Медия без
политическа реклама

Очаквано: Путин печели нов мандат с рекорден резултат

17 Март 2024Обновена
Бюлетините на протестната акция у нас носят ликовете на Алексей Навални (когото избираш, ако подкрепяш мира) и на Владимир  Путин (който е изборът на поддръжниците на войната).
БГНЕС
Бюлетините на протестната акция у нас носят ликовете на Алексей Навални (когото избираш, ако подкрепяш мира) и на Владимир Путин (който е изборът на поддръжниците на войната).

Владимир Путин спечели нов президентски мандат с 87 % от гласовете на избирателите - показват първите предварителни резултати от изборите в Русия. Втори е Николай Харитонов с 4.6 на сто, следват от Владислав Даванков с 4.2 на сто и Николай Слуцки - 3 на сто. 87 на сто от гласовете е рекорден резултат дори за Русия, последният път Путин спечели с 76%. В ДНР и ЛНР резултатът за Путин достигна 94-95 на сто. Рекордът обаче вероятно ще бъде отбелязан в Белгородска област, където Путин поведе с 96.45%

Последният ден от изборите в Русия бе белязан от протестите, организирани от опозицията, които стартираха по обяд във всяка от 11-те часови зони в страната, както и в чужбина. 

Около обяд пред руското посолство в София се наредиха стотици руски граждани, за да гласуват на провежданите в страната им президентски избори. Появата на хората по това време отразява призива на руската опозиция към гражданите да протестират срещу режима в Кремъл в акция, наречена "Обяд срещу Путин" - всички несъгласни с досегашното управление да се явят пред урните по обяд и да гласуват против Путин, или да декларират отказ от гласуване.

Паралелно с това пред посолството се провежда и протестна акция - граждани поставиха урна, в която може да се пускат бюлетини за мира или войната. Бюлетините за мира носят лика на наскоро починалия дисидент Алексей Навални, а тези за войната - на Владимир Путин.

Привържениците на Алексей Навални призоваха хората в цяла Русия да излязат по обяд в неделя във всяка от 11 часови зони на страната, всички по едно и също време. Акцията "Обяд срещу Путин", подкрепена от вдовицата на Навални Юлия Навалная, се представя като начин хората да протестират без риск да бъдат арестувани, тъй като ще стоят на опашка, за да гласуват законно. Кремъл предупреди хората да не посещават неразрешени събирания, но акцията "Обяд срещу Путин" стартира /виж галерията/. Самата Навалная се включи в протестното гласуване в Берлин.

Най-големите протести всъщност се случиха извън територията на Руската федерация. Руснаци започнаха да се събират пред посолството в столицата на Армения Ереван час преди събитието - според оценки на кореспондент на телевизия "Дожд" опашката е достигнала 600 метра. 

Подобна ситуация се наблюдава в двата най-големи града на Казахстан Астана и Алмати. В Алмати край сградата на руското генерално консулство се образува опашка от няколкостотин метра, съобщава кореспондентът на Дойче веле. Очевидци смятат, че на опашка чакат поне 400 души.

Една от най-големите опашки се изви пред посолството в столицата на Киргизстан Бишкек. Там дойдоха около две хиляди души.

Спорадични протести вече белязаха изборите в последните два дни, няколко секции бяха подпалени.

 

Военен с автомат проверява необезпокояван избирателна секция, докато в нея тече гласуване.
 

Избирателната активност в началото на последния изборен ден бе около 60%. Повече от 114 милиона руснаци имаха право на глас, а ЦИК на Русия съобщи, че до неделя сутрин са гласували 63 милиона избиратели.  В края на деня тя достигна 73.33%

Украински атаки пък затрудниха изборите в приграничните райони и в окупираните територии. Киев смята изборите, проведени в части от неговата територия, контролирани от Русия, за незаконни и невалидни.

Последвайте ни и в google news бутон