Quantcast

Медия без
политическа реклама

В Латвия пламна завод, произвеждащ дронове за Украйна

Причините и мащабите на пораженията тепърва ще се изясняват

07 Февр. 2023
УНИАН
Заводът за дронове в покрайнините на Рига в пламъци и черен дим.

Голям пожар избухна в завод в Латвия, който произвежда дронове за армията на Украйна и за съюзниците ѝ от НАТО. Заводът, разположен край столицата Рига, е собственост на американската фирма Edge Autonomy.  

20 полицейски автомобила, девет пожарни коли и пет линейки са на мястото на инцидента.

"В производствената сграда е възникнал пожар с висок риск, който предизвиква голямо количество дим", съобщиха от противопожарната служба в Туитър.

Янис Вилманис, зам.-директор на Edge Autonomy, е съобщил, че пожарът е причинил сериозни поражения, но точните мащаби и причините още не са ясни. 

Американската компания, чието седалище е в Калифорния, произвежда безпилотни летателни апарати за разузнаване и наблюдение.

 

Пожарът в латвийската фабрика избухва само ден след като военен дрон се взриви на 150 км в Москва. 

Дрон се взриви тази сутрин недалеч от Калуга. "Дронът е взривен на височина 50 метра в гората, недалеч от града, като не са нанесени щети на граждански обекти", каза губернаторът на Калужка област Владислав Шапша, цитиран от руските медии. На мястото работят представители на

 

Роти от дронове 

В края на миналата година от Министерството на отбраната на Украйна съобщиха, че Киев планира да отдели около 545 млн. долара за закупуване на дронове. Става дума за безпилотни летателни апарати с различни приложения - ударни дронове, както и за артилерийска корекция, доставка на боеприпаси, евакуация на ранени и др.

По-рано Генералният щаб на украинските въоръжени сили съобщи, че Украйна формира ударни роти от безпилотни летателни апарати. Украинското военно ръководство заяви, че подобни формирования ще бъдат първите в света.

Ключови думи:

фабрика за дронове

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?