Медия без
политическа реклама

Страсбург: Навални трябва да бъде освободен незабавно

17 Февр. 2021Обновена

"На 16 февруари 2021 г. състав от седем съдии на Европейския съд по правата на човека реши, в интерес на страните и надлежния процес на производството, да даде указания на Русия в съответствие с правило 39 от Правилника на Съда да освободи жалбоподателя". Жалбоподателят е Алексей Навални, който бе задържан на 21 януари при завръщането си от Германия в Русия.  Той бе осъден на първа инстанция на 3 години и половина затвор за нарушаване на условната си присъда по делото "Ив Роше" от 2014. Именно по това дело Страсбург се произнася през 2016 г., че процесът е фабрикуван и осъжда Русия да плати обезщетение на Алексей Навални. Обезщетението е платено, но Русия продължава да не признава присъдата на Страсбург в частта, че процесът е фабрикуван. Наскоро президентът Путин спусна задача до 1 юни Русия да Върховният съд и Министерството на правосъдието да проучат възможността страната да си създаде собствен съд по правата на човека.

Русия обяви, че няма правни основания да освободи критика на Кремъл Алексей Навални, бързо отхвърляйки призива на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) за незабавното му освобождаване, информира "Франс прес".

Министърът на правосъдието на Русия Константин Чуйченко заяви пред "Интерфакс", че настояванията на ЕСПЧ били "неразумни и незаконни" и представлявали "очевидна и груба намеса" в дейността на руската съдебна система.

"Искането е умишлено неизпълнимо, тъй като в съответствие с руското законодателство няма правни основания за освобождаването на това лице от ареста", настоя той.

Чуйченко добави, че решението не съдържало "нито един факт, нито едно правно основание", които да ѝ позволят да вземе такова решение.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата