Медия без
политическа реклама

Навални е убит точно преди да бъде разменен

Преговорите за обмен на руски шпиони срещу политически затворници са били на финалната права

26 Февр. 2024Обновена

Руският опозиционен лидер Алексей Навални е бил убит точно когато е постигнато споразумение за неговата размяна за осъдения за убийство офицер от Федералната служба за сигурност Вадим Красиков. Това съобщи шефът на Фонда за борба с корупцията Мария Певчих във видеобръщение.

"В началото на февруари Путин е получил предложение килърът, офицерът от ФСС Вадим Красиков, който излежава присъда за убийство в Берлин, да бъде обменен на двама американски граждани и Алексей Навални. Получих потвърждение, че се водят преговори и са на финалната права вечерта на 15 февруари. На 16 февруари Алексей беше убит", казва Певчих.

Тя обясни, че тъй като Навални е руски гражданин, той не може да бъде обменен по обичайните правила. Затова съратниците му решили да организират хуманитарен обмен - "руски шпиони за политически затворници". Организацията на обмена, за който е помагал разследващия журналист Христо Грозев, е отнела две години. Според Певчих срокът е можел да бъде съкратен, но американските и немските чиновници, които "разбиращо кимаха с глава", нищо не са направили. Грозев е издирвал, идентифицирал и разобличавал руски шпиони, а фондът на Навални е готвел списък на руски граждани - политици, активисти, борци за правата на човека, които трябва бързо да бъдат измъкнати от руските затвори. ФБК на Навални е използвал всички възможни пътища за реализацията на плана - дори най-отчаяните и невероятни, свързали са се с политици и богати хора, които биха могли да повлияят на Путин като бившия американски държавен секретар Хенри Кисинджър, който нищо не е направил.

Певчих не спомена имената на хората, които са помогнали за придвижване на преговорите, но отбеляза, че "някои от тях са рискували кариерата си, а други - буквално живота си, водейки неофициални преговори с бандидите на Путин".

Планът е бил одобрен миналата година и задействан през декември.

В интервюто си пред Тъкър Карлсон през февруари Путин сам каза, че е готов да обсъжда размяна на задържани американски граждани за Красиков. И Кремъл, и Белия дом са признавали, че се водят преговори за репортера на WSJ Евън Гершкович и американския морски пехотинец ветеран Пол Уилан.

Вадим Красиков излежава присъда за убийство в германски затвор.

Красиков показно застреля през 2019 г. Зелимхан Хангошвили, чеченски бунтовник и грузински гражданин, който според Москва е участвал в терористична атака в региона на Северен Кавказ в Русия през 2004 г.

Певчих твърди, че предложението за обмена на Навални е било съобщено на Путин от милиардера Роман Абрамович. Според Певчих именно това е причината Навални да бъде убит точно сега - на Путин ясно му е било предадено, че Красиков може да бъде обменен само за Навални. Путин обаче категорично не бил съгласен Навални да излезе на свобода и затова решил да се избави от него. "Това е абсолютно нелогично, абсолютно ирационално поведение на луд мафиот. Но Путин е полудял от омразата си към Навални. Путин го ненавижда толкова много, че е готов да действа в ущърб на своите собствени интереси. Защото знае, че Алексей Навални би могъл да го победи, че Навални е бъдещето, а Путин е миналото", смята Певчих.

New York Times пише, цитирайки американски служители, че Германия е поискала да включи Алексей Навални във всяка сделка за освобождаването на убиеца Вадим Красиков.

Източниците на изданието не могат да потвърдят, че подготовката за размяната е била в последния етап преди смъртта на Навални.

Прессекретарят на Навални Кира Ярмиш в коментар за NYT каза, че Навални не е бил запознат с подробностите на преговорите, но е знаел, че се обсъжда възможна размяна. „Той разбра, че се водят някакви преговори, но не знаеше никакви подробности“, пише Ярмиш на репортерите.

За смъртта на Алексей Навални в колонията в Харп стана известно на 16 февруари. Едва вечерта на 21 февруари майката на политика Людмила успя да види тялото на  сина си. В медицинското заключание, което разследващите са й показали, пише, че той е починал по "естествени причини". На 24 февруари тялото бе предадено на майката за погребение. Преди това следователите я шантажираха и настояваха Навални да бъде погребан тайно. Съратниците на Навални търсят помещение, където в края на седмицата да може да се отдаде последна почит на опозиционния лидер, стана ясно от пост в "Туитър" на прессекретаря на Навални Кира Ярмиш.

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата