Медия без
политическа реклама

Българин пострада в боевете в Судан

Бандити отнели колата и стреляли в краката му

30 Апр. 2023Обновена
БГНЕС
Хора от много държави бързат да се евакуират от Судан в момента.

Българският гражданин Ясир Махмуд пострада при военния конфликт в Судан. Новината плъзна вчера по обед, като бе потвърдена от Външно министерство. Инцидентът, при който е имало стрелба и обир, е станал в петък. Мъжът е невредим, вече е в България, като първо бе изтеглен в Кипър. Заедно с него се прибра и Насрадин Мансур, също наш гражданин.

Ясир Махмуд отказал евакуация в предишните дни при изтеглянето на нашите сънародници. Имал бизнес в Судан, не искал да го зарязва. Пред бТВ той разказа, че въоръжени бандити му отнели колата, стреляли в краката му. Наложило се той и спътниците му да вървят 6 км пеш. За щастие, не му отнели паспорта, защото го забравил вкъщи. След това се свързал с българските дипломатически представители и поискал помощ.

В момента редица държави организират спасителни мисии. Турция дори съобщи, че един от нейните самолети за евакуация е бил обстрелван в околностите на столицата Хартум. Хиляди бежанци от самия Судан също напускат.

В Судан от две седмици текат тежки боеве между официална армия и Силите за бърза подкрепа. Стотици са загиналите, припомня БНР. Най-интензивни сражения с използване на артилерия и авиация се разгръщат в столицата Хартум и най-големия град Омдурман, както и в района на Дарфур. Лекари от столицата предупреждават колегите си, че паравоенните формирования отвличат медицински персонал, за да лекува ранени бойци.

72-часовото примирие в Судан се провали, съобщи днес БНТ. Сраженията между армията и паравоенната групировка "Сили за бърза подкрепа" продължават. Според ООН обаче има надежда за преговори.

Агенция "Ройтерс" отбелязва, че целият регион е заплашен от дестабилизация. По данни на суданското здравно министерство от началото на конфликта - средата на април - са загинали повече от 500 души, а ранените са около 4600. Според ООН обаче реалният брой на жертвите и ранените е много по-голям.

Ключови думи:

Судан