Quantcast

Медия без
политическа реклама

Песков: Зеленски "разкъса сърцето" на Путин

Говорителят на Кремъл нарече санкциите на САЩ срещу газопровода "Северен поток-2" каубойска атака

27 Дек. 2020Обновена
ЕПА БГНЕС архив

Украинският президент Владимир Зеленски е допуснал "огромна грешка" в отношенията си с Русия като е обявил Съветския съюз за един от виновниците за Втората световна война, обяви прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков в ефира на тв канала "Россия 1", , цитиран от РИА Новости. 

През януари тази година Зеленски бе във Варшава, където обяви, че СССР е разпалил войната заедно с Нацистка Германия.

Според Песков, това изказване навръх 75-годишнината от победата над нацистите е "разкъсало сърцето" на руския президент Владимир Путин, на всички ветерани и на потомците им, които живеят на територията на бившия Съветски съюз, много от тях - в Украйна. 

Уреждането в Украйна става все по-трудно с течение на времето, констатира Дмитрий Песков. Става дума за вътрешноукраински конфликт, в който Русия, Франция и Германия не са участници, нито страни. И Русия, и Германия, и Франция правят всичко възможно, за да помогнат на Украйна да уреди този конфликт. Същевременно "пасивността на Киев в осъществяването на взетите решения се вижда с просто око и от Париж, и от Берлин. И в Париж, и в Берлин не крият, че са разочаровани във връзка с много моменти от тази ситуация", посочи прессекретарят на Владимир Путин.

Москва не получава предложения за контакти от Украйна. "Сега никой не ни се и обажда толкова" по телефона, добави Песков.

Руският президент Владимир Путин може да съобщи в най-близко бъдеще, че се е ваксинирал срещу коронавируса. Това заяви още говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран този път от ТАСС. "Имаме право да очакваме, че в обозрима перспектива президентът сам ще разкаже за взетото решение", каза Песков в интервю за телевизия "Россия-1". Президентският прессекретар припомни по-раншно изявление на Путин, че той задължително ще се имунизира.

Информационните атаки срещу Путин и от Запада, и в самата Русия продължават вече 20 години. Президентът със сигурност е формирал някакъв имунитет срещу тях и няма да реагира на всяка лъжа. Москва ще има готовност за всякакви недружелюбни действия от страна на други държави: "ще се ориентира строго по собствените си червени линии - те няма да изчезнат никога", увери Песков.

Говорителят на Кремъл нарече санкциите на САЩ срещу газопровода "Северен поток-2" "съвсем неприкрита, една такава каубойска атака". Песков изтъкна, че работата по тръбопровода методично продължава, наближава "финализацията на проекта".

Още по темата