facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Москва предупреждава Турция да внимава със „Света София“

Руският народ ще изпита "дълбока болка" от превръщането на бившата базилика в джамия
5 342
 ЕПА/БГНЕС
Отказът от светския статут на "Света София" ще е ясен признак за отдалечаване на Реджеп Ердоган от Кемал Ататюрк

Руски служители и православната църква на страната в понеделник призоваха за предпазливост заради призивите в Турция за промяна на статута на „Света София“, историческата бивша базилика в Истанбул.

Върховният съд в Турция обсъжда дали едно от архитектурните чудеса на света може да се превърне в джамия, ход, който може да разпали напрежение със Запада и християнската общност.

Очаква се решението за сегашния музей да бъде огласено в близките дни.

Главата на Руската православна църква патриарх Кирил заяви, че е „силно загрижен“ от ходовете на властите в Анкара, описвайки „Света София“ като „един от най-големите паметници на християнската култура“.

"Заплаха за „Света София“ е заплаха за цялата християнска цивилизация, а следователно и за нашата духовност и история", се казва в изявление на руския патриарх.

„И до днес за всеки руски православен човек „Света София“ е велика християнска светиня“, каза той и призова турското правителство да внимава.

Той каза, че промяната на настоящия неутрален статус на историческата сграда ще причини "дълбока болка" сред руския народ.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че бъдещето на историческия обект е вътрешен турски въпрос, но добави, че се надява статутът на „Света София“ като световно наследство да бъде „отчетен“.

Той каза, че бившата базилика е "световен шедьовър", който има "свещена стойност" за руснаците.

Заместник-министърът на външните работи Сергей Вершинин заяви пред репортери, че Русия се надява "глобалното значение на обекта да бъде взето предвид".

„Света София“ е построена за първи път като катедрала в християнската Византийска империя през шести век, но е превърната в джамия след османското завладяване на Константинопол през 1453 година.

Преобразуването й в музей е ключова реформа на пост-османските турски власти при основателя на съвременната република Мустафа Кемал Ататюрк.

62

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

САЩ: Русия дезинформира за Covid-19 през мрежа от портали

09.08.2020

3950 49
Тръмп: Никой не е бил толкова суров с Русия, колкото аз

08.08.2020

560 4
Руски Су-27 прехвана американски "Посейдон" над Черно море

27.07.2020

6437 59

Коментари

Страници

Туткалчев
снимка на Туткалчев

Москва предупреждава Турция да внимава със „Света София“

 

И от кое изявление на цитираните в самата дописка се извежда това заглавие? 

Къде видяхте предупреждения към Турция "да внимава"? 

Що за журналистика е това? 

u47mk

Млади момчета- журналисти. Учат се от CNN и BBC. Дезинформация и измисляне на фалшиви новии...

Testament
снимка на Testament

няма джурнали , има надомно подработващи вероятно пенционери ,че по ефтенко.

 

sega_veteran

Да припомним на читателите, в Русия има свобода на вероизповеданието и в мир и разбирателство си съжителстват всички религии.

Но има едно но, забранено е външното финансиране.

Всички храмове са на издръжка на правителството.

Така се спира външното влияние на задгранични шамани с неясни цели и намерения. Религията остава чиста, непокварена от мръсни ръчички. А храмовете са със статут на музеи.

Затова и има такава изненада, че в съседна и приятелска за тях Турция така нагло и безочливо се бърника с кални ръце в отворена хирургическа рана.

Кара Колю

Но има едно но, забранено е външното финансиране.

Всички храмове са на издръжка на правителството.

Стига си писал болшевишки измишльотини!

 

Федеральный закон от 26.09.1997 N 125-ФЗ (ред. от 02.12.2019) "О свободе совести и о религиозных объединениях"

 

Статья 25.1. Отчетность религиозной организации, получившей денежные средства и иное имущество от международных и иностранных организаций, иностранных граждан, лиц без гражданства

(введена Федеральным законом от 28.11.2015 N 341-ФЗ)

 

1. Религиозные организации, получившие денежные средства и иное имущество от международных и иностранных организаций, иностранных граждан, лиц без гражданства, ведут раздельный учет доходов (расходов), полученных (произведенных) в рамках поступлений от указанных источников, и доходов (расходов), полученных (произведенных) в рамках иных поступлений.

2. Религиозные организации, получившие в течение одного года денежные средства и иное имущество от международных и иностранных организаций, иностранных граждан, лиц без гражданства, обязаны представлять в федеральный орган государственной регистрации или его территориальный орган отчет о своей деятельности, персональном составе руководящих органов, целях расходования денежных средств и использования иного имущества, в том числе полученных от международных и иностранных организаций, иностранных граждан, лиц без гражданства, об их фактическом расходовании (использовании).

3. Религиозные организации, получившие денежные средства и иное имущество от международных и иностранных организаций, иностранных граждан, лиц без гражданства, обязаны ежегодно размещать в информационно-телекоммуникационной сети "Интернет" или предоставлять средствам массовой информации для опубликования отчет в объеме сведений, представляемых в федеральный орган государственной регистрации или его территориальный орган в соответствии с пунктом 2 настоящей статьи.

4. Форма и срок представления отчета, указанного в пункте 2 настоящей статьи, а также порядок и срок его размещения в информационно-телекоммуникационной сети "Интернет" в соответствии с пунктом 3 настоящей статьи определяются федеральным органом государственной регистраци

Светозар

Валери Симеонов в отговор на изявление на руския патриарх Кирил пред президента на България Румен Радев, продължило почти от 6 минути и изпълнено с остри реплики, като в част от времето си духовникът подсилва ефекта от казаното с потропване с пръсти по масата.

Този човек не е слязъл от небесата и не е пратеник на Бога. Той е известен като цигарения митрополит на Русия. Той има 14 млрд. долара от безакцизни цигари и 4 млрд. от безакцизно вино. Има частен самолет, има вила в Швейцария и часовник за 30 хил. Какъв е тоя? Това не е източноправославен духовник. Това е агент Михайлов, второразрядно ченге от КГБ. Същият този каза, че човешките права са новата ерес." - hotpoint-news.com/новини/2018/03/07/цитат-на-деня-руският-патриарх-е-второразрядно-ченге-от-кгб-и-милиардер-от-безакцизни-цигари

Boris65

Папата има 240 милиарда и 500 дворци и е човек на Бога! Йезуит. 

tina_TI

Много години , труд и средства за да я възстановят и сега какво пак ли ще замажат мозайката с гипс.

СтефанОтВторо
снимка на СтефанОтВторо

Може да са решили след референдума, там да коронясат Император Вова Жужу 1 Късоноги.

Ердоган ще е кум на тържеството, а Захарова шафер/шаферка (не съм сигурен кой род да сложа).

Интервал

Баш туй ще да е! Стискай палци да я направят джамия, че да ти олекне, а на Кървавото Жуже да му развалят коронацията.

Boris65

Всевишния е Велик и ще размаже православието ! 

SvSophia
снимка на SvSophia

Държавата България или поне БПЦ явно няма да изпитат ни дълбока, ни даже лека болчица, щом не вербализират официално подобни чувства?

аиг3

И като какво точно ще спечели родината от вербализирането на подобни чувства. Или щото разни люде в пред и следпенсионна възраст следвайки повея от изток станаха правословни(но не и християни) искат, трябва и ние Барабар Петко с мъжете. Пък в същото време мъжете търгуват и делят територии с Ердо.Марчето изразява надежда за "балансирано решение" отчитайки статута на сградата  като културно наследство. А болката на РПЦ стига до там да се изрази загриженост, да се призовава за предпазливост и да се проплаква колко важна светиня била базиликата. Явно и "мъжете" не са се загрижили толкова за светинята.

geo_19

"Света София" бе предназначена за коронясването на нашия Фердинанд като ромейски император. Дори каляската и одеждите бяха подготвени. 

аиг3

Само болни мечти. Ако беше осъзнал, че Св. София са си я заплюли руснаците от векове можеше и друго да стане.

Boris65

На тебе руснаците ли ти го казаха че са я заплюли или Хасан? 

Туткалчев
снимка на Туткалчев

Какво му е кагебейското да не искаш една от най-големите светини на християнството да бъде превърната в джамия? 

Съвсем объркахте пусулата... 👎

 

аиг3

Кагебейско, в случая замества йезуитско. Защото точно така се проявява и РПЦ и МВнР на Русия. Или с  други думи дипломатично. Да не разсърдим много султана, колкото да отбием номера, което за мен е нормална държавническа позиция. Пък тук ни изкрват нас виновни, че не заемаме позиция. Никой не го очаква от нас и не зависи от нас. Реално ние с Ердо проблем нямаме. Св. Стефан турската държава я възстанови.

А иначе, разбира се, е свинщина. Но нека се оправят тези, които не делят обща граница с азиатски сатрап

SvSophia
снимка на SvSophia

И като какво точно ще спечели родината от вербализирането на подобни чувства

Достойнство - на първата славянска държава, приела православието и осигурила възможност "на вси славяни книги да четат", демек да пишат и четат Словото на своя език. Девети век. След Христа.

Думата достойнство позната ли ти е? Или не е сред ойроценностите? И православието май не е.

Ако това не ти стига, да добавя - две дами, имащи нещо общо с България, са коронясани за императрици в храма на Светата Премъдрост Божия, построен от Юстиниан в града на Константин.

Каубой
снимка на Каубой

Има 2 /Две/ форми на православие. Една от тях ВИНАГИ е била в арсенала на имперската политика на русия-царска,ссср-световно Риволюционен и русия-великожужушка. Ако някой не забелязва това, значи се прави на критпо-ком+++ст. Смесването на двете е замъгляване на картината по стил Гьобелс. Може би е ясно за чия май??? спомена Монката Паси преди време и защо БГ комунистите рИагираха така православно-нервно? :)))

nebenebe

То "Св. София" малко дебеличка, грубовата, дърта е все пак, ама тия мечове и екскременти наоколо я довършиха.

Предводител нa ...

Ако турското общество е единно по даден въпрос, това е връщането на статута на джамия на Св. София.

Ако някой иска да е обратното, да заповяда и да прекрачи портата Св. Роман с оръжие в ръка.

Туткалчев
снимка на Туткалчев

То "Св. София" малко дебеличка, грубовата,

 

Някакъв нов, кръчмаро-интелектуалски повей ще да е да се разглежда най-представителният паметник на византийската архитектура по този начин. 

SvSophia
снимка на SvSophia

дърта е все пак, 

На хунвейбински ми мяза.

nebenebe

Че то тука що глави са пледирали, че Византия е една измислица дет' се вика. И то щото едно време селото се било казвало Византион. Не съм дълбал, що пък точно Византион.

nebenebe

Ма вий твърде лично го приемате. Заради името ще да е.

Bacho Кольо

Така или иначе крайното решение е на върха на писалката на Ердоган.

Според мен той ще изтъргува непревръщането на музея в джамия.

Предводител нa ...

Няма джамия в Кунстантиние, която да може да се мери със Ая София. А не е като да не са правени достатъчно опити за това. Тя е сграда от друго измерение.

Иначе в душата си аз отдавам леко предпочитание на Ая Ирене - заради Копронимовия кръст в апсидата, но абсолютният ми фаворит е параклѝса на Памакаристос в безумна конкуренция с и победа с фотофиниш над Аю Сотиро (Хора).

аиг3

Това е, че моето достойнство не се проявява и не зависи от евразийските ценности. И не съм лицемер като новопръкналите се, следвайки опорките от изток,   православни, чието православно чувство се проявява само в теми за " турския поп" и се възприема като ние православните Русия(на 1място)-България, евентуално Сърбия срещу лошшия  развратен католически/протестантски запад.

 

А по темата нали знаеш Quod licet Jovi, non licet bovi. Когато Юпитер изразява надежда за компромис, който да гарантира достъп на руските туристи и запазване на статута и по ЮНЕСКО със съвсем бегло споменаване изобщо на православието, какво точно се очаква от вола?

 

п.п Някак не изпитвам голяма гордост, че Василий е проявил великодушие, след завладяването на българската държава, вкарвайки в ромейската аристокрация на наследниците на Иван Владислав и затвърждавайки покоряването с женитба на сина си с дъщерята на последния български цар.  

Boris65

Европейските ни ценности са за Исляма против реакционното православие! 

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш