Quantcast

Медия без
политическа реклама

Руски космонавти в МКС се появиха в жълто-сини екипи

19 Март 2022Обновена

Трима руски космонавти пристигнаха в петък вечерта на Международната космическа станция в жълти гащеризони със сини ленти като цвета на украинското знаме, съобщи BBCNews. Много коментатори разтълкуваха облеклото им като намек за отношението на космонавтите към актуалните събития. 

Олег Артемиев, Данис Матвеев и Сергей Косаков от "Роскосмос" са първите руснаци, които пристигат в МКС, откакто започна войната в Украйна. По време на видеовръзката със Земята Артемев бе попитан защо екипите им са жълти, а не сиви, каквито са на останалия екипаж в МКС. "Всеки екипаж сам избира костюмите си, за да не са еднакви. Дойде нашият ред. И се оказа, че има много изостанал жълт плат. Трябваше да го използваме. Затова сме в такива екипи", отговори Артемиев на фона на дружния смях на останалите. 

Космическата агенция Роскосмос излезе с нарочно изявление, с което отхвърли твърденията, че руските космонавти са изразявали "подкрепа за Украйна" с костюмите си в жълто със сини елементи.

"Понякога жълтото е просто жълто", казаха от Роскосмос в отговор на спекулациите, че руските космонавти са се обличали в цветовете на знамето на Украйна.

Стандартната униформа на руските космонавки е синя.

Ключови думи:

космонавти, МКС, костюми

Още по темата