Медия без
политическа реклама

САЩ въвеждат визови ограничения за грузинци заради "руския закон"

24 Май 2024
Антъни Блинкен направи специално изявление за Грузия
ЕПА/ТАСС
Антъни Блинкен направи специално изявление за Грузия

САЩ въвеждат нови визови ограничения за Грузия и ще преразгледат сътрудничеството между двете страни във връзка с приетия този месец от грузинския парламент закон "за чуждото влияние", обяви вчера в изявление американският държавен секретар Антъни Блинкън, предадоха Ройтерс и БТА.

Според изявлението на Блинкън законът ще "задуши упражняването на свободите на събиране и изразяване" и ще възпрепятства работата на независими медийни организации.

Законопроектът предизвика големи протести в Грузия и противниците му го обявиха за авторитарен и вдъхновен от Русия. Но управляващата партия в Грузия твърди, че той е необходим, за да се осигури прозрачност относно чуждестранното финансиране на неправителствените организации и да се защити суверенитета на страната.

Политиката на визови ограничения ще се прилага за лица, които според Блинкън са "отговорни за или подпомагат подкопаването на демокрацията в Грузия", както и за членовете на техните семейства.

"Докато преразглеждаме отношенията между нашите две страни, ще вземем под внимание действията на Грузия при вземането на решение за собствените ни стъпки", добави Блинкън.

По-рано вчера говорителката на руското външно министерство Мария Захарова обвини САЩ, че изнудват Грузия във връзка със закона "за чуждото влияние", одобрен от парламента на страната, отбелязва Ройтерс.

 

Още по темата