Медия без
политическа реклама

Навални ще бъде погребан на 1 март в Москва

Вдовицата Юлия Навалная получи съчувствие и подкрепа в Европарламента

28 Февр. 2024Обновена
Погребението на Навални вероятно ще привлече много негови привърженици.
БГНЕС
Погребението на Навални вероятно ще привлече много негови привърженици.

Алексей Навални ще бъде погребан на 1 март, петък, в Москва, съобщи неговата говорителка Кира Ярмиш в "Туитър". Опелото ще бъде в църквата "Утоли моята печал" в Марино, Москва от 14:00 ч. местно време, а погребението ще бъде след траурната церемония в Борисовското гробище.

Навални почина на 16 февруари на 47-годишна възраст в сибирска наказателна колония. Западният свят посочи като отговорен за смъртта му руския президент Владимир Путин. Руските власти правиха всичко възможно да забавят предаването на тялото на политика на майка му Людмила Навалная, опитвайки се да я притиснат да се откаже от публично сбогуване. Последно преди седмица Людмила Ивановна получи 3-часов ултиматум да се съгласи на тайно погребение под заплахата да погребат Навални в наказателната колония. Навалная обаче не се огъна и след подкрепа от културния елит на страната властите се принудиха да й предадат тялото. В последните дни обаче екипът му се натъкна на нови трудности - къде да организира публичното сбогуване с Навални, тъй като отвсякъде получаваше откази.

Погребението вероятно ще привлече голям брой привърженици на бившия противник номер едно на Владимир Путин и може да се окаже неудобно за лидера на Кремъл, който се готви за нова коронация след президентските избори, насрочени за 15-17 март, отбелязват световните агенции.

 

ЮЛИЯ НАВАЛНАЯ ПРЕД ЕВРОПАРЛАМЕНТА

Вдовицата Юлия Навалная бе посрещната днес в пленарната зала на Европейския парламент в Страсбург с дълбоко съчувствие от всички парламентарни групи. Тя се обърна към евродепутатите с призив да преодолеят илюзията, че Путин е политик, защото е "престъпник, бос на организирана престъпна група", която е оплела Русия в корупция и мафиотски зависимости. "В негово лице нямате работа с политик, а с кърваво чудовище, с ръководител на организирана престъпна група от отровители и убийци, и пазители на мафиотските пари", обобщи Навалная.

"Владимир Путин трябва да отговаря за онова, което направи с моята страна Русия и това, което извърши в съседна, мирна Украйна", заяви тя. "Алексей няма да види каква ще бъде красивата Русия на бъдещето, но ние трябва да я видим. Ще направя всичко възможно, за да реализирам мечтата му. Злото трябва да отстъпи и бъдещето да дойде." Както тя, така и повечето ръководители на парламентарни групи определиха гибелта на Навални като политическо убийство, а не смърт по естествени причини, както я представя режимът на Путин.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата