта на мигрантка и двете ѝ деца в река близо до граничния град Игъл Пас - район, до който щатските власти физически са блокирали достъпа на федералните агенти.

В отговор членът на Камарата на представителите Чип Рой, републиканец от Тексас, заяви, че "Тексас трябва да игнорира това [решение]".

"Най-голямата грешка, която Байдън може да направи, е да започне да се бори със закона и с нашите армия и национална гвардия на тази граница, когато ние всъщност си вършим работата. Всеки човек, починал от свръхдоза фентанил, всеки човек, загинал от ръцете на бандата MS-13, всеки полицай, който се е простил с живота си, докато е работил на границата - цялата тази кръв е върху ръцете на Джо Байдън. Ние искаме да защитим границите, а той се опитва да превърне това в политически конфликт. Не си играйте с Тексас", заяви лейтенант-губернаторът на Тексас Дан Патрик.

Губернаторът на Тексас не се съобрази с решението на Върховния съд и макар да не нарушава закона, заяви, че ще продължи да използва бодлива тел.

"Бодливата тел в Тексас е ефективен възпиращ фактор за незаконното преминаване на границата, насърчавано от политиката на Байдън за отворени граници. Продължаваме да използваме тази бодлива тел, за да отблъскваме незаконната имиграция", написа той в X.

Писма за подкрепа

След решението на Върховния съд Абът заяви, че ще използва специални правомощия, за да се защити от "нашествие" по границата, докато администрацията на Байдън отказва да прилага федералните имиграционни закони. Той беше подкрепен от 26 републикански главни прокурори. В писмо до министъра на вътрешната сигурност Алехандро Майоркас те заявиха, че "милионите хора, които идват в Тексас нелегално в координирана атака по нашата граница, представляват заплаха" и че "щатите трябва да могат да се защитават от инвазия".

"Като юристи трябва да знаете, че съобщенията, че Тексас пренебрегва или "не се подчинява" на Върховния съд, са неверни, защото са или неразбиране, или умишлено изопачаване на закона. В решението на Върховния съд не се казва, че той може или не може да направи нещо. Тексас трябва да бъде аплодиран за това, че продължава да се опитва да защитава границата, въпреки че сега федералното правителство може отново да се опита да разруши бариерите, които Тексас изгражда", заявиха още главните прокурори.

Сред републиканските губернатори, които подкрепиха Абът, бяха тези на Южна Дакота, Флорида, Вирджиния и Джорджия.

"Президентът Байдън и неговата администрация оставиха американците и страната ни напълно уязвими пред безпрецедентната нелегална имиграция, която залива южната граница. Вместо да подкрепи върховенството на закона и да защити границата, администрацията на Байдън атакува и съди Тексас за това, че е предприел стъпки за защита на американските граждани от исторически високите нива на незаконни имигранти, смъртоносни наркотици като фентанил и терористи, влизащи в страната ни. Тъй като администрацията на Байдън е абдикирала от конституционното си задължение да сключва договори с щатите, Тексас има всички законови основания да защитава суверенитета на щатите и нашата нация", се казва в съвместното изявление.

Губернаторът на Флорида Рон ДеСантис също изрази готовност да изпрати местната Национална гвардия в Тексас. "Щатите могат да се активизират, да гарантират суверенитета на своята територия и суверенитета на нашата страна. Това е уместно", заяви той на пресконференция.

Американистката Александра Филипенко, в разговор с "Новая газета Европа", подчерта, че щатските национални гвардейци наистина се отчитат пред губернаторите и тези губернатори могат да ги изпращат по своя преценка. "Националната гвардия се използва в случай на природни бедствия и извънредни ситуации в рамките на щатите. Когато възникне извънредна ситуация в друг щат, губернаторите могат да му помогнат със собствената си гвардия. Това също е нормална практика, може да се случи по този начин. Видяхме го по време на урагана Катрина, пожарите в Калифорния, пандемията от коронавирус", каза Филипенко.

Тъй като присъдата на Върховния съд включва разрешение за премахване на бодливата тел, но не и забрана за повторното ѝ инсталиране, това могат да направят републиканските национални гвардейци на щата.

"Няма картбланш за започване на гражданска война."

Въпреки изявленията на някои руски медии за възможното начало на гражданска война в САЩ, подобни идеи не намират подкрепа сред мнозинството американци, отбелязва Филипенко.

"Идеята за изтегляне на Тексас [от САЩ] се чува само в рускоезичните ресурси. Не можем да кажем, че има някакъв статистически значим брой хора, които подкрепят тази идея. Тя присъства само като маргинално мнение", каза събеседникът на "Новая газета Европа".

Според нея като цяло не може да се каже, че всички американци подкрепят едната страна в конфронтацията между Тексас и федералните власти. От една страна, идеята за независимост на щатите е популярна сред жителите на САЩ, от друга страна, подкрепата за единство в рамките на конфедерацията е силна. Следователно идеята за свободата на действие на губернатора има подкрепа, но тя не прераства в желание за разпадане на страната или нещо подобно.

С нея е съгласен и Алексей Наумов, експерт от Руския съвет по външни работи. Той подчертава, че "докато няма физически сблъсък между агенти на федералното правителство и представители на държавата, всичко ще бъде наред":

"Като цяло г-н Абът разбира, че няма картбланш да започне гражданска война, въпреки че ако се вслушате в реториката му, изглежда, че той иска да направи точно това. Но трябва да се разбере, че демократите на свой ред, виждайки радикализацията на републиканците, ще се ужасят от това, което прави г-н Абът, и също ще се мобилизират.

Политически благоприятно решение

Според Филипенко, тъй като решението на Върховния съд поставя границата на САЩ под изключителния контрол на федералното правителство, федералното правителство трябва да вземе доброволно решение за укрепване на границата и да отпусне допълнителни средства на федералната агенция.

В края на 2023 г. Конгресът на САЩ не успя да одобри пакет от разходи в размер на 106 млрд. долара, който включваше помощ за Украйна, Израел и Тайван, както и 14 млрд. долара за сигурността на южната граница на страната. Републиканците не гласуваха в подкрепа на законопроекта, тъй като в него не бяха взети предвид техните искания за затягане на миграционната политика.

Според CNN, позовавайки се на източници, през януари 2024 г. преговарящите от Сената са се съгласили да сключат сделка и значително да ограничат преминаването на южната граница от нелегални мигранти. След това Байдън ще може да прокара проект, който включва помощ за Украйна, Израел и Тайван.

"Президентът Джо Байдън обеща да използва правомощията, предоставени от сделката, като предприеме мерки, далеч по-драконовски от тези, които е обмислял преди", отбелязва изданието.

Ако бъде прието, споразумението ще ускори процеса на предоставяне на убежище и ще позволи такива случаи да бъдат разглеждани в рамките на шест месеца, въпреки че някои случаи сега се разглеждат в продължение на 10 години.

Филипенко смята, че най-простият и реалистичен изход от противопоставянето между Тексас и федералните власти би бил именно приемането на нов закон за емиграцията, който да включва и помощ за Украйна, Израел и Тайван. Подобно решение би било добро, ако се отпуснат повече пари за инсталиране на бариера, за охранителни камери, сензори за движение, хеликоптери и дронове, които могат да патрулират по границата.

Ако демократите успеят да направят това, от това ще се възползва Байдън преди президентските избори в САЩ през 2024 г. - уверено заяви Филипенко. "Ако успее, това ще говори, че той може да сключва междупартийни сделки, да предотвратява сериозни кризи, че е загрижен за сигурността на границите", казва тя.

От друга страна, според събеседника на "Новая газета Европа", ако сделката не бъде договорена, сложната ситуация ще играе в полза на Доналд Тръмп и Републиканската партия. "Те, от своя страна, ще могат да говорят за това как всичко се разпада, когато не са на власт, колко ужасно е всичко, как мигрантите се промъкват през границата. Те ще могат да въртят педалите на тази тема с максимална политическа изгода за себе си", каза Филипенко. Според нея, сега Абът просто печели политически точки, за да получи вицепрезидентски пост или друг добър министерски пост, в случай че Тръмп спечели изборите.

Ключови думи:

Тексас