Медия без
политическа реклама

Талибаните призоваха света да им помага

20 Авг. 2021
БГНЕС
Междувременно десетки хиляди чужденци и афганистанци, които са си сътрудничили със силите на САЩ и НАТО, остават блокирани в Кабул.

Говорителят на катарския политически офис на талибаните Мохамад Сохаил Шахил покани чуждите държави да участват във възстановяването на Афганистан и да разработват природните му ресурси, съобщи телевизия Ariana News, предава БГНЕС.

''Ние излязохме току-що от войната и разрушенията и влязохме в нова фаза, когато народът на Афганистан се нуждае от помощта на други държави. Те трябва да дойдат при нас и да ни помогнат в областта на здравеопазването, инфраструктурата, образованието и другите сектори. Те могат да дойдат и да разработват нашите полезни изкопаеми'', каза той.

Шахин отбеляза, че ''тази покана е за всички страни'' и талибаните ''ще оценят помощта на всяка държава в този критичен за историята на Афганистан момент''.

Междувременно десетки хиляди чужденци и афганистанци, които са си сътрудничили със силите на САЩ и НАТО, остават блокирани в Кабул, тъй като правителствата се борят с огромното изоставане в издаването на визи и талибанските контролно-пропускателни пунктове, които пречат на хората безопасно да достигнат летището, предава в. ''Гаридън''.

Eвакуацията на помагалите на САЩ и НАТО, и западни медийни организации се усложнява допълнително от съобщенията за талибански бойци, които издирват работилите с предишния режим. ''Дойче Веле'' съобщи, че член на семейството на един от репортерите на медията е бил застрелян от талибаните, когато са дошли да търсят журналиста, който е успял да стигне до Германия.

Страната, която приключи изтеглянето на своите военни в края на юни, бе втората по големина сила в Афганистан след САЩ, с около 150 хил. войници за последните две десетилетия.

В документ на ООН се казва, че талибаните са започнали усилено преследване на всички хора, които са работили за и са сътрудничили на силите на НАТО и САЩ, предава Би Би СИ.

 

Още по темата