Медия без
политическа реклама

НАТО призова летище „Хамид Карзай“ да остане отворено

Започва нова ера в историята на Афганистан

31 Авг. 2021
БГНЕС

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг смята, че е важно летището в Кабул да бъде отворено за доставка на хуманитарни товари и за евакуация на тези, които желаят да напуснат Афганистан, каза той в интервю за АФП, цитиран от БГНЕС.

''Важно е летището да остане отворено, за да може афганистанският народ да получава хуманитарна помощ, а също така, за да можем да гарантираме, че онези граждани, които искат да напуснат страната, но не могат да се качат на евакуационните полети, могат да го направят", каза Столтенберг. Генералният секретар на Северноатлантическия алианс подчерта, че е за продължаване на евакуацията на хора, и обеща, че те няма да ''бъдат забравени".

---

Генерал-майор Крис Донахю - последният американски войник, който напусна Афганистан на борда на самолет С-17 на 30 август, стана истинска сензация в социалните мрежи. Командващият генерал на 18-и въздушно-десантен корпус стана образец за ''лидер'' и ''герой'' за много американци.

"Ето как изглежда лидерството ... Той се погрижи първо всички войски да излязат безопасно'', гласи коментар в Туитър.

Възпитаникът на елитната военна академия в Уест Пойнт има дълга кариера във въоръжените сили на САЩ. Той е бил ръководител на ескадрила на Delta Force в Афганистан през 2011 г. и ръководител на специалните операции в страната през 2019-20. Генерал-лейтенант Крис Донахю също е ветеран от войната в Ирак през 2003-11 г.

На летището в Кабул един от талибанските лидери твърди, че ''хората са щастливи'', че бойците са ''донесли мир'' в Афганистан, предава Би Би Си.

Кореспондентът на Би Би Си в Кабул Секундер Кермани казва, че афганистанците, за които започва нов етап от живота им без присъствието на чуждестранни войски, са разтревожени за бъдещето.

"Талибаните все още не са обявили ново правителство, тепърва трябва да обявят нова система на управление. Моите източници ми казват, че е напълно възможно те да обявят създаването на ислямско емирство, както през 90 -те години", каза Кермани.

Също така има недостиг на пари, а пред банкоматите в столицата се извиват големи опашки. Тегленията са ограничени поради голямото търсене. Хората чакат с часове, за да изтеглят малки суми от спестяванията си.

"Хората наистина са доста отчаяни. Един мъж ми каза, че се притеснява, че не може да сложи храна на масата за децата си. Значителен брой афганистанци, въпреки че евакуационните полети са приключили, все още се опитват да напуснат страната. Много от хората, които напускаха, ми казваха, че основната им причина да напуснат всъщност е лошото състояние на икономиката'', добави той. ''Някои смятат, че талибаните са възприели по-примирително отношение за пред света, но не са сигурни как ще се държат занапред".

Последният американски самолет отпътува от столицата на Кабул, Афганистан, предават световните агенции. Международното летище "Хамид Карзай", от което се осъществяваше евакуацията на желаещите, е под контрола на талибаните. САЩ повече не контролират летището, съобщиха афганистанските авиационни власти. На практика летището не работи, тъй като талибаните не осъществяват въздушен контрол. 
В Кабул започна масова стрелба минути след като стана ясно, че американците са напуснали летището, предават кореспонденти на големите агенции. Предполага се, че талибаните празнуват. 

Последните американски самолети напуснаха Афганистан с военни и основния дипломатически персонал, съобщи командирът на Централното командване на САЩ генерал Франк Макензи. 

"Тук съм за да обявя приключването на изтеглянето ни от Афганистан и края на мисията за евакуация на американски граждани, граждани на трети държави и уязвими афганистанци. Последният C-17 излетя от международното летище "Хамид Карзай" на 30 август, този следобед в 3:29 часа, а последният пилотиран самолет вече напуска въздушното пространство над Афганистан “, каза Макензи.


Заминаването бележи края на тежкото, хаотично и кърваво излизане от най-дългата война на САЩ, коментира CNN. За първи път от близо две десетилетия САЩ и техните съюзници не разполагат с войски на място в Афганистан. През това време САЩ направиха разходи за 2 трилиона долара разходи и загубиха 2 641 убити американци по време на служба в Афганистан. 

Висш служител на Държавния департамент заяви в понеделник, че САЩ няма да има цивилни на земята, след като американските военни напуснат Афганистан. 

След края на евакуацията посолството на САЩ прекратява дейността си. Не е ясно колко американски граждани се намират на територията на страната. 

От 14 август до сега над 123 хиляди души бяха евакуирани по въздух от Кабул. Само американците евакуираха 6000 свои сънародници и 79 000 цивилни от различни държави.

 

 

Ключови думи:

Афганистан, Кабул, САЩ

Още по темата