Медия без
политическа реклама

Сърбия заплаши Балканите с преначертаване на границите

Белград не смятал да забравя Република Сръбска, нито сърбите в Черна гора, нито в Северна Македония или в Хърватия

10 Юни 2024
Александър Вулин
Александър Вулин

Сръбският вицепремиер Александър Вулин заплаши Балканите с преначертаване на границите по плана на "Сръбския свят".

„Балканите ще бъдат безопасни и мирни, само когато сърбите са обединени и стабилни. Сръбският национален въпрос на Балканите не може да се решава частично и индивидуално, а само като сърбите са цяло, тоест единен политически народ“, каза дясната ръка на президента Александър Вучич, цитиран от сръбския официоз "Политика" и БГНЕС.

Александър Вулин директно заплаши суверенитета на Черна гора, Северна Македония, Босна и Хърватия „Ще напомним на целия свят, че сърбите са уникални. Сърбия не смята да забравя Република Сръбска, нито сърбите в Черна гора, нито в Северна Македония, в Хърватия или сърбите, където и да живеят“, каза той.

Вулин подчерта, че след дълги десетилетия на лутане "сърбите отново са се превърнали в единна политическа нация" и "заедно ще вземат важни решения за оцеляване, независимо от мястото, където живеят".

"Посланието ми е - ние сме едно цяло, осъзнаваме предизвикателствата, които ни предстоят и няма да им позволим да ни разделят и настройват един срещу друг, както през вековете зад нас”, каза още Вулин, който е сенатор в Република Сръбска.

Относно реакциите срещу Общосръбския събор от страна на съседните народи, Вулин заяви: „Те могат да изпитват само завист, ако не могат да съберат всичките си сънародници. Не трябва да изпитват страх, защото съборът не е насочен срещу друга нация“.

Вицепремиерът посочи, че делението на сърби от тази или онази република или държава, трябва да спре от момента, в който се проведе Общосръбският събор в Белград.

„Това е добра новина (Събора) за Балканите, защото когато сърбите са стабилни, когато сърбите са обединени, когато Сърбия е силна, тогава Балканите са сигурни и мирни. Това не е насочено срещу никоя нация, а е използването на правото на сърбите да бъдат единна политическа нация и да вземат заедно решения по най-важните въпроси, свързани с тяхното собствено оцеляване", каза още той.

По отношение на резолюцията на Общото събрание на ООН за геноцида в Сребреница, Вулин каза, че приемането на документа "истинските намерения на нейните автори сега излизат наяве."

„Сега виждате, особено в босненско-херцеговинската общественост, където много се пише и говори, как изведнъж казват, че сърбите са извършили геноцид. Забравиха онази теза за отговорността на отделни лица, сега казват, че сърбите са извършили геноцид, че сърбите трябва да бъдат държани отговорни, че сръбското ръководство се опитва да промени историята“, заяви сръбският вицепремиер.

„Тази резолюция беше внесена с фалшивата идея, че ще допринесе за помирението и стабилизирането на Балканите. В момента кипи атмосферата в БиХ, в която сърбите с право се чувстват наранени и обидени, защото бяха наречени "геноцидна нация“, добави Вулин.

Вицепремиерът на Сърбия вижда нестабилност в Черна гора и Северна Македония.

„Правителството на Черна гора е "на ръба на колапса“, защото неговите представители са гласували в подкрепа на Резолюцията, въпреки че „това е в абсолютен контраст с желанието на огромното мнозинство от гражданите на Черна гора, не само сърбите, но и мнозинството от гражданите“, твърди Вулин.

„Имате проблем в Северна Македония, където е заплашено функционирането на тази държава, в който новоизбраният президент казва, че не е била консултирана по никакъв начин (относно подкрепата на Скопие за Резолюцията). Така че имате пълна нестабилност на самите Балкани", продължи той.

Александър Вулин нападна и Хърватия: „Не трябва да забравяме и Хърватия, която вече започна да се ядосва на приемането на резолюцията за Ясеновац, въпреки че когато приеха резолюцията за Сребреница, попитаха „споменава ли се в текста Сърбия?“.

„Те не успяха да отделят Сърбия от Сръбска, не успяха да убедят Сърбия да каже, че резолюцията за Сребреница всъщност е резолюция за едни зли сърби от Република Сръбска. Това е атака срещу целия сръбски народ“, отбеляза вицепремиерът.

Вулин каза, че подкрепилите Резолюцията за Сребреница ще искат репарации от Белград, ако успеят да отстранят президента Александър Вучич.

„Няма да успеят или в това, или в разделянето на Сърбия от Република Сръбска“, зарече се той. 

"СЕГА" припомня:

През юли м.г. САЩ наложиха санкции на проруския ръководител на сръбското разузнаване, обвинявайки Александър Вулин в участие в незаконни доставки на оръжие, трафик на наркотици и злоупотреба със служебно положение, предаде тогава Асошиейтед прес.

Службата за контрол на чуждестранните активи на министерството на финансите на САЩ посочи, че Вулин е използвал служебното си положение, за да помогне на санкционирания от САЩ търговец на оръжие Слободан Тешич да изнася оръжия от Сърбия. Вулин е обвинен също в участие в мрежа за трафик на наркотици, посочи министерството на финансите на САЩ. 

Александър Вулин бе назначен за шеф на сръбската разузнавателна служба миналата година. Преди това той бе министър на вътрешните работи на Сърбия. На този пост той посети Москва миналия август - рядко срещана визита на представител на европейска държава, която подчерта отказа на Белград да се присъедини към западните санкции срещу Русия след инвазията й в Украйна.

Вулин каза тогава на руския външен министър Сергей Лавров, че „Сърбия е единствената държава в Европа, която не е въвела санкции и не е част от антируската истерия“.

Сърбия е кандидат за членство в ЕС, но обтегнатите й отношения с Косово държат кандидатурата й в безизходица. Страната поддържа съюзнически отношения с Русия.

Говорителят на Държавния департамент Матю Милър каза през лятото, че САЩ "ще продължат да търсят отговорност от онези, които прокарват политическата си програма и личната си изгода за сметка на мира и стабилността на Западните Балкани и насърчават злонамерените действия на Русия в Сърбия и региона".

В резултат на наложените санкции се блокират цялата собственост и активи на Вулин в САЩ, неговите транзакции - преки или преминаващи през САЩ. Американски граждани и фирми нямат право да предоставят средства, стоки или услуги от, на или в полза на Вулин и негови фирми под заплаха сами да станат обект на санкции или принудително действие.

Сръбският президент Александър Вучич заяви, че санкциите на САЩ срещу директора на БИА Александър Вулин "не са заради престъпността, а заради отношението му към Руската федерация". „Не съм забелязал кокаин да е открит в офиса на Вулин, а в Белия дом“, каза той тогава.

На въпрос на журналист от телевизия N1 дали Вулин може да остане начело на БИА и дали държавните власти на Сърбия трябва да разследват твърденията на Министерството на финансите на САЩ, Вучич обяви по онова врее: „Мисля, че е много важно да се проведе разследване. Забравихте да споменете най-важното нещо, което е Русия. Санкции срещу Вулин не са наложени заради престъпността, а заради отношението му към Руската федерация“.

Ключови думи:

Александър Вулин