Медия без
политическа реклама

Китай и Русия укрепват отношенията си на среща на върха

Пекин и Кремъл изразиха готовност да работят като ''велики сили''

15 Септ. 2022Обновена
Владимир Путин и Си Дзинпин по време на церемонията по откриването на Зимните олимпийски игри в Пекин през февруари.
БГНЕС
Владимир Путин и Си Дзинпин по време на церемонията по откриването на Зимните олимпийски игри в Пекин през февруари.

Владимир Путин благодари на Си Дзинпин за ''балансираната'' позиция на Китай по отношение на войната в Украйна, обвини САЩ в ''провокация'' в Тайванския пролив и повтори подкрепата си за политиката на ''единен Китай'', която отрича суверенитета на Тайван. Това стана по време на  срещата на върха на лидерите на Шанхайската организация за сътрудничество в град Самарканд в Узбекистан. 

Си пък нарече Путин ''стар приятел'' и каза, че Китай е ''готов да работи с Русия, за да демонстрира отговорността на големите сили'' и да ''внесе стабилност и положителна енергия в свят на хаос''.

Двамата лидери се срещнаха на регионалната среща на върха, обявена за предизвикателство към западното глобално влияние. БГНЕС съобщава, че в срещата участват и лидери от Индия, Пакистан, Турция, Иран и няколко други държави за срещата на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) в узбекския град. Основният ден на срещата на върха ще бъде петък. Въпреки това най-внимателно е наблюдавана срещата на руските и китайските лидери днес.

Освен със Си, Путин ще се срещне днес с иранския президент Ебрахим Раиси и пакистанския министър-председател Шехбаз Шариф. В петък - с индийския премиер Нарендра Моди и турския лидер Реджеп Тайип Ердоган.

Срещата на върха е шанс за Путин да покаже, че Русия не може да бъде изолирана в международен план. Сега е момент, в който силите на Москва са изправени пред сериозни неуспехи на бойното поле в Украйна.

Си Дзинпин пътува за първи път в чужбина от първите дни на ковид пандемията. Според АФП той разглежда срещата като възможност да затвърди авторитета си на световен държавник. Това е важно за него, тъй като през октомври предстои ключовия конгрес на управляващата комунистическа партия в Китай.

И за двамата лидери срещата на върха е възможност да се противопоставят на Запада, особено на Съединените щати. "ШОС предлага истинска алтернатива на организациите, ориентирани към Запада", заяви съветникът по външна политика на Кремъл Юрий Ушаков. "Всички членове на ШОС се застъпват за справедлив световен ред", каза той и определи срещата на върха като провеждаща се "на фона на мащабни геополитически промени".

ШОС е създадена през 2001 г. като политическа и икономическа организация и организация за сигурност, която да съперничи на западните институции. Тя е съставена от Китай, Русия, Индия, Пакистан и бившите съветски централноазиатски държави Казахстан, Узбекистан, Киргизстан и Таджикистан. Това не е официален военен съюз като НАТО или дълбоко интегриран блок като Европейския съюз. Въпреки това членовете му работят заедно, за да решават общи въпроси на сигурността, да си сътрудничат във военната област и да насърчават търговията.

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата