Медия без
политическа реклама

В Кабул САЩ убиха погрешка свой служител вместо терорист

11 Септ. 2021
Ситуацията на летището в Кабул по време на изтеглянето на американците от Афганистан беше много напрегната. Имаше и няколко атентата, в отговор на това Пентагонът взриви колата с бидоните, решавайки, че това са взривове.
EPA/BGNES
Ситуацията на летището в Кабул по време на изтеглянето на американците от Афганистан беше много напрегната. Имаше и няколко атентата, в отговор на това Пентагонът взриви колата с бидоните, решавайки, че това са взривове.

Американският въздушен удар в Кабул на 29 август погрешка е убил служител на калифорнийска фирма, който поискал убежище в САЩ, а не е терорист, съобщава вестник New York Times.

В края на август 13 американски войници и десетки местни жители бяха убити при експлозия на летището в Кабул, откъдето хората бяха евакуирани. САЩ обвиниха „Ислямска държава на вилает Хорасан” за атаката и убиха двама от нейните членове с удар с безпилотник. Според Пентагона колата, унищожена от дрона, е превозвала големи количества експлозиви и представлява непосредствена заплаха за летището в Кабул. По-късно CNN съобщи, че при удара са загинали девет цивилни, включително шест деца. В същото време говорителят на Пентагона Джон Кърби заяви, че американските военни не се съмняват в правилността на избраната цел. Вашингтон не коментира информацията за смъртта на цивилни.

„New York Times” постави под въпрос версията на Пентагона, като се позовава на видео доказателства и интервюта с колеги на починалия шофьор, както и с членове на семейството му в Кабул.

"Докато американските военни са признали само три цивилни жертви, роднините на Ахмади казват, че 10 членове на семейството му, включително 7 деца, са били убити при удара", пише вестникът.  Журналистите възстановяват картината на въпросния ден: сутринта на Ахмади се обадил началникът му и поискал да му върне лаптопа. Ахмади тръгнал с колата. Американските военни обаче сметнали къщата му за убежище на терористи и следили белия му седан. През целия ден, според вестника, дрон е кръжал над колата. Близките на починалия отрекоха в интервю с журналисти на изданието връзката му с терористи. Това, което военните сметнали за подозрителни действия, било рутинен работен ден. NYT също пише, че Ахмади сложил в колата си не бомба, а бидони с вода, които да занесе на семейството.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Кабул, терорист, Пентагон

Още по темата