Медия без
политическа реклама

Лаборатория с патогени на опасни болести е извън контрол в Судан

25 Апр. 2023
EPA/BGNES
В момента в Судан тече усилена евакуация на граждани на чужди държави. На снимката - италианската евакуационна група

 

Световната здравна организация  съобщи, че една от страните в конфликта в Судан е завзела Националната държавна лаборатория, в която се съхраняват проби от болести, включително полиомиелит и морбили, предава AFP, цитирана от "Фокус".
"Съществува огромен биологичен риск, свързан с окупацията на централната лаборатория за обществено здраве... от една от воюващите страни“, предупреди представителят на СЗО в Судан Нима Саид Абид пред репортери чрез видеовръзка.
През април в Судан започна въоръжена конфронтация между редовната армия и Силите за бързо реагиране, които трябваше да се обединят по споразумение за връщане на страната към гражданско управление. Повече от 400 души станаха жертви на боевете. От полунощ на 24 април страните се договориха за примирие за 72 часа, но бе съобщено, че то не се спазва.
ТАСС допълва, че според СЗО квалифицирани специалисти нямат достъп до лабораторията и "поради прекъсване на електрозахранването не е възможно правилно да се управляват биологичните материали, съхранявани в лабораторията за медицински цели“.
В разпространеното изявление се посочва още, че във връзка с превземането на обекта "освен заплахите от химически характер е много висока и опасността от биорискове поради липсата на работещи генератори“.