Quantcast

Медия без
политическа реклама

Русия обяви Христо Грозев за “чуждестранен агент”

Руски съд арестува задочно разследващия журналист, който е обвинен в незаконно пресичане на границата

21 Апр. 2023Обновена
HBO Max и CNN Films

Разследващият журналист от Bellingcat Христо Грозев бе обявен за “чуждестранен агент” от Русия. Тази вечер името му се появи в регистъра на чуждите агенти на министерството на правосъдието. Там се уточнява, че Грозев е разпространявал недостоверна информация за руските органи на властта и техните решения, както и че е участвал в създаването на организация, която вече е обявена за “чуждестранен агент”. Визира се разследващата организация Bellingcat, която бе обявена за “чуждестранен агент” преди няколко месеца.

Според руското законодателство обявените за "чуждестранни агенти" са длъжни да се отбелязват като такива във всички свои материали, включително и във видеоклипове и публикации в социалните медии. Те трябва също така да изпращат на министерството на правосъдието шестмесечни отчети за дейността си, както и банкова информация на всяко тримесечие. Лицата, обявени за "чуждестранни агенти", трябва да разкриват източниците си на финансиране и да преминават през одити. От 1 декември 2022 г. "чуждестранните агенти" в страната вече нямат право да преподават, да обучават непълнолетни, да организират публични събития, да бъдат длъжностни лица и членове на избирателни комисии. Нарушенията могат да донесат глоба между 30 000 и 50 000 рубли, както и до 2 години затвор. В определени случаи санкцията може да достигне и до 5 години лишаване от свобода.

По-рано днес Лефортовският районен съд на Москва удовлетвори искането на следствието за задочен арест на Грозев заради незаконно пресичане на границата на Русия, съобщи "Ведомости". Грозев ще бъде обявен за международно издирване. Ако бъде осъден по този текст, го заплашват до 2 г. затвор.

През декември миналата година вътрешното министерство на Русия обяви Грозев за международно издирване, но не беше ясно по какво обвинение е заведено наказателното дело. По информация на руските медии ставаше дума за "разпространяване на дезинформация за руската армия".

Преди това Федералната служба за сигурност обвини Грозев, че помага на украинското разузнаване. Според версията на ФСС сътрудници на Главното разузнавателно управление на Украйна, "действащи от името на политическото ръководство на своята страна, са се опитали да вербуват руски военни летци срещу парично възнаграждение и гаранции за получаване на гражданство на една от страните на ЕС". Планът предвиждал вербуваните пилоти да приземят самолетите си на контролирани от Украйна летища. По държавния канал "Россия 24" бе показан фрагмент от разговор, в който се твърди, че Грозев е намерил двама куриери за предаване на парите на съгласилия се с плана пилот. В официалното съобщение на ФСС тези подробности не фигурираха.

Защо Грозев се обвинява точно по текста за незаконно пресичане на границата, не е ясно.

----------

По-късно днес същият съд обяви задочен арест и за шефа на разузнавателното управление на Украйна Кирил Буданов - той е обвинен в тероризъм и незаконна употреба на оръжие и взривни вещества. "Това е добър показател за нашата работа. Толкова време работя, а липсвах в досегашните им решения. Сега ми стана приятно", коментира Буданов пред "Украинска правда". 

----------------

ТАСС, позовавайки се на свои източници, пояснява, че Христо Грозев е обвинен в организиране на бягство зад граница на главния редактор на The Insider Роман Доброхотов (изданието и журналистът са признати в Русия за „чужди агенти“). През август 2021 г. Доброхотов, според ФСС, чрез посредничеството на други лица“ е преминал незаконно руската граница в посока Украйна. Журналистът, който сътрудничи на Грозев, напусна Русия, след като домът му беше претърсен, а самият той беше разпитан по дело за клевета (част 2 на член 128.1 от Наказателния кодекс) като свидетел. При обиска бе иззет паспортът му.

“А защо просто не ни отровят задочно и да се приключва”, написа Христо Грозев в "Туитър" по повод на искането за арест. Потърсен за коментар от "Сега", той обясни, че засега не може да коментира, защото чака да получи документите по делото.

Пред радио "Свобода" преди време Грозев отхвърли твърденията, че участва в операции на спецслужбите. Той обясни, че Bellingcat е снимала документален филм-разследване за това как ФСС и украинските спеслужби се надлъгват. Според Грозев показаният фрагмент от негов разговор с руски пилот е фалшификат.

В странен екшън, изваден като от шпионски филм, се замесиха руското и украинското разузнаване. Федералната служба за сигурност на Русия заяви вчера, че е успяла да осуети операция на украинското разузнаване да отвлече поне три руски военни самолета.

Когато Христо Грозев бе обявен за международно издирване, българското МВнР извика руската посланичка Елеонора Митрофанова, за да разбере причината за това. Тя заяви, че не знае защо Грозев е издирван, но руските служби "няма да го търсят по целия свят". Тогава тя посъветва българското МВР да пита руското защо Грозев е издирван. Вътрешният министър Иван Демерджиев обяви през януари, че МВР ежедневно прави справка дали журналистът Христо Грозев е обявен за международно издирване. Той обясни, че официално Грозев не е обявен за издирване от Интерпол, а за да бъде направено това, Руската федерация трябва да посочи конкретни мотиви за това. В началото на април МВР отказа да отговори на запитване на "Сега" дали вече знае защо се издирва Христо Грозев. Единствено адвокатът на журналиста получи писмо от Следствения комитет в Русия, че срещу него не се води разследване по наказателно дело.


 

Контраразследване

Службата за сигурност на Украйна също се занимава с неуспешния опит да се убедят руски пилоти да отвлекат самолетите си и да ги приземят в Украйна. Вчера тя съобщи, че разследва неуспешна "спецоперация", която група военнослужещи са се опитали на своя глава да организират и която е довела до обстрел на летище "Канатово" на 23 юли 2022 г. Според съобщението на ССУ в Телеграм обстрелът е "провокиран от самоволни действия на отделни военнослужещи, които са решили да организират "спецоперация" по завладяването на самолет на военно-космическите сили на Русия, чийто пилот се бил съгласил да мине на страната на Украйна".

ССУ твърди, че операцията се е провела въпреки възраженията и без съгласието на украинските държавни органи. В резултат руските войски са получили информация за местонахождението на летището и са нанесли удар по него, при който е загинал командирът на военната част, а 17 украински военнослужещи са били ранени. "Унищожени са напълно и два бойни изстребителя на Въздушните сили на Украйна, а пистата за излитане, техника и сграда са били значително повредени", се казва в съобщението.

Днес ССУ повдигна подозрение (това е официалният юридически термин) за злоупотреба с власт срещу Роман Червински, който е организирал неуспешна спецоперация, по време на която украинските военни се опитаха дистанционно да вербуват руски военен пилот.

„ССУ и главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната веднага изразиха своите възражения по този план, той не беше съгласуван от други държавни органи. Но някои хора решиха да действат по свое усмотрение", каза ръководителят на СБУ Василий Малюк.

Според изданието Украинска правда самият Червински твърди, че действията му са координирани от СБУ и военните. Освен това смята, че е жертва на политическо преследване.

„Негодникът, чиито действия доведоха до смъртта на един украински войник и раняването на още седемнадесет, трябва да бъде наказан“, каза Малюк в петък.

 

Операцията

През юли 2022 г. Христо Грозев разказа, че е станал свидетел на надлъгване между руските спецслужби и украински сътрудници /които той описва като самостоятелна група, действаща независимо от ССУ и военното разузнаване/. Покрай "преговорите" за убеждаване на руски пилоти да отвлекат самолетите си и да кацнат на украински летища, руснаците и украинците са си обменяли лъжлива информация, като според Грозев Русия е дала на украинските представители ценни данни за самоличността на "десетки офицери от контраразузнаването". В един момент обаче представителите на Украйна са разбрали, че с тях говорят сътрудници на ФСС, а не решили да минат на страната на Въоръжените сили на Украйна пилоти.

По същото време ФСС заяви, че е предотвратила операция на украинското разузнаване за отвличането на поне три руски военни самолета. Според ФСС на всеки пилот е обещано по 2 млн. долара за самолет, както и убежище на семейството му в страна от ЕС. ФСС публикува и видео, на което пилотите показват своите самолети и държат в ръка лист с номера. Това трябвало да покаже на украинските спецслужби, че пилотите са готови да отвлекат самолетите си. ФСС твърди, че в хода на операцията е успяла да убеди украинските военни да разкрият схемата на разположение на системите за ПВО и летищата в юго-източна Украйна.

"Украинска правда" публикува собствено разследване по скандала и установи, че към "спецоперацията" отношение има бившият сътрудник на украинското разузнаване Роман Червинский, който твърдял, че има одобрението на ССУ и генералния щаб на ВСУ. Червински е свързан и с още една провалила се операция - по прехвърлянето на наемници на частната военна компания "Вагнер" през Беларус в Украйна.

 

 

Ключови думи:

Христо Грозев

Още по темата