Quantcast
Талибаните призоваха света да им помага | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Талибаните призоваха света да им помага

2 688
 БГНЕС
Междувременно десетки хиляди чужденци и афганистанци, които са си сътрудничили със силите на САЩ и НАТО, остават блокирани в Кабул.

Говорителят на катарския политически офис на талибаните Мохамад Сохаил Шахил покани чуждите държави да участват във възстановяването на Афганистан и да разработват природните му ресурси, съобщи телевизия Ariana News, предава БГНЕС.

''Ние излязохме току-що от войната и разрушенията и влязохме в нова фаза, когато народът на Афганистан се нуждае от помощта на други държави. Те трябва да дойдат при нас и да ни помогнат в областта на здравеопазването, инфраструктурата, образованието и другите сектори. Те могат да дойдат и да разработват нашите полезни изкопаеми'', каза той.

Шахин отбеляза, че ''тази покана е за всички страни'' и талибаните ''ще оценят помощта на всяка държава в този критичен за историята на Афганистан момент''.

Междувременно десетки хиляди чужденци и афганистанци, които са си сътрудничили със силите на САЩ и НАТО, остават блокирани в Кабул, тъй като правителствата се борят с огромното изоставане в издаването на визи и талибанските контролно-пропускателни пунктове, които пречат на хората безопасно да достигнат летището, предава в. ''Гаридън''.

Eвакуацията на помагалите на САЩ и НАТО, и западни медийни организации се усложнява допълнително от съобщенията за талибански бойци, които издирват работилите с предишния режим. ''Дойче Веле'' съобщи, че член на семейството на един от репортерите на медията е бил застрелян от талибаните, когато са дошли да търсят журналиста, който е успял да стигне до Германия.

Страната, която приключи изтеглянето на своите военни в края на юни, бе втората по големина сила в Афганистан след САЩ, с около 150 хил. войници за последните две десетилетия.

В документ на ООН се казва, че талибаните са започнали усилено преследване на всички хора, които са работили за и са сътрудничили на силите на НАТО и САЩ, предава Би Би СИ. Това противоречи на обещанието, което те дадоха по време на първата телевизионна пресконференция, когато заявиха, че няма да пр

 

Още

САЩ санкционираха българска фирма за подпомагане на Русия

01.02.2023

Обновена

1635
Гешев се хвали в САЩ с дела и гонене на руски шпиони в България

01.02.2023

4218
Новият посланик на САЩ в Русия официално встъпи в длъжност

30.01.2023

712